De NTR herhaalt de documentaire Dit hoort bij ons van Barbara Makkinga, die op 22 april 2025 voor het eerst te zien was. Vanwege het overlijden van de Paus werd de documentaire toen echter verplaatst en pas rond middernacht uitgezonden. Daarom nu een herkansing op vrijdag 4 juli om 22.20 uur op NPO 2, opnieuw in het kunstdocumentaire-programma Het Uur van de Wolf.
Schilderij Oude Kerk aan de Dorpsstraat Zoetermeer gezien vanaf de Delftse Wallen van J.K. Leurs, eind 19e eeuw
Wat gebeurt er met Nederlands erfgoed als een regionaal museum noodgedwongen moet sluiten? De documentaire Dit hoort bij ons neemt ons mee in een uniek proces: de eerste participatieve ‘ontzameling’ ooit. Inwoners van Zoetermeer, die jarenlang hebben bijgedragen aan de opbouw van de streekhistorische collectie van hun Museum De Voorde, mogen nu gezamenlijk bepalen wat er met deze collectie moet gebeuren. Bij het bepalen van de waarde komen de verhalen achter de objecten tot leven.
Houten propeller
‘Hij is best wel oud, ik vind het bijzonder!’ Een groep kinderen buigt zich over een houten propeller uit 1934. Wat moet hiermee gebeuren nu het museum in hun stad verdwijnt? Jong en oud beoordelen de bijna 5.000 museumstukken. Van alledaagse objecten tot kleine kunstschatten die duizenden euro’s waard zijn.
Feest van herkenning
Office-manager Mélanie, die naar eigen zeggen als enige de collectie écht kent, probeert samen met interim-directeur Hans orde te scheppen in de stellingkasten met objecten. Een bewoner roept gekscherend ‘Mijn moeder zou zeggen: gooi die rotzooi toch weg’, maar voor de meeste Zoetermeerders is de ontzameling een feest van herkenning. Alle objecten krijgen van de bewoners een waardering. Dat levert soms lastige dilemma’s op. Is de hijab van Mavis, die in de jaren 60 in Zoetermeer is komen wonen, bijvoorbeeld even veel waard als een replica van een boerenkapje uit 1900? Het is de vraag wat uiteindelijk naar veelbezochte musea verspreid over het land kan, wat naar inwoners en welke stukken verdwijnen in een opslag aan de rand van de stad.
Gebedenboekje met een verhaal
Door de ontzameling komen persoonlijke historische verhalen weer naar boven. Zoals het verhaal van de Joodse Miranda Querido die tijdens de Tweede Wereldoorlog als tweejarige dreumes in de kerk van Zoetermeer zat ondergedoken. Na de oorlog kreeg ze van de koster als aandenken een gebedenboekje uit 1744 mee, wat ze vervolgens aan Museum De Voorde schonk. Miranda ziet het boekje nu het liefste naar het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam gaan, maar de nazaten van de koster willen het boekje graag terug naar de familie. ‘Het was tenslotte mijn opa. Hij liep tijdens de oorlog het risico,’ stelt de kleindochter.
Herinneren en afscheid nemen
De observerende camera van regisseur Barbara Makkinga volgt de Zoetermeerders bij het nemen van lastige beslissingen. Haar documentaire Dit hoort bij ons laat zien hoe identiteit, verbondenheid en geschiedenis samensmelten in een emotioneel proces van herinneren en afscheid nemen.
Regisseur: Barbara Makkinga Producent: CQ Film – Bernet Crucq
Uitzending: Dit hoort bij ons is vrijdag 4 juli te zien om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2, in het kunstdocumentaire-programma Het Uur van de Wolf.
Exposure 2025: nieuwe generatie HKU-kunstenaars toont werk in Utrecht
Van 25 tot en met 29 juni 2025 staat Utrecht in het teken van Exposure 2025, het jaarlijkse afstudeerfestival van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Tijdens dit festival presenteren ruim 700 afstuderende kunstenaars hun werk op HKU-locaties en verrassende plekken in de stad. Bezoekers ontdekken hier het werk van een nieuwe generatie makers in uiteenlopende disciplines: van beeldende kunst en design tot muziek, theater, games en film. Het festival is gratis toegankelijk en vormt een unieke kans om jong creatief talent van dichtbij te ervaren.
Jubileumeditie Noorderlicht Biënnale opent gelijktijdig in Groningen, Friesland en Drenthe
De Noorderlicht Biënnale 2025, met de titel Machine Entanglements, opent op 12 juli met een grootschalige tentoonstelling op zes locaties tegelijk in Groningen, Friesland en Drenthe. Het is de 30e editie van de internationale fotobiënnale en de eerste keer dat de festivallocaties tegelijkertijd voor 8 weken lang te bezoeken zijn.
SmithDavidson Gallery en Wolterinck tonen Zhuang Hong Yi & Aboriginal Art in Laren
Van 2 t/m 28 juni 2025 slaan SmithDavidson Gallery en Wolterinck de handen ineen voor Interwoven Worlds, een unieke expositie in de showroom van Wolterinck in Laren. De tentoonstelling brengt het kleurrijke werk van Zhuang Hong Yi samen met hedendaagse Australian First Nations Art, en vormt een visuele dialoog tussen twee werelden, culturen en tijdperken.