Lijkt het jou wel wat om iets goeds te doen voor de natuur? Dan is het hoog tijd om bij te dragen aan de biodiversiteit in je eigen tuin of omgeving. Want wist je bijvoorbeeld dat het aantal vlinders het afgelopen jaar lager is dan ooit? We zien dus steeds minder soorten die normaal gesproken veel voorkomen. Met een paar eenvoudige aanpassingen in je eigen tuin kun je al een groot verschil maken. Zo help je de natuur om je heen groeien en bloeien.
Natuurhuisje helpt je op weg met 4 tips om van jouw tuin, dakterras of balkon een waar paradijs te maken voor allerlei insecten die een onmisbare rol spelen in de natuur. Binnen de kortste keren vliegen en springen er overal insecten en ziet je tuin er prachtig en levendig uit.
Net als mensen vinden insecten het ook fijn om soms van huis weg te zijn. En waar kunnen ze beter overnachten dan in jouw insectenhotel? Door een gebrek aan groen in steden hebben insecten het de afgelopen jaren moeilijk. Een insectenhotel biedt een natuurhuisje voor allerlei kleine wezentjes en helpt insecten te overleven in de stad. Heb je wat minder ruimte, bijvoorbeeld alleen een balkon? Een insectenhotel hoeft geen flat van veertien verdiepingen te zijn, een tiny house aan de muur kan ook al heel wat vliegende gasten verwelkomen.
Wat doe jij met je groenafval? Zonde eigenlijk, dat we het afval noemen, terwijl het voor talloze kleine beestjes juist een bron van leven is. Help de natuur een handje door je eigen compostbak te maken. Knutsel er zelf eentje van hout, of koop een kant-en-klaar exemplaar. Zodra de compostbak zich vult met organisch afval, komt er een natuurlijk proces op gang. Langzaam verandert je afval in voedzame compost en ontstaat er een klein wonder van biodiversiteit, gewoon in je eigen achtertuin of op je dakterras (zorg dan wel dat je voor een gesloten compostvat kiest).
Vroeger groeiden overal inheemse planten en bloemen, deze hoorden gewoon bij onze natuur en waren niet door de mens geplant. Door de jaren heen hebben we onze tuinen en balkons gevuld met mooie en makkelijk te verzorgen planten, die van nature niet in jouw tuin horen. Helaas raakt onze natuur hierdoor uit balans. Er blijft minder ruimte over voor de planten die hier van nature thuishoren, en dat merken insecten zoals bijen en vlinders. Kies liever voor bloemen en planten die van nature in jouw streek voorkomen. Daarmee help je de bijen, vlinders en andere insecten die hier thuishoren. En het is vaak net zo mooi!
De warme zomer staat weer voor de deur, en daar gaan we natuurlijk volop van genieten. Maar wanneer de temperaturen echt beginnen te stijgen, is wat verkoeling meer dan welkom. Een waterbron in je tuin of op je balkon helpt niet alleen om het wat koeler te houden, maar brengt je tuin ook tot leven. Vogels, libellen en kikkers weten al snel hun weg te vinden naar dit fijne plekje om te drinken, af te koelen of gewoon even op bezoek te komen. Heb je de ruimte? Graaf dan een klein vijvertje en beplant het met inheemse waterplanten. Liever iets simpels? Met een regenton vang je makkelijk water op en draag je ook bij aan méér biodiversiteit in je tuin.
Met een paar simpele aanpassingen in de tuin of op je balkon kunnen we allemaal bijdragen aan het bevorderen van de biodiversiteit. Het zomerse gevoel is namelijk pas echt compleet met zoemende bijen en fladderende vlinders om je heen, toch? Natuurhuisje helpt je graag met deze vier tips om dat échte zomergevoel in je eigen tuin of op je balkon te creëren. Daarnaast draagt Natuurhuisje 5% van de omzet af aan lokale natuurprojecten gefocust op biodiversiteitsherstel. Dus even klaar met je eigen tuin? Met het boeken van een natuurhuisje help je ook mee aan het herstellen van de balans tussen mens en natuur.
In ander leuk nieuws! Bij Natuurhuisje geloven ze dat we moeten beschermen waar we van houden, en dat we moeten helpen waar we kunnen om de balans tussen mens en natuur te herstellen. Daarom dragen ze 5% van hun omzet af aan lokale natuurprojecten die biodiversiteit versterken. Natuurhuisje heeft inmiddels €1.000.000 gedoneerd!