Eerste solotentoonstelling van Pei-Hsuan Wang in Nederland te zien bij Keramiekmuseum Princessehof
Vanaf 7 juni 2025 presenteert Keramiekmuseum Princessehof de eerste solotentoonstelling van de Taiwanese kunstenaar Pei-Hsuan Wang op Nederlandse bodem. Onder de titel The Extent of Our Union toont Wang vijf sculpturale werken die persoonlijke verhalen, diaspora en spirituele symboliek samenbrengen. De expositie is onderdeel van het programma EKWC@Princessehof en loopt tot en met 26 oktober 2025.
Sleeping Papaya, Pei-Hsuan Wang, 2023 | bruikleen van de kunstenaar
Keramiek, identiteit en erfgoed: een hedendaagse blik op eeuwenoude technieken
Tijdens haar residentie bij het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Oisterwijk verdiepte Wang zich in Sancai, een traditionele glazuurtechniek uit de Tang-dynastie (618–906). Deze historische techniek – bekend van meerkleurige grafgiften – vormde de inspiratiebron voor een reeks nieuw gerealiseerde keramische sculpturen, die Wang speciaal voor deze tentoonstelling ontwikkelde.
De werken, deels vervaardigd in het EKWC, functioneren als dragers van energie en herinnering. Mythische figuren en dierlijke vormen staan symbool voor thema’s als zorg, transformatie en culturele identiteit binnen diasporische gemeenschappen. Wang beschouwt haar sculpturen als vaten waarin persoonlijke verhalen en universele ervaringen samenkomen – met diepe wortels in zowel oosterse traditie als hedendaagse migratiedynamiek.
3. Ahma Holding Up The Sky With One Hand, Pei-Hsuan Wang, 2023 | bruikleen van de kunstenaar
Van persoonlijke geschiedenis naar universele thematiek
Wangs werk verkent de impact van migratie op familiegeschiedenis en culturele identiteit. In haar installaties stelt ze vragen over hoe mensen verbonden blijven met hun afkomst, ook wanneer generaties zich verspreiden over de wereld. Spiritualiteit, sterfelijkheid en saamhorigheid vormen daarbij terugkerende motieven. De tentoonstelling geeft een gelaagd beeld van hoe keramiek een medium voor erfgoed en emotie kan zijn, zowel visueel als symbolisch.
Over Pei-Hsuan Wang
Pei-Hsuan Wang (1987, Taiwan) woont en werkt in Gent, België, en heeft internationaal geëxposeerd in onder meer het Taipei Fine Arts Museum, de National Gallery of Indonesia, en Kunsthal Gent. Haar recente solotentoonstellingen, waaronder Gratitude Is A Colored Vessel (Brussel, 2023) en Ghost Eat Mud (Gent, 2022), laten haar vermogen zien om intieme verhalen te verbinden met universele thema’s. In Nederland is haar werk nu voor het eerst in een solopresentatie te zien.
Over EKWC@Princessehof
Jaarlijks nodigt het Keramiekmuseum Princessehof twee kunstenaars uit om het resultaat van hun verblijf bij het EKWC te presenteren. Deze samenwerking stimuleert de ontwikkeling van keramiek in beeldende kunst en design en legt de link tussen experiment en museale context. Wang’s tentoonstelling vormt een krachtig voorbeeld van deze kruisbestuiving.
Keramiekmuseum Princessehof, Leeuwarden 7 juni t/m 26 oktober 2025 princessehof.nl/ekwc
Statue of Asking: Threshold Guardian II, Pei-Hsuan Wang, 2022 | Collectie Keramiekmuseum Princessehof - verworven met steun van het Mondriaan Fonds
Dance nhow Tour brengt nieuwe energie naar Amsterdam en Rotterdam
Deze zomer draait alles om vrij bewegen, voelen en verbinden. Met de lancering van de Dance nhow Tour by THIS.IS.EDEN verandert nhow Hotels & Resorts haar designlocaties in bruisende dansvloeren vol ritme en zelfexpressie. De tour maakt deel uit van de internationale campagne ‘dance nhow, change now’ en start op 13 juli in nhow Amsterdam RAI. Op 16 augustus is nhow Rotterdam aan de beurt.
Jimmy Nelson | Between the Sea and the Sky in Maastricht
Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht presenteert nog de hele zomer een imposante tentoonstelling van de Brits-Nederlandse kunstfotograaf Jimmy Nelson. De expositie 'Between the Sea and the Sky' toont 65 portretten en twee video’s van twintig Nederlandse gemeenschappen in traditionele klederdracht. De beelden met weidse luchten zijn gemaakt in pittoreske vissersdorpen, polderlandschappen en vestingstadjes. Met zijn kleurrijke werk viert Nelson de schoonheid, culturele rijkdom en authenticiteit van de mensheid.
Iris van Herpen presenteert 'Sympoiesis': levende haute couture als pleidooi voor de oceaan
Tijdens Paris Haute Couture Week op 7 juli 2025 presenteerde Iris van Herpen haar nieuwste collectie Sympoiesis – een grensverleggende ode aan de ecologische verbondenheid tussen mens, technologie en natuur. Centraal staat de oceaan – niet als geïsoleerd ecosysteem, maar als levend organisme binnen een groter biosferisch geheel, geïnspireerd op James Lovelocks Gaia-theorie. Vloeiende silhouetten, transparante lagen en bioluminescente elementen brengen deze visie tot leven.