Objets Nomades – Louis Vuitton

Ter gelegenheid van Salone del Mobile 2019 stelde Louis Vuitton een aantal nieuwe Objets Nomades voor in het Palazzo Serbelloni in Milaan (Fuorisalone). Het Huis voegt dit jaar maar liefst tien nieuwe ontwerpen toe aan de Objets Nomades-collectie. Hiervoor werkt Louis Vuitton onder meer samen met twee nieuwe ontwerpstudio’s. Atelier Biagetti presenteert de ovalen, glazen tafel Anemona, met een diepblauwe golvende voet. Het Italiaanse duo Zanellato/Bortotto ontwerpt tripartiet scherm Mandala, geïnspireerd door nomadisch vakmanschap.

Op de binnenplaats van Palazzo Serbelloni, een paleis dat in 1796 bewoond werd door Napoleon, werd Shigeru Bans Paper Temporary Studio opnieuw opgebouwd. Dit werk van de Japanse prijswinnende architect was ooit ontworpen als tijdelijk kantoor gedurende de bouw van zijn Centre Pompiduou Metz en verrees voor het eerst bovenop het Centre Pompidou in Parijs in 2004. De banden tussen Shigeru Ban en Louis Vuitton gaan terug tot 2006, toen hij als onderdeel van het Louis Vuittons Icônes-expositie een koepelvormige constructie ontwierp, die gebouwd werd op het dakterras van het Maison ChampsÉlysées in Parijs, geïnspireerd op de Papillon. Ban is bekend om zijn werk in papier en gerecycleerd karton. Voortbouwend op deze relatie vroeg Louis Vuitton hem ditmaal de Paper Temporary Structure opnieuw te bouwen, die een showcase is van zijn kenmerkende technieken en de vindingrijkheid van zijn beste werk, in het bijzonder de papieren buizen die zijn gemaakt van gerecycled papier. De winnaar van de Pritzker Architectuur Prijs geldt als een pionier vanwege zijn gebruik van dit veelzijdige en goedkope materiaal voor eenvoudig op te bouwen en ook weer af te breken bouwwerken, die gebruikt kunnen worden na natuurrampen, zoals de tijdelijke woningen en kerk die hij bouwde in de nasleep van de 1995 aardbeving in Kobe, Japan.

Paper Temporary Structure in het Palazzo Serbelloni is de laatste toevoeging aan Louis Vuittons expositie van nomadische architectuur gedurende de Salone del Mobile. Eerder presenteerde het Huis Georges Candilis’ Future Hexacube House (2018), Matti Suuronens Futuro House (2017) en Charlotte Perriands La Maison au bord de l’eau (2015). Sinds 2012 nodigt Louis Vuitton gerenommeerde designers uit om originele, functionele en verfijnde meubels en decoratieve objecten te ontwerpen, met de reisgeest van het merk in het achterhoofd.

De Objets Nomades-collectie is een eerbetoon aan de speciale bestellingen van het Huis en weerspiegelt de hedendaagse visie van ontwerpers uit de hele wereld. Objets Nomades zorgt ervoor dat de zoektocht naar innovatie en de honger naar avontuur die het Huis drijven door de tijd heen blijven bestaan.

W: louisvuitton.com