Doedag voor families bij ‘Volk van de ventweg’ in het Drents Museum
Op zondag 24 augustus organiseert het Drents Museum in Assen een feestelijke doedag voor families, gekoppeld aan de succesvolle tentoonstelling Volk van de ventweg – Reizigers in Drenthe. Tussen 12.00 en 16.00 uur zijn er interactieve activiteiten voor kinderen en hun ouders of verzorgers, die samen meer leren over de rijke cultuur van de reizigersgemeenschap.
Reizigers op de Brink in Zuidlaren, 1950/1951, foto: Jos Lange, Groninger Archieven
Straattheater van Loods13, foto: Sake Elzinga
Woonwagens op schaal in de tentoonstelling Volk van de ventweg, foto: Sake Elzinga
Tijdens de doedag kunnen bezoekers een woonwagen van de toekomst knutselen, een eigen stempel maken in de vorm van een woonwagenwiel, en kennismaken met het eeuwenoude vak van de stoelenmatter. Daarnaast is er een korte voorstelling van Loods13: Hier woon ik, een theatraal inkijkje in het leven van reizigerskinderen. Onderweg naar het theater kunnen bezoekers ook meedoen aan het spel ‘centje gooien’.
De tentoonstelling Volk van de ventweg vertelt het verhaal van reizigers in Drenthe: van historische figuren zoals marskramers en seizoensarbeiders tot hedendaagse namen als tattoo-artiest Henri Eshuis en rapper Piet Junior. De expositie is gemaakt in samenwerking met de reizigersgemeenschap zelf, en biedt een uniek perspectief op identiteit, geschiedenis en levensstijl.
Gratis entree voor inwoners van vier Drentse gemeenten
Inwoners van Assen, Coevorden, Emmen en Hoogeveen én reizigersfamilies uit heel Nederland krijgen op 24 augustus gratis toegang tot het Drents Museum. Het enige wat je nodig hebt is een coupon uit de huis-aan-huisbladen die in augustus in deze gemeenten verspreid wordt.
De toegang tot alle doedagactiviteiten is inbegrepen bij het museumticket. Breng je eigen kledingstuk mee om je stempel op te drukken of gebruik het aanwezige materiaal.
Mis deze kans niet om samen met je gezin op een interactieve manier kennis te maken met een bijzondere Nederlandse cultuur.
NATAN x Peiremuzee: Luc Peire & Mu.ZEE bekeken door Edouard Vermeulen
Deze zomer presenteert het Peiremuzee in Knokke-Heist een unieke tentoonstelling waarin mode en beeldende kunst elkaar ontmoeten. Edouard Vermeulen, het creatieve brein achter het Belgische modehuis NATAN, cureert een verfijnde selectie werken uit de collectie van Mu.ZEE.
De NTR herhaalt de documentaire Dit hoort bij ons van Barbara Makkinga, die op 22 april 2025 voor het eerst te zien was. Vanwege het overlijden van de Paus werd de documentaire toen echter verplaatst en pas rond middernacht uitgezonden. Daarom nu een herkansing op vrijdag 4 juli om 22.20 uur op NPO 2, opnieuw in het kunstdocumentaire-programma Het Uur van de Wolf.