Snowapple eert David Bowie met een Nederlandstalige versie van Space Oddity
Het iconische nummer is in deze tijd, waarin steeds meer mogelijk is, relevanter dan ooit In een tijd waarin de grenzen van het mogelijke steeds verder vervagen, brengt Snowapple Collective een bijzonder eerbetoon aan de legendarische David Bowie. Het collectief presenteert een eigenzinnige, Nederlandstalige versie van het iconische nummer Space Oddity (1969). De live-opname, gemaakt op de magische locatie van Ten Club in Amsterdam, is een visueel en muzikaal eerbetoon aan Bowies experimentele geest en buitenaardse esthetiek.
Snowapple by Maud Fernhout Portraits
Met de Nederlandse vertaling van schrijfster Mylène de la Haye krijgt het nummer een geheel andere lading. “We zingen vanuit het perspectief van Moeder Aarde,” aldus Snowapple Collective. Met deze vertolking van Space Oddity brengt het collectief een muzikale boodschap over de verbinding tussen de oneindig menselijke drang naar ontdekking en de noodzaak om te zorgen voor onze planeet. In een tijd waarin we verder dan de sterren willen reiken, mogen we niet vergeten wat aan onze voeten ligt te koesteren. Het vertrek van Major Tom krijgt dan ook een nieuwe betekenis. Wat gebeurt er als de sky no longer the limit is?
De uitvoering van Snowapple ontroert, mede dankzij de poëtische vertaling van De la Haye. De choreografie en kostuums, ontworpen door de internationaal gelauwerde Mohamed Benchellal, vertalen het gevoel van gewichtloosheid. Hierdoor ademt de video een unieke sfeer van zowel nostalgie als toekomst.
Cinematograaf Sammy Oortman Gerlings slaagde erin om de betoverende sfeer van Snowapples wereld van Utopia - het nieuwe album dat verschijnt op 13 juni - feilloos te vangen: een wereld tussen melancholie en magie.
Over Snowapple Collective
Het begon ooit als muzikaal trio, maar inmiddels is Snowapple Collective uitgegroeid tot een veelvormig internationaal gezelschap bestaande uit muzikanten, kunstenaars, performers en creatievelingen die verschillende artistieke disciplines combineren. Door een eclectische mix van muziekgenres, visuele kunst en theatrale elementen, creëert Snowapple Collective tijdens hun shows een unieke en vaak immersieve ervaring voor het publiek.
Snowapple Collective maakt voorstellingen en muziek die niet alleen artistiek vernieuwend zijn, maar ook inhoudelijk gedreven zijn: thema's als vrouwenrechten, sociale rechtvaardigheid, vrijheid van expressie en klimaatrechtvaardigheid vormen een rode draad in hun werk. Altijd met oog voor wat er speelt in de wereld, gebruiken ze kunst als een middel om gesprekken op gang te brengen, bewustwording te creëren en verschillende perspectieven hoorbaar te maken.
Snowapple Collective organiseert daarnaast over de hele wereld residenties en workshops, om diverse gemeenschappen te inspireren en te betrekken bij haar visie. Het collectief heeft de ambitie om uit te groeien tot een internationale speler op het gebied van vernieuwende en interdisciplinaire kunst. Altijd geleid op collectieve wijze.
De NTR herhaalt de documentaire Dit hoort bij ons van Barbara Makkinga, die op 22 april 2025 voor het eerst te zien was. Vanwege het overlijden van de Paus werd de documentaire toen echter verplaatst en pas rond middernacht uitgezonden. Daarom nu een herkansing op vrijdag 4 juli om 22.20 uur op NPO 2, opnieuw in het kunstdocumentaire-programma Het Uur van de Wolf.
Exposure 2025: nieuwe generatie HKU-kunstenaars toont werk in Utrecht
Van 25 tot en met 29 juni 2025 staat Utrecht in het teken van Exposure 2025, het jaarlijkse afstudeerfestival van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Tijdens dit festival presenteren ruim 700 afstuderende kunstenaars hun werk op HKU-locaties en verrassende plekken in de stad. Bezoekers ontdekken hier het werk van een nieuwe generatie makers in uiteenlopende disciplines: van beeldende kunst en design tot muziek, theater, games en film. Het festival is gratis toegankelijk en vormt een unieke kans om jong creatief talent van dichtbij te ervaren.
Jubileumeditie Noorderlicht Biënnale opent gelijktijdig in Groningen, Friesland en Drenthe
De Noorderlicht Biënnale 2025, met de titel Machine Entanglements, opent op 12 juli met een grootschalige tentoonstelling op zes locaties tegelijk in Groningen, Friesland en Drenthe. Het is de 30e editie van de internationale fotobiënnale en de eerste keer dat de festivallocaties tegelijkertijd voor 8 weken lang te bezoeken zijn.