SCHUNCK Museum presenteert tentoonstelling 'Aan de andere kant van de oceaan'

SCHUNCK Museum in Heerlen richt zijn blik overzees - op Curaçao - met de nieuwe tentoonstelling Aan de andere kant van de oceaan. Deze duo-tentoonstelling bevat werken van de uit Curaçao afkomstige beeldend kunstenaar Rinella Alfonso en de Zuid-Limburgse kunstenaar Charles Eyck, die een tijd op het eiland resideerde in de jaren 50. Het toont de verschillen tussen het Curaçao van nu en toen en stipt verder thema's als identiteit en erfgoed aan. Deze thematiek komt ook terug in de verdere programmering van SCHUNCK, met kunstenaars Kevin Osepa, Keetje Mans, en onder leiding van curator Raenys Martis de jonge makers Christopher Pablo, Elijah Nicholas, Marcel van den Berg en Ruthvienca Pietersz. Aan de andere kant van de oceaan is te zien van 20 mei t/m 14 september.

Tekening door Charles Eyck gemaakt tijdens zijn verblijf op Curaçao in 1953
Tekening door Charles Eyck gemaakt tijdens zijn verblijf op Curaçao in 1953

Verbinding tussen heden en verleden

In Aan de andere kant van de oceaan wordt het werk van Rinella Alfonso en Charles Eyck samengebracht. Alfonso creëert droomachtige werelden met alledaagse, persoonlijke en familiegerelateerde voorwerpen in mysterieuze fantasie-omgevingen - werken die vragen oproepen. Haar schilderijen hebben doorgaans een relatie met herinneringen aan haar thuis op Curaçao: betekenisvolle voorwerpen, mensen, plaatsen en gebruiken. Charles Eyck is een bekende Limburgse kunstenaar die bekendstond als een sociale en gemeenschapsgerichte kunstenaar. 

Charles Eyck werkend aan Arbeidspaneel. Foto ©Fred Fischer
Charles Eyck werkend aan Arbeidspaneel. Foto ©Fred Fischer

In '52-'53 verbleef hij een aantal maanden op Curaçao, een periode waarin hij - geconfronteerd met grote ontwikkelingen in de schilderkunst - zocht naar vernieuwing van zijn schilderstijl en kunstenaarschap. De uiteenlopende werken en ervaringen van de twee kunstenaars - gescheiden door tijd en afstand, maar verbonden door hun focus op Curaçao - slaan een brug tussen het erfgoed van Limburg en dat van Curaçao. Ze vestigen de aandacht op beeldende kunst uit het verleden, maar ook nadrukkelijk op die van het heden en de toekomst. Daarmee nuanceren ze bestaande verhalen en creëren ze ruimte voor diverse stemmen, perspectieven en visies. De verkenning voor de tentoonstelling is uitgevoerd in samenwerking met onder andere gastcurator Tirzo Martha, kunsthistorica Monique Dickhaut en Judaline Cyntje, directeur van het Curaçaosch Museum.

Rinella Alfono Foto’s / Photo © Shreya de Souza
Rinella Alfono Foto’s / Photo © Shreya de Souza
Rinella Alfonso: "Charles Eyck heeft tijdens zijn residentie een heel ander Curaçao meegemaakt dan ik ken uit mijn jeugd. Zo komen in zijn werken andere ideeën terug over hoe mensen op het eiland met elkaar omgaan. In mijn werken komt juist het contrast tussen hedendaags Nederland - waar ik nu al een tijd woon - en hedendaags Curaçao terug door op dingen in te zoomen die mensen misschien niet per se opmerken, zoals uitingen van veiligheid."

Tirzo Martha: "Ik waardeer het werk van Charles Eyck op Curaçao, vooral omdat hij niet alleen keek, maar echt zag wat er speelde. Zijn werk weerspiegelt het Curaçao van de jaren 1950 op een diepere, betekenisvolle manier en sluit aan bij de al bestaande, rijke tradities van het eiland. Eyck voegde daar zijn eigen, oprechte interpretatie aan toe, zonder concessies te doen."

Rinella Alfonso Collar Abyss 2023 120 x 100 cm Olieverf op canvas / Oil on canvas Courtesy the artist and Paul Soto, New York & Los Angeles
Rinella Alfonso Collar Abyss 2023 120 x 100 cm Olieverf op canvas / Oil on canvas Courtesy the artist and Paul Soto, New York & Los Angeles

Erfgoed en identiteit

Naast Curaçao als verbinding tussen de werken van Alfonso en Eyck, zijn 'identiteit' en 'erfgoed' terugkerende thema's. Alfonso haalt veel inspiratie uit haar jeugd op Curaçao en voor Charles Eyck was zijn tijd op Curaçao een vormende periode. De thematiek uit de hoofdtentoonstelling Aan de andere kant van de oceaan vloeit ook voort in de verdere programmering van SCHUNCK. In de vitrine van het Glaspaleis - het gebouw waarin SCHUNCK huist - presenteert de uit Curaçao afkomstige kunstenaar en filmmaker Kevin Osepa een nieuwe installatie, waarin hij de wereld van Afro-Caribische jongeren verkent en het alledaagse, het mystieke, het persoonlijke en het collectieve samenvloeien. Osepa onderzoekt de verhalen en rituelen van oudere generaties om zijn eigen identiteit beter te begrijpen en dit erfgoed levend te houden. Dat doet hij met een installatie bestaande uit kleurrijke, dansende en met franjes versierde palen, die op elkaar lijken te reageren via muziek, waarmee hij het Caribisch carnaval en de vrijheid van beweging onderzoekt. Daarnaast cureert Raenys Martis, een Heerlenaar uit Curaçao, in het trappenhuis van het Glaspaleis een expositie van vier hedendaagse kunstenaars - Christopher Pablo, Elijah Nicholas, Marcel van den Berg en Ruthvienca Pietersz - die zich verhouden tot een historische gebeurtenis: het Statuut voor het Koninkrijk uit 1954, waarmee na de koloniale periode een nieuw staatsverband tussen Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen werd overeengekomen. Ten slotte is in het Atrium een installatie van Keetje Mans te bewonderen, die zich met beschilderde decorstukken, sculpturen en tekeningen ontvouwt als een intiem interieur. Met haar installatie nodigt Mans het publiek uit om in het decor van haar binnenwereld te stappen, waarin ze huiselijke rituelen en de intimiteit van binnenruimtes onderzoekt.

Rinella Alfonso en Charles Eyck: Aan de andere kant van de oceaan

20 mei t/m 14 september 2025

SCHUNCK Glaspaleis

Bongerd 18, Heerlen

Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur

Entree:

Volwassenen € 11,50

Studenten: € 9,20

Kinderen en jongeren t/m 18 jaar gratis

Museumkaarthouders gratis

Deze tentoonstelling is onderdeel van het Jaar van het Heerlens erfgoed. In 2025 worden in Heerlen tal van activiteiten en evenementen georganiseerd die het Heerlens erfgoed weer zicht- of voelbaar maken.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en volg Villa d’Arte