Het begint al bij de oprijlaan. Rechte bomen, ruisende stilte, en dan het statige silhouet van Kasteel Engelenburg. In Brummen, aan de rand van de Veluwe, stap je niet een hotel, maar een andere wereld binnen. Een van historie, elegantie en rust
Restaurant Judith
Kasteel Engelenburg kent een roerige geschiedenis die teruggaat tot 1570, toen Jacob Schimmelpenninck van der Oije er zijn wijnhandel dreef en Prins Maurits er tijdens de Tachtigjarige Oorlog verbleef. Na verwoesting door Spaanse troepen werd het in 1641 herbouwd en later een ontmoetingsplek voor revolutionairen en een lustoord onder douairière Judith van Lennep. In 1988 werd het landgoed getransformeerd tot het exclusieve hotel en restaurant van vandaag, waar de geschiedenis voelbaar blijft in elke steen.
De ontvangst is passend: warm en ongehaast. Binnen een paar minuten nemen we plaats op het terras - en wat voor een. Niet voor niets werd het terras van Engelenburg in 2019 door Gault & Millau bekroond tot Terras van het Jaar. Hier, met een glas wijn in de hand en zicht op het parklandschap, vergeet je haast vanzelf dat er buiten deze plek nog een wereld bestaat. Onze kamer - een Kaapse kamer, gelegen in het Kaapsehuis - is individueel ingericht, met stoffen van Nobilis en Designers Guild, en antiek meubilair dat karakter geeft zonder oubollig te zijn. De badkamer is ruim, met zowel een bad als aparte douche; vers fruit en mineraalwater staa
’s Avonds wandelen we voor het apéro naar de Engelse lounge, waarna we kunnen aanschuiven bij restaurant Judith, sinds maart het culinaire hart van het kasteel. De sfeer is ingetogen chic; de gerechten een eigentijdse interpretatie van klassieke gastronomie. Frans vakmanschap ontmoet Noord-Europese precisie. Elk gerecht is een subtiele compositie van smaak, seizoen, techniek en zelfs historie. Geen overdaad, maar nuance. De bediening is attent, de sfeer ontspannen en stijlvol. Na het diner dwalen we door het kasteel. Elke ruimte vertelt een ander verhaal, van de glanzende Spieghelzaal tot de warme Lounge en de Sociëteitszaal met uitzicht op het park en een eigen terras. En dan is er nog Atelier Louise, de glazen kas verscholen tussen het groen. Een magische plek voor wie wil trouwen, vieren of herinneren in volstrekte harmonie met de natuur. In de middeleeuwse kelders, waar ooit Schimmelpenninck van der Oye zijn wijnen proefde voor de export naar de Baltische staten, huist nu een zeer indrukwekkende collectie met wijnen van over de hele wereld, waarbij de wijnen van de Kaap uiteraard niet ontbreken.
De ochtend daarna begint traag, met koffie op de kamer, gevolgd door een zeer uitgebreid ontbijt, geserveerd met oprechte hartelijkheid en uitzicht op het park. Daarna zoeken we de wellness op: sauna, regendouche, rust - alles op kleine schaal maar met gevoel voor luxe. Wie kiest voor de Wellness Suite krijgt er zelfs een privé-whirlpool en vide met uitzicht op de golfbaan bij. Als lid van de QL Golf, een nieuwe collectie van Quality Lodgings, biedt Kasteel Engelenburg namelijk een historische negenholesbaan in een unieke setting op een plek waar stilte en verfijning heersen. Met altijd dichtbij: stijl, comfort en culinaire klasse.
Vooraanzicht Kasteel Engelenburg
Ook al staat de drukte van alledag ons bij wijze van spreken al bij de poort op te wachten, we nemen voor ons vertrek ruimschoots de tijd. Op Kasteel Engelenburg tikt de tijd trager en dat aangenaam zachte tempo beklijft, zelfs als je weggaat.
Kasteel van Ordingen: grandeur, gastronomie en grenzeloze bezieling
Liefde op het eerste gezicht bestaat. En afgaand op de rijke geschiedenis ben ik lang niet de eerste die als een blok valt voor Kasteel van Ordingen, gelegen in het Belgische Sint-Truiden. Als lid van Quality Lodgings biedt dit vijfsterrenhotel met 32 suites vanzelfsprekend luxe, comfort en culinaire verwennerij. Maar wat het écht onvergetelijk maakt, is de bezieling die overal voelbaar is.
Fietsen en proeven: ontdek Zwolle via de Culinaire Fietsroute
Zwolle presenteert een smakelijke ontdekkingstocht: de Culinaire Fietsroute Zwolle. Deze 45 kilometer lange tocht start bij het Pelserbrugje en voert in ongeveer drie uur langs het Zwolse buitengebied en het Vechtdal. Onderweg verzamel je bij boeren, delicatessenwinkels en makers de ingrediënten voor een vers pastagerecht. Denk aan burrata en pasta bij Piccolini, zuurdesembrood bij Bread Company, groenten bij zelfoogsttuin De Plukkerij en zuivel bij de mobiele melktap Het Rode Huis.