De perfecte keuken volgens Piet Boon

Toen designer Piet Boon (60) twintig jaar geleden een robuust-chique keuken met een betonnen blad en kastjes van massief eiken introduceerde, verklaarde de keukenbranche hem voor gek. Veel te robuust voor de smaak van de Nederlandse consument, zo oordeelde men. Duizenden huishoudens en talloze kopieën later is men hier duidelijk op teruggekomen. ‘Eigenlijk is die keuken mijn 501,’ klinkt het dan ook opgewekt vanuit zijn smaakvolle kantoor boven de Piet Boon Studio in Oostzaan.

Ondanks het feit dat Piet Boon met zijn destijds revolutionaire ontwerp precies de frisse wind bleek waar in keukenland behoefte aan was, waren keukens voor zijn in 1983 opgerichte Studio Piet Boon geen corebusiness. Ze maakten hooguit deel uit van zijn totaalontwerp voor opdrachtgevers. Maar met de jaren groeide de Nederlandse ontwerpstudio uit van een bescheiden speler voor hedendaagse exterieurs, interieurs en producten op maat tot een go-to adres voor de internationale luxemarkt. Van luxe appartementen in Manhattan en villa’s op Bonaire tot luxe jachten die over de wereldzeeën varen, Piets ontwerpfilosofie, waarin functionaliteit, esthetiek en individualiteit samenkomen, wordt internationaal hoog aangeslagen.

Functie boven vorm

Ooit begonnen als timmerman/ aannemer, heeft de gevierd designer dan ook niet alleen een haarfijn oog voor esthetiek, maar ook voor kwaliteit en vakmanschap. ‘Natuurlijk wil ik iets maken dat er mooi uitziet, maar als het niet functioneel is en lang mee kan gaan, dan vind ik het als ont- werp niet geslaagd. Ik wil dat onze producten, ongeacht wat dit zijn, een lange houdbaarheidsdatum hebben. Ik ontwerp immers niet voor mezelf en mijn eigen eer en glorie, maar voor mijn cliënten.’

Tailored to Taste

‘We bieden bij Piet Boon Kitchen een Tailored to Taste-concept. Binnen de acht concepten kun je variëren met de materialen en afwerking, maar je kunt ook elementen van de ene keuken gebruiken in de andere. De eerste vraag die aan iedereen die hier over de drempel stapt gesteld wordt, is dan ook gelijk de belangrijkste. Namelijk: kook je?’ Piet hierover: ‘Als je echt goed wilt kunnen koken, is apparatuur namelijk ontzettend belangrijk. Vervolgens kijken we naar de gezinssamenstelling en of de keuken in het oog mag springen of juist moet blenden in een interieur. Piet Boon Kitchen begint altijd bij de gebruiker. We maken uitsluitend maatwerk, aangepast aan de lifestyle en smaak van onze cliënten. Zeker als het om een keukenontwerp gaat, is het cruciaal om te weten of en hoe veel iemand van koken houdt. Voor de een is koken namelijk een noodzakelijk kwaad, voor de ander is het een passie. Het is aan ons om allereerst de door onze klanten gewenste features haarfijn in kaart te brengen en deze vervolgens te vertalen naar de voor hen ultieme droomkeuken. Frits Schram en Margot Camps, die dit deel in de showroom voor hun rekening nemen, kunnen dit als geen ander. Frits is een meester in apparatuur en routing. Ik heb een idee van een keuken en hij zegt vervolgens hoe we die het beste kunnen doen.’

Tijdloos

Heeft hij een gouden tip voor wie op zoek is naar een nieuwe keuken? Piet: ‘Ik zie veel hele moderne keukens en ik weet niet of ik daar nu zo blij van zou worden. Die gaan toch sneller gedateerd ogen. Een keuken moet zo tijdloos mogelijk zijn. Het is immers geen bank die je eventjes vervangt als je erop uitgekeken bent. Mijn keuken zit er nu tien jaar in, maar ik vind hem nog steeds mooi. Ik zit er ook, van alle plekken in huis, veruit het meest. Daarnaast heb ik een heerlijke verwarmde veranda. Als we een heel huis mogen ontwerpen, kijken we ook altijd of er een veranda bij kan. Dus als iemand die mogelijkheid heeft, zou ik daar zeker voor opteren, daar ga je heel blij van worden. Verder is een belangrijk uitgangspunt hoe het met bezonning zit. De keuken moet een fijne, warme plek zijn, dus wij plaatsen die liever niet op het noorden, want daar mis je daglicht.’ Zijn werk brengt hem tegenwoordig de hele wereld over. Gevraagd naar opvallende verschillen tussen Nederlandse en internationale opdrachtgevers: ‘Dat valt wel mee. Meer van invloed is de oppervlakte van een woning. We krijgen redelijk vaak een verzoek om een formal dining, maar in de praktijk zien we dat die ruimtes nauwelijks gebruikt worden.

Zou het dan niet veel leuker zijn om een chef in te huren en deze in de keuken aan het werk te kunnen zien? Uit die gedachte is onze Edge voortgevloeid. A place in a space noemen we dat. Hierin komen meerdere woonfuncties bij elkaar; een grote statement-keuken die ook in een kleinere opstelling te gek is, maar beter tot zijn recht komt in een grote ruimte. Een keuken voor een klein stadsappartement? De Mono speelt in op die behoefte. Oorspronkelijk bedoeld als een soort barretje, meer een object eigenlijk, maar inmiddels hebben we hele keukens uitgevoerd in messing.’

Signatuur

‘Doordat de gebruiker altijd ons startpunt is, is iedere Piet Boon Kitchen uniek, maar wat al onze keukens gemeen hebben is dat ze functioneel, mooi en tijdloos zijn. Minimalistisch maar warm.’ En kwalitatief hoogwaardig uiteraard, want een ontwerp van Studio Piet Boon moet niet alleen een tijdloze uitstraling hebben, maar ook de tand des tijds en intensief gebruik moeiteloos kunnen doorstaan. ‘Zeker bij minimalistisch design komt het aan op vaklui. Daarom werken wij al jaren met dezelfde partners en leveranciers op wie we kunnen vertrouwen en die exact weten welke kwaliteit we verwachten. Maar als iemand bijvoorbeeld zijn blad per se ergens anders wil kopen, dan kan dat uiteraard ook.’

Succes

‘Achteraf gezien denk ik dat het succes van mijn eerste keuken kwam doordat ik de regels niet kende. Ik was gewoon begonnen en gaandeweg leer je. Op die manier verleg je grenzen. Zo doen we dat eigenlijk nog steeds. De uiterste rek binnen een kader zoeken, daar komen de mooiste dingen uit voort.’

W: pietboon.com
pietboonkitchen.com