Claes Iversen presenteert eerste home couture-project

Met een unieke collectie wandkleden in Hotel Mercier zet modeontwerper Claes Iversen zijn eerste stap binnen de interieurbranche. In totaal ontwierp Iversen meer dan vijftig verschillende wandkleden. De kunstwerken zijn te vinden in de openbare ruimtes, maar ook in alle hotelkamers. Daarnaast zijn er ook schilderijen en couturestukken van zijn hand in het hotel te vinden; hij drukt hiermee zijn nadrukkelijke stempel op de artistieke aankleding van het hotel.

Concept en inspiratie

De inspiratie voor de wandkleden is gebaseerd op het concept voor de komende couturecollectie. Rode draad in deze collectie is dat er veel wordt gewerkt met lijnenspel en kleurvlakken. Zo worden Oosterse tapijten en nieuw gemaakte kleden omgetoverd in wandkleden door er karakteristieke elementen uit te halen (zoals banen en cirkels) en deze te vertalen naar couture. Details uit de ambachtelijk handgemaakte tapijten zijn uitvergroot door gedeeltes uit te snijden en te kopiëren naar borduur in bijzondere materialen, wat het handwerk benadrukt.

Materialen

Voor de ontwikkeling van de wandkleden gebruikt Claes Iversen getufte wandkleden in eucalyptus, mohair en wol. De Oosterse tapijten van wol worden gecombineerd met geborduurde gedeeltes van pailletten en kristallen en zijde bloemen. Ook worden andere materialen gebruikt, zoals tapijt, nepbont en bewerkingen van linten en wol. Het eindresultaat: verweving van borduurtechnieken en tapijtfabricage als eenheid. Het is Iversens ambitie om vloer- kleden te blijven ontwikkelen en de grens op te zoeken tussen couture en commercie. In dit project is Claes Iversen voo een deel van de tapijten een samenwerking aangegaan met Frankly Amsterdam. Frankly Amsterdam beheerst alle ambachtelijke technieken om hoogwaardige tapijten te kunnen maken. De samenwerking zal resulteren in limited-edition wandkleden en een collectie vloerkleden. Ook zal Claes Iversen zich focussen op de creatie van soft furnishing (o.a. poefjes, bedspreien, kussens en gordijnen).

Hotel Mercier

Hotel Mercier is het nieuwste hotel van Vondel Hotels aan de Rozenstraat 12 in Amsterdam, middenin de Jordaan. Het luxe designhotel, met 46 kamers en een ruim opgezet restaurant, is gevestigd in het voormalig buurthuis ‘Ons Huis’, opgericht door Helena Mercier. Later vestigde het COC Amsterdam zich in dit statige monumentale pand. Na een intensieve verbouwing van meer dan een jaar, waarbij authentieke elementen van het gebouw hersteld zijn, kunnen gasten en buren volop genieten van de bijzondere ambiance.

Voor meer info:
claesiversen.com
hotelmercier.com