Expo: de slaapbank die ogen opende

De tentoonstelling De slaapbank die ogen opende is een ode aan het werk van belangrijk Nederlandse ontwerper Martin Visser (1922-2009). Meubelproducent Spectrum, waar Visser twintig jaar werkzaam was, vroeg zeven vooraanstaande Nederlandse ontwerpers om zich te laten inspireren door de klassiekers van Visser. Dit leverde zeven nieuwe werken op die te zien zijn naast de ontwerpen van Martin Visser zelf. Visser was niet alleen ontwerper maar ook een gerenommeerd kunstverzamelaar. Kunst en design waren bij Visser nauw met elkaar verweven. Voor de expositie is daarom een selectie gemaakt uit de collectie van het museum van kunstenaars die Visser zelf eveneens verzamelde. De tentoonstelling is te bezichtigen van 14 maart tot en met 30 augustus.

Aanleiding voor de hommage is het zestig jarig jubileum van de bekende slaapbank BR 02 (BR = Bank om te Rusten).  Ontwerpers Marcel Wanders, Kiki Van Eijk, Richard Hutten, Jan des Bouvrie, Carolina Wilcke & Reinier Bosch, Piet Hein Eek en Sabine Marcelis geven Martin Visser ter gelegenheid van dit jubileum een hedendaags eerbetoon. Artistiek directeur Bart Rutten: ‘Martin Visser is een spilfiguur in de geschiedenis van het Nederlands design. We zijn blij dat we met hulp van Spectrum mogen samenwerken met Nederlandse topontwerpers, zodat we kunnen laten zien dat zijn werk nog steeds actueel is.’

Spectrum
In 1960 ontwierp Martin Visser zijn eerste grote collectie voor ‘t Spectrum. De BR 02 slaapbank verwierf al snel de status van icoon en is, evenals vele andere ontwerpen van Visser nog steeds populair en in productie.  Tijdens zijn jarenlange rol als hoofdontwerper van ’t Spectrum, verbond Martin Visser andere belangrijke ontwerpers aan het bedrijf zoals Constant Nieuwenhuys, Benno Premsela, Hein Stolle en Gerrit Rietveld.
Quote Spectrum: ‘Martin Visser was in de zestiger jaren een groot vernieuwer en maakte veel meer dan alleen zijn bekende slaapbank. Door de ogen van 7 ontwerpers geven we op een bijzondere manier aandacht aan het minder bekende deel van zijn werk. Hiermee hopen we een nieuwe generatie te inspireren’

Woonkamer
Visser was ook kunstverzamelaar. Hij verzamelde werk van Cobra kunstenaars en liet zijn huis in Bergeijk ontwerpen door Rietveld. Later lag de focus van zijn verzameling met name op minimal art en conceptuele kunst van makers als Christo, Daan van Golden en Jan Schoonhoven. Werken van deze kunstenaars uit de collectie van het Centraal Museum en de collectie Wildenberg zijn in de tentoonstelling te zien.

Ook kunnen bezoekers in een ‘woonkamer’ met Martin Visser meubelen zelf ervaren hoe het is om op zijn stoelen en banken te zitten.