Jaarlijks sterven ruim 16 miljoen kamerplanten in Nederland

Nederlanders houden van planten en hebben er gemiddeld dertien in huis. Toch blijkt de verzorging ervan een grote uitdaging en zorgt het gebrek aan kennis ervoor dat in 61% van de Nederlandse huishoudens elk jaar planten sterven. Met deze verzorgingstips van Pokon hou jij al je kamerplanten in leven.

Uit recent onderzoek van Pokon blijkt dat ruim 99% van de Nederlanders planten in huis heeft. Tijdens de coronacrisis is de populariteit van kamerplanten enorm gegroeid. Toch is het juist de verzorging van de planten waar het regelmatig misgaat.

Te weinig kennis over plantverzorging

In het onderzoek komt verder naar voren dat er per jaar gemiddeld twee kamerplanten per huishouden sterven. Teveel of te weinig water geven blijkt de grootste boosdoener te zijn bij plantensterfte. Ook een verkeerde standplaats van de plant waardoor deze teveel of te weinig licht krijgt, wordt veel genoemd. Een deel van de plantenbezitters heeft geen idee waardoor hun plant het niet heeft gered.  

Oplossingen

Het overgrote deel van de ondervraagden geeft aan behoefte te hebben aan advies en kennis. De meest genoemde oplossing is een (verzorgings-)app, daarna een watermeter en ook boeken, een Facebook-groep of forum zijn gehoorde oplossingen. 

5 tips voor plantverzorging in de winter

1. De meeste groene (niet bloeiende) planten hebben in de winter minder water nodig, omdat ze in de ruststand staan. Geef je normaal 1 x per week water, dan is in deze periode 1 x per twee weken voldoende. De grond mag best een beetje aan de droge kant zijn!
2. Door de ruststand hebben groene (niet bloeiende) planten in de winter geen voeding nodig.
3. Zorg ervoor dat jouw plant niet te dicht bij de verwarming staat. Daardoor kan hij uitdrogen en zelfs verbranden.
4. Zonlicht doet de meeste planten goed. Het licht zorgt ervoor dat je kamerplanten sterk blijven en de winter goed doorkomen. Bekijk dus goed of jouw plant voldoende daglicht krijgt en verplaats hem waar nodig.
5. Even niet verpotten! In de herfst en winter gaat de plant in ruststand, dus gun hem die rust ook. Verpotten kan het beste in het voorjaar. 

Meer weten over hoe jij jouw planten het beste kunt verzorgen? Klik hier voor meer tips, tricks en informatie.