Vier World Paloma Day bij Botanero in Rotterdam

Op 22 mei is het World Paloma Day! De afgelopen jaren spreidde de Paloma haar vleugels en verscheen het Mexicaanse duifje steeds vaker op Nederlandse menukaarten. Zin in een kleine (her)introductie? Ga dan naar Rotterdam! 

World Paloma Day, Botanero Rotterdam

Voor een geniale Paloma hoef je niet naar Mexio, zo stroomt in Rotterdam bij restaurant Botanero elke maand 200 liter Paloma uit hun eigen Paloma-tap. Mezcal-grootmeester David Trampe ontwikkelde het recept voor deze iconische Paloma. Naast grapefruit bevat het huisgemaakte recept van Botanero ook rabarber en jasmijn.

Als Paloma-bedevaartsoord heeft Botanero Palomadag met grote letters in de agenda staan. Op donderdag 22 mei proef je hier allemaal verschillende Paloma’s gemaakt met de meest uiteenlopende soort tequila en mezcal. En bij elke Paloma komt een taco. Wie met zijn Paloma-paspoort langs alle merken gaat kan ook nog prijzen winnen. Guestbartenders als Daryl Lieuw-On (The Rumah, Rotterdam) en Hani Asfdaai (Alibi Rum) nemen voor een avondje de bar over en schenken onder andere hun versie van het duiffie. En er is de hele dag muziek.

Enkele Paloma-weetjes: 

1. De herkomst is omgeven met mysterie

De Paloma mag dan een toegankelijk drankje zijn, het blijkt een mysterieus type. Niemand weet precies wanneer de cocktail ontstaan is. De speculatie: verhalen zeggen dat de legendarische bartender van La Capilla in Tequila, Don Javier Delgado Corona, de maestro achter de Paloma is. Als bedenker van de Batanga – een cocktail met tequila, cola, limoensap en zout - stond hij namelijk bekend om zijn geniaal simpele cocktails. Anderen beweren dat de Paloma niet in een bar ontstond, maar gewoon thuis aan de keukentafel. In de jaren 50 werd het Amerikaanse grapefruit frisdrankmerk Squirt in Mexico geïntroduceerd, waar de locals maar al te graag wat tequila bij gooiden.

2. De cocktails is waarschijnlijk vernoemd naar een Mexicaans levenslied

Net zoals bij de origine van de Paloma, hangt er veel mysterie rond de naam van het drankje. De letterlijke vertaling van ‘paloma’ is ‘duif’. En de meest waarschijnlijke theorie is dat de cocktail vernoemd werd naar het gelijknamige nummer ‘La Paloma’ uit 1860, een nummer dat van de jaren 40 tot jaren 60 op repeat stond op de Mexicaanse radio.

3. Tequila of mezcal? Dat verschilt per regio

Traditioneel wordt een Paloma gemaakt met grapefruit, limoensap en tequila. Maar in sommige regio’s van Mexico - waaronder Oaxaca, waar mezcal ontstaan is, gebruiken ze liever hun eigen spirit dan tequila. Tequila en mezcal zijn beide Mexicaanse spirits op basis van agave. Toch hebben ze duidelijke verschillen. Tequila bevat alleen blauwe agave; mezcal kan gemaakt worden met verschillende soorten agave. Daarnaast wordt voor mezcal vaak het hart van de agave geroosterd in een ondergronds kuil, wat voor de bekende rokerige smaak zorgt. Perfect voor een Paloma!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en volg Villa d’Arte