Vertrouwd met hout

Volop innovatie bij een puur ambachtsbedrijf dat al 45 jaar bestaat. Meegaan met de laatste trends, technische mogelijkheden en duurzame ontwikkelingen, dat is waar de mensen van Baltussen Parket elke dag mee bezig zijn, door het hele land.

“Wat is er dan zo bijzonder aan jullie vloeren?” vroeg Marcel Hessen van Villa d’Arte afgelopen maart op de voorjaarseditie van Beurs Eigen Huis. “Het antwoord daarop vind je vooral terug aan de onderkant van onze vloeren” antwoordde Emiel Streutker, adviseur van Baltussen Parket.

De houten vloer met het beste warmterendement van Nederland

Vrijwel iedere woning wordt vandaag de dag opgeleverd met vloerverwarming als hoofdverwarming, steeds vaker in combinatie met een warmtepomp en vloerverkoeling. Nu worden er zeker al 20 jaar parket- en houten vloeren toegepast op vloerverwarming. Waar in de eerste tien jaar vooral het technische aspect belangrijk was, bijvoorbeeld of de vloer wel stabiel zou blijven liggen, niet krom zou trekken, of niet zou gaan verkleuren door de warmte van onderaf, ligt de focus de afgelopen jaren vooral op rendement. Alle producten die worden toegepast als eindafwerking op vloerverwarming hebben een bepaalde weerstand. De weerstand van een product wordt uitgedrukt in Kw per vierkante meter. Meestal wordt als bovengrens voor de weerstand 0,09 Kw/m2 afgegeven. Veel reguliere parket- en houten vloeren schommelen zo rond deze grens en voldoen daarmee aan de eisen.

“Juist hier zat de uitdaging voor ons, om een product te vinden waarbij de weerstand significant lager zou zijn, maar de houten vloer niet zou inleveren in kwaliteit en duurzaamheid”, aldus Emiel Streuker. De oplossing werd ongeveer vijf jaar geleden gevonden in parket dat geen hout aan de onderkant heeft, maar een HDF-drager. Dit product van een Zwitserse producent heeft naast de hoge Zwitserse kwaliteitseisen ook slechts een weerstand van 0,04 Kw per m2. Daarmee staan deze houten vloeren qua rendement naast PVC- en keramische vloeren. Waar PVC en keramische vloeren met de tijd minder fraai worden en vrijwel niet te renoveren zijn, is dit natuurlijk bij een houten vloer heel goed mogelijk. Hoewel parket- en houten vloeren met een zeer hoog rendement gelegd kunnen worden op vloerverwarming, bestaat er bij veel consumenten desondanks nog huiver. Juist daarom biedt Baltussen Parket ook de aanleg van vloerverwarming aan, zodat de opdrachtgever er zeker van kan zijn dat er één aanspreekpunt is die niet alleen in het voortraject, maar ook na installatie de garantie geheel voor zijn rekening neemt. Uiteraard kan dit ook in samenwerking met uw eigen aannemer of installateur: Baltussen Parket zorgt voor een perfect eindresultaat.

Visgraat of een Hongaarse punt?

Op Pinterest worden deze termen nog weleens door elkaar gehaald door interieurbloggers, architecten en andere liefhebbers. Dat is ook vrij logisch, want de patronen lijken erg op elkaar en zijn beide razend populair. Bij visgraat gaat het om rechthoekige plankjes, die haaks tegen elkaar worden gelegd, terwijl bij een Hongaarse punt de plankjes schuin zijn afgezaagd in een bepaalde hoek. Twee plankjes tegen elkaar aan vormen dan een punt. Nog steeds lastig? De foto’s laten het verschil goed zien! Wel zijn zowel de visgraatvloer als een Hongaarse punt allang niet meer zo klassiek als ze ooit bedoeld waren. Vaak zorgt een grotere maatvoering al voor een meer hedendaagse uitstraling. Wordt de vloer ook nog eens afgewerkt met een lichte lak of olie, dan is het echt een strakke moderne vloer geworden.

Concept van Baltussen, advies bij u aan huis

“Wat bijzonder dat een bedrijf uit Drenthe hier in Den Haag zoveel vloeren legt?” horen de mensen van Baltussen Parket nog weleens. Dat is geen natuurlijk toeval, maar een bewuste keuze, een doordacht concept. Tegenwoordig heeft bijna iedereen het doorlopend te druk, laat staan tijd om naar een parketshowroom te komen op een vrije dag. Daarom komen de adviseurs van Baltussen Parket graag bij de mensen op locatie, op een tijdstip dat hen schikt. Maar het begint online: de website staat vol met inspiratiefoto’s van uiteenlopende interieurs en vloeren, altijd gemaakt door een interieurfotograaf die de totale look en feel van een woning vastlegt. Hierdoor kan de consument zich prettig oriënteren op de website. Daarna is er veelal telefonisch contact en vervolgens een afspraak bij de consument thuis, met groot formaat samples en vrijwel altijd direct ook de juiste vloeren omdat er vanaf begin tot eind mee wordt gedacht.

Van rechte plank tot de bijzonderste patronen

Al sinds de oprichting van Baltussen Parket in 1974 weten vooraanstaande interieurarchitecten en stijlbewuste particulieren het bedrijf te vinden voor een parketvloer, maar het liefst net niet standaard. Niet alleen in het aanbod, maar ook in de installatie van de vloeren wordt alles strak gezaagd, zodat er geen randafwerking nodig is. Door de grote aanwezigheid van ambacht binnen het bedrijf is het leggen van bijzondere oude patronen een specialisme. Met regelmaat worden er Versailles-patronen gelegd en gerestaureerd, waarbij ook oude inlegtechnieken gebruikt worden. Overigens wordt Baltussen Parket voor dit soort vloeren ook gevraagd in projectmatige sfeer. Onder andere het Clingendael Instituut en de Kanselarij der Nederlanden waren bijzondere restauratieprojecten. Een ander voorbeeld: een bamboevloer in Hongaarse punt gelegd, speciaal voor de consument geproduceerd omdat zij graag een klassiek patroon wenste, maar een moderne en duurzame houtsoort in gedachten had. “Samen met onze opdrachtgevers zoeken naar de unieke combinatie van houtsoort, afwerking, patroon en legsysteem, dat is het mooiste aspect van ons vak” vertelt adviseur Jeroen de Melker. “Waar andere bedrijven kiezen voor standaardoplossingen of nee moeten verkopen, begint bij elke uitdaging ons parket-hart sneller te kloppen”.

Heeft u interesse in de vloeren van Baltussen Parket, bel geheel vrijblijvend voor advies 088 – 6002000 of bezoek de website baltussenparket.nl