Modern in de tropen; Villa Perla di Gentil

“Een royale villa die knus aanvoelt.” Dat was de opdracht die IHC architects op Curaçao kreeg van de uit Noord-Brabant afkomstige Mireille en Louis Verhoof. Het resultaat is een droomvilla met een intieme sfeer, met bijzondere aandacht voor symmetrie.

Symbiose
Op Curaçao wandelen Mireille en Louis binnen bij IHC architects, wanneer ze op zoek zijn naar een architectenbureau om een villa voor hun te ontwerpen. Ze hebben een kavel gekocht in de wijk Boca Gentil ten zuiden van de hoofdstad Willemstad. Deze buurt is bekend terrein voor ze, want sinds 2005 komen ze hier al met hun gezin. Hun huidige woning is slechts twee straten verwijderd van de nieuw gekochte kavel. Wanneer ze verrast worden door een bod op de huidige woning, besluiten ze hun huis te verkopen en een nieuwe woning te bouwen; wel in dezelfde buurt, want Boca Gentil is hun tweede thuis.

Bij IHC vinden ze de gedroomde architect om hun ideeën verder uit te werken en de realisatie van de woning te begeleiden. Zowel de stijl als werkwijze trekken hen daarin aan. De stijl van IHC architects is werelds, met aandacht voor het lijnenspel; tropisch modern met een minimalistische basis. Architect Geert Verschuren: “Ik ergerde me aan al die muren in woningen op Curaçao, waar het leven voornamelijk buiten plaatsvindt.”

Bouwkundig ontwerper René Polderman maakt voor Mireille en Louis de eerste schetsen, die vervolgens door zijn collega in Nederland, Geert Verschuren, verder vormgegeven worden. De samenwerking tussen het koppel en IHC verloopt erg vlot en laat zich het beste omschrijven als een symbiose. Iedereen doet voorstellen en wanneer iets niet haalbaar oogt, wordt gekeken op welke manier het wel mogelijk is.

 Tegenovergesteld en “omgekeerd”
De moderne huizenstijl in Los Angeles inspireerde Mireille en Louis bij het ontwerp van hun eigen villa. Geert Verschuren: “Vervolgens ben ik gaan kijken op welke manier zo’n stijl woning op deze plaats ontworpen kon worden. Ik ontwerp in harmonie met de mens, de omgeving en het materiaal. De villa is bijvoorbeeld zo gesitueerd dat de wind altijd door het huis kan waaien, iets wat zeer prettig is op Curaçao.”

Bij het ontwerp valt op dat er wat onconventionele keuzes zijn gemaakt, die heel positief hebben uitgepakt. Zo is de villa in tegenovergestelde richting aan de achterkant geplaatst. Er is een weg langs de woning aangelegd om bij de voordeur te komen. Dit heeft als gevolg een enorme leefruimte met panoramisch uitzicht. Om maximaal te genieten van dit uitzicht keerde de architect ook de klassieke indeling om. Dit betekent dat boven wordt gewoond en beneden wordt geslapen. Dit resulteert in vijf koele ruime slaapkamers beneden met elk een privébadkamer.

Symmetrie
Bij binnenkomst valt direct op hoe symmetrisch de woning is ontworpen. Dit zorgt voor een aangename rust in de ruimte. De woonkamer gaat over in twee andere binnenruimtes, de keuken aan de linkerkant en de master bedroom met walk-in closet en badkamer aan de rechterkant. Tussen de keuken en de master bedroom bevindt zich de buitenruimte, die alles verbindt met elkaar. De buitenruimte bestaat uit een lounge met eettafel en infinity-zwembad met zeezicht. Vanuit het zwembad heb je uitzicht op het privéstrand, dat een niveau lager is aangebracht. Door de U-vorm van de woning geniet je in deze buitenruimte optimaal van de privacy. De glazen schuifdeuren met aluminium kozijnen zijn van Artline en zorgen voor een maximale lichtinval. Hierdoor kunnen de keuken en master bedroom volledig bij buiten betrokken worden. “Vanuit je bed uitkijken op de zee, dat is ultiem genieten”, aldus Mireille.

Modern pareltje
Aangezien het koppel in Nederland woont, is Louis in totaal veertien keer naar Curaçao gevlogen om de voortgang te bekijken of aanwezig te zijn bij de afronding van een bouwfase. De inrichting van de woning neemt Mireille voor haar rekening, samen met Louis. Wanneer zij er niet zijn, verhuren ze hun woning. Hier houden ze met de keuze van de inrichting dan ook rekening mee. Mireille: “Ik wilde rust en licht in een woning waarin zee en zon doorlopen. Daarom koos ik voor de basiskleuren zeegroen en crème. De meeste inrichting is afkomstig uit Nederland. Ik wilde voldoende keus hebben en kon ook niet afhankelijk zijn van verschillende levertijden.”

De 4 meter lange eettafel buiten is afkomstig van de Loods in Baarle-Nassau (België) met eromheen tien witte hay eetkamerstoelen. De verstelbare loungebanken bij het zwembad zijn overgenomen van het lokale restaurant Zest in Jan Thiel en vervolgens witgeschilderd. Zowel het koppel als de architect wilden het gebruik van hout beperken. Daarom is de volledige bovenverdieping betegeld. De hoogwaardige, donkergrijze tegel komt van het Spaanse bedrijf Cifre en is hittebestendig. De loungemeubelen in de buitenruimte komen van Buitenhof Tuinmeubelen. De keuze voor de bedden van hotelkwaliteit kwam tot stand tijdens een nachtje weg. De bedden in het hotel waar Mireille en Louis verbleven, waren van Linnenatwork en bevielen zo goed dat ze deze ook voor hun eigen woning aanschaften. De bijzettafeltjes in de slaapkamer zijn van Zuiver.

Het gehele project, van ontwerp tot realisatie van de woning, duurde ongeveer een jaar. Een huis laten bouwen op een plaats waar je niet woont vergt de nodige inspanning. Mireille en Louis zijn echter bijzonder tevreden met hun keuze voor IHC architects, dat tevens de bouwbegeleiding heeft verzorgd. Gezamenlijk zijn ze gedetailleerd en gepassioneerd te werk gegaan om een woning te realiseren die past bij de omgeving en bij de bewoners.

Mireille: “Mijn favoriete plek in huis is de loungeboek op de veranda. Een groot gedeelte van de dag kan ik hier uit de zon zitten en vanuit hier heb ik goed zicht op de kinderen, die vooral in het zwembad vertoeven. Deze woning is echt onze droomvilla geworden.”