Arles: van de Pijp naar de Provence in vier gangen
Sinds de opening in 2017 - voor de bistro-hype dus - is Restaurant Arles op de Govert Flinckstraat in De Pijp al een geliefde bestemming voor wie houdt van verfijnde Franse gastronomie in een Amsterdams jasje. Chef Numa Muller en zijn team brengen hier geen klassieke bistrokost, maar een eigentijdse interpretatie met seizoensgroenten in de hoofdrol en verrassende, subtiele combinaties.
Chef Numa Muller
Numa Muller, geboren in Arles, Frankrijk, bracht zijn moderne visie op de Franse keuken naar Amsterdam met meerdere succesvolle pop-ups in de stad. De liefde voor zijn keuken en drang naar vernieuwing leidden in 2017 tot de opening van Arles. Hij experimenteert graag met smaken en technieken uit andere keukens, zonder de essentie van de Franse gastronomie te verliezen. Numa zorgt ervoor dat Arles dicht bij haar essentie blijft en is nog steeds de creatieve kracht achter de culinaire invulling van het restaurant.
Mede-eigenaar Maximilian Huiskamp
Mede-eigenaar van Arles, Maximilian Huiskamp, groeide op in Bussum en kwam dankzij familievakanties al vroeg in aanraking met de Franse cultuur en gastronomie. Tijdens zijn studie bedrijfskunde in Amsterdam werkte hij regelmatig in het restaurant van zijn vader: Arles. Hier ontdekte hij zijn ware passie: horeca. Tegenwoordig is Maximilian mede-eigenaar en zet zich iedere dag in om de sfeer en kwaliteit hoog te houden.
Arles schenkt uitsluitend Franse wijnen (waaronder natuurwijnen) en heeft een uitgebreide kaart met zowel klassiekers als moderne keuzes. De wijnen komen van verschillende gerenommeerde leveranciers, zoals Au Paradis, Vleck, Daxivin, Bâtard en De Gouden Ton. Het team adviseert gasten graag over verrassende wijn-spijscombinaties.
Arles heeft verschillende ruimtes met ieder een eigen sfeer. De Salon, Cave en Serre zijn geschikt voor zowel intieme diners als grotere gezelschappen. De muur vol Franse kunst afkomstig van markten en ateliers is een van de blikvangers in het restaurant. De artistieke sfeer weerspiegelt de rijke kunstgeschiedenis van Arles, dat onder andere bekend is door de werken van Theo van Gogh en vele andere kunstenaars. De inrichting ademt de sfeer van een klassieke bistro met bistrostoelen, houten tafelbladen en een levendige, drukke setting, zoals je die in Parijs vindt. Gasten kunnen direct in de open keuken kijken, waar de koks regelmatig in- en uitlopen om de gerechten zelf aan tafel presenteren. Zoals in Frankrijk.
De intieme setting, ingetogen inrichting en zorgvuldig geselecteerde natuurwijnen maken Arles een plek waar iedereen zich lekker voelt. Geen poespas, maar vakmanschap, precisie en charme. Arles is een plek waar het tempo net even lager ligt, waar smaken mogen rijpen en waar gastvrijheid oprechte aandacht betekent. Voor wie verlangt naar Parijs-op-fietsafstand is dit een absolute aanrader.
Taste Alto Piemonte 2025: waar herfst en wijn elkaar ontmoeten
Van de glooiende wijngaarden van Ghemme tot de oevers van het Lago Maggiore: de achtste editie van Taste Alto Piemonte brengt op 9 en 10 november 2025 het beste van Noord-Piemonte samen in het Grand Hotel des Iles Borromées in Stresa. Dit toonaangevende evenement, georganiseerd door het Consorzio Tutela Nebbioli Alto Piemonte, viert de elegantie van Nebbiolo en andere inheemse druivenrassen in een setting die even verfijnd als authentiek is.
Van woensdag 29 oktober tot en met zondag 2 november verandert wijnbar Vindict in Amsterdam-Noord in een tijdelijke Ribera del Duero pop-up. Vijf dagen lang draait alles om het beroemdste wijngebied van Spanje. Bezoekers kunnen maar liefst vijftig wijnen uit Ribera del Duero proeven, van iconische rode Tempranillo’s tot verfrissende Clarettes (rosés) en witte wijnen van de Albillo Mayor-druif.
Rijksmuseum en POLSPOTTEN lanceren limited-edition collectie geïnspireerd op de 17de eeuw
Het Rijksmuseum en designmerk POLSPOTTEN slaan de handen ineen voor een unieke limited-edition collectie. Geïnspireerd door de tentoonstelling Thuis in de 17de eeuw, die in oktober in het Rijksmuseum opent, worden historische details uit de Gouden Eeuw op speelse wijze vertaald naar eigentijds design.