Puur Oostenrijk: investeren in natuur, rust en ruimte

Een tweede huis in Oostenrijk: wie droomt daar nu niet van? In de wintermaanden gezellig met de hele familie skiën en dineren bij een knapperend haardvuur en in de zomermaanden genieten van de zon, vele sportieve activiteiten en gezonde berglucht. 

Oostenrijk is het nummer één wintersportland bij Nederlanders. Dorpen als Lech-Zürs, Flachau, Saalbach of Kitzbühel komen de meeste Nederlanders wel bekend voor. ‘Logisch dan ook dat veel mensen in hun zoektocht naar een tweede huis eerst deze dorpen of regio’s noemen als het om de gewenste locatie gaat,’l aldus Valentijn Hubers van Alpendreams. 

Mensen kennen Oostenrijk van vakantie en hebben dan soms ook het idee dat Oostenrijk één groot vakantiepark is en er overal wel iets te koop is. De praktijk is anders. Het toeristische huizenaanbod is (streng) gereguleerd en in de bekende deelstaten Vorarlberg, Tirol en Salzburgerland zelfs schaars. Voor wie droomt van het eigen vakantiechalet in zijn of haar favoriete skidorp is dat soms best een teleurstellende realiteit. Echter, wie open staat voor iets nieuws, zal ontdekken dat Oostenrijk meer te bieden heeft. Valentijn Hubers: ‘Wij wijzen onze klanten bijvoorbeeld steeds vaker op de Steiermark als echte Geheimtipp.’  

Das Grüne Herz

De Steiermark is een behoorlijk grote deelstaat, die zich kenmerkt door veel natuur, rust en ruimte en daarom ook wel Das Grüne Herz van Oostenrijk genoemd wordt. De prachtige stad Graz en de vele wijngebieden bieden veel moois. Als Alpenliefhebbers zijn wij Nederlanders toch vooral op zoek naar dat echte #oostenrijkgevoel. En daar horen natuurlijk de bergen en goede skigebieden bij. Gelukkig maar dat de Steiermark ook dit te bieden heeft! 

In het westen van de Steiermark ligt bijvoorbeeld de vakantieregio Murau. Hier vind je onder andere de skigebieden Kreischberg, de Turracher Höhe en Grebenzen. Stuk voor stuk prachtig. Voor de Kreischberg en de Turracher Höhe geldt dat zij qua liftinfrastructuur absoluut niet onderdoen voor de grote namen onder de skigebieden. Wat verder opvalt is de oorspronkelijkheid van deze regio. Traditie staat hier hoog in het vaandel. Het is hier nog echt puur Oostenrijk. 

Hubers: ‘Wanneer wij onze klanten wijzen op deze regio, dan kennen zij dit gebied vaak nog niet. Maar als zij dan zien en horen wat deze regio – ook qua investeringsmogelijkheden – te bieden heeft, dan is men vaak al snel erg enthousiast.’ In de (ski)gebieden wordt dan ook volop geïnvesteerd in extra toeristische faciliteiten: nieuwe skiliften, prachtige golfbanen, bikeparks en zelfs een Alpine achtbaan. Een regio om in de gaten te houden.

Investeren in een tweede huis

Dat de Steiermark in opkomst is en er veel geïnvesteerd wordt, maakt ook een tweede huis hier aantrekkelijk. Oostenrijk heeft bovendien het voordeel dat er meerdere verhuurseizoenen zijn. In de Steiermark realiseer je al snel een bezetting van zo’n 25 – 35 weken per jaar. “Verhuurrendementen tussen de 4 – 6% zijn dan ook realistisch”, aldus Hubers. 

Waar in andere deelstaten vaak strenge regels zijn omtrent het eigen gebruik van het tweede huis, is de Steiermark een stuk vriendelijker voor buitenlandse huiseigenaren. Er is ook hier weliswaar steeds vaker een verplichting tot verhuur, maar de mate van eigen gebruik wordt verder niet beperkt. U kunt dus ook zelf regelmatig genieten in uw eigen chalet of appartement. En dat blijft toch vaak de hoofdreden van een aankoop in Oostenrijk. 

Even inzoomen: Turracher Höhe

Op het drielandenpunt van de Steiermark, Karinthië en het Salzburgerland ligt de Turracher Höhe. Hoog is het hier zeker, want het dorp, dat tussen de 1700 – 1800 meter ligt, behoort tot de hoogste skidorpen van Oostenrijk. Met liften en pistes tussen de 1400 en 2200 meter is het hier altijd sneeuwzeker! Tegelijkertijd staat deze regio bekend als een regio met een van de meeste zonuren van Oostenrijk. Eigenlijk een ideale plek voor een tweede huis. Bijzonder is het bergmeer Turracher See dat midden in het dorp ligt en hierdoor zowel in de zomer als in de winter net dat beetje extra biedt.

De Turracher Höhe is een plek voor natuurliefhebbers. Het is dan ook geen typisch Oostenrijks skidorp. Los van enkele hotels en faciliteiten rondom het bergmeer en de skiliften valt de meeste bebouwing nauwelijks op. Je waant je dan ook midden in de natuur. Dat is de charme van deze plek en de reden waarom dit gebied zo geliefd is bij veel Oostenrijkers. Veel (rijke) stedelingen – en zelfs enkele voormalig minister-presidenten van Oostenrijk – bezitten hier op de Turracher Höhe huizen. 

© Turracher Höhe / P. Maier

Op de Turracher Höhe is dan ook altijd wel wat te doen. En dat is best bijzonder, want de meeste bestemmingen op hoogte hebben vaak geen zomerseizoen. Dat is hier echt anders; dankzij een uitgekiend toeristisch concept is het hier in de zomer gezellig levendig. Zoek je de rust, dan ben je met de wandelschoenen aan zo verzonken in de stilte van de natuur. Vele bergmeren, glooiende bergtoppen en weidse uitzichten maken dit een fantastische wandellocatie. 

Meters sneeuw

In de winter liggen hier jaar in jaar uit meters sneeuw. Perfecte omstandigheden voor een lang skiseizoen. Dat begint hier normaliter rond eind november om pas eind april weer te eindigen. Op de latten zul je je hier dan ook niet snel vervelen. Je skiet in een afwisselend berglandschap en kunt aan alle kanten van het meer naar beneden. De uitzichten zijn steeds opnieuw anders en de Seenrunde (ski-ronde rondom het meer) is een echte aanrader. Ook off-piste is het hier genieten, want op deze hoogte ligt er bijna altijd verse poedersneeuw! Een groot funpark biedt ook de freestylers flink wat uitdaging. 

Niet alleen in het skigebied is het hier mooi. Ook de toerskiërs of (sneeuwschoen)wandelaars kunnen hier hun hart ophalen. De glooiende bergtoppen van de Nockbergen zijn ideaal voor schitterende dagtochten. 


Mountainchalet Kreischberg

Even inzoomen: Kreischberg

Op slechts een steenworp afstand van de Turracher Höhe ligt het skigebied Kreischberg. Dit skigebied reikt tot een hoogte van ruim 2100 meter en is enorm sneeuwzeker. Bijna alle pistes liggen hier namelijk boven de 1440 meter hoogte, iets waar veel grote en bekende skigebieden in het Salzburger Land of Tirol slechts van kunnen dromen. Alleen de dalafdaling terug naar het dorp (ca. 870 meter) komt lager uit. ‘Kijkend naar de waardevastheid van de investering is sneeuwzekerheid in de buurt van het vakantiehuis toch een belangrijk aandachtspunt voor veel van onze kopers,’ aldus Hubers.  

Het skigebied is (ook) voor gezinnen een echte aanrader. De pistes zijn lang, breed en uitstekend geprepareerd. Voor jong en oud zijn er op en rondom de pistes allerlei leuke activiteiten, zoals een funpark en tubingbaan. Ook zijn er verschillende thema-skipaden. Vele gezellige skihutten en een fantastisch uitzicht maken het wintersportplaatje compleet. 

Als officieel World Cup-skigebied kan je hier bovendien regelmatig genieten van de wereldbekerwedstrijden freestyle. Het is geweldig om de wereldtoppers hun kunsten te zien vertonen op de grote springschansen. Je kunt je voorstellen wat voor een feest dat is tijdens de wedstrijddagen! Niet voor niets staat dan ook direct onder de wedstrijdpiste de Kastanienbar, waar het altijd erg gezellig is tijdens de après-ski. Hou je van activiteit, dan ben je op en rondom de Kreischberg aan het juiste adres.

Impressie interieur Mountainchalet

Luxe Mountainchalets

Direct in en bij de skigebieden Kreischberg en Turracher Höhe worden op korte afstand van de lift en piste luxe Mountainchalets gerealiseerd. Iedere locatie heeft zo zijn eigen charme, maar één ding hebben ze gemeen: de bouwkwaliteit is uitstekend! Hubers: ‘Onze projectpartners zijn echte Oostenrijkers die zelf in de regio wonen. Zij willen voor onze gezamenlijke klanten dan ook iets moois bouwen en hebben bovendien een naam hoog te houden.’ Dit zie je terug in de afwerking van de al opgeleverde referentieprojecten. Luxe en comfort zijn dan ook belangrijk in de verhuur. Op vakantie wil je het immers toch beter hebben dan thuis.

Ook een eigen Mountainchalet? Meer informatie: alpendreams.eu

0 replies on “Puur Oostenrijk: investeren in natuur, rust en ruimte”