Filmvertoning en nagesprek met regisseur Amélie Ravalec: ‘Avant-Garde Japan’
Op zaterdag 7 juni presenteert De Balie de exclusieve vertoning van de nieuwe documentaire Avant-Garde Japan, gevolgd door een nagesprek met de Franse regisseur Amélie Ravalec. Deze film biedt een visuele reis door de revolutionaire kunstscene van Japan in de jaren ’60 — een periode van ongekende maatschappelijke en politieke onrust.
In het naoorlogse Japan, te midden van studentenprotesten, sociale hervormingen en de aanwezigheid van Amerikaanse militairen, ontstond een generatie kunstenaars die met radicale vormen en visies wereldwijd de grenzen van kunst verlegden. De documentaire belicht baanbrekende fotografen als Moriyama Daidō, Araki en Ishiuchi Miyako, maar ook vernieuwers in theater, dans, grafisch ontwerp en film zoals Terayama Shūji, Yokoo Tadanori en de grondleggers van de Butoh-dans, Hijikata Tatsumi en Ohno Kazuo.
Met archiefbeelden, interviews en meeslepende beelden van performances en fotowerk, laat Avant-Garde Japan zien hoe een artistieke explosie voortkwam uit een periode van crisis — en hoe deze beweging de kunstwereld blijvend veranderde.
Na de filmvertoning volgt een nagesprek met regisseur Amélie Ravalec, bekend van eerdere films als Industrial Soundtrack for the Urban Decay en Art & Mind. Zij gaat in op haar fascinatie voor de Japanse avant-garde, het maakproces van de documentaire en de relevantie van deze kunstenaars vandaag de dag.
Op vrijdag 6 en zaterdag 7 juni vindt de vijftiende editie plaats van het theaterfestival Schemerstad. Bij dit unieke evenement vaart het publiek tijdens de schemering en de daaropvolgende duisternis in boten door de grachten en singels van Leiden en kijkt naar unieke voorstellingen op de wal. Theatraal Leiden op zijn best.
Soestdijk in Bloei – Koninklijke tuinen in volle glorie van 6 t/m 29 juni 2025
In juni verandert Landgoed Paleis Soestdijk in een levend kunstwerk van bloemen en kleur. Tijdens Soestdijk in Bloei(6 t/m 29 juni 2025) krijgt het publiek zeldzame toegang tot het park én paleis, precies 350 jaar nadat de eerste hofhovenier werd aangesteld. De paleistuin – normaal deels gesloten – opent tijdelijk in volle glorie met duizenden bloeiende planten, kunstobjecten, historische verhalen én een bijzonder jubileumprogramma.