Sherryliefhebbers kwamen afgelopen week volop aan hun trekken tijdens Manzanilla Mania, een event van The Secret Sherry Society. In de iconische rokerij Smit Bokkum in Volendam stond één thema centraal: de innovatieve wijnen van Bodegas Barbadillo – een bijzonder eerbetoon nu wijnmaker Armando Guerra zijn vertrek bij de bodega heeft aangekondigd.
Armando Guerra is een invloedrijke naam in de wereld van sherry. Als eigenaar van de legendarische bar La Guerrita in Sanlúcar de Barrameda, initiatiefnemer van festivals als Innoble en sinds 2015 verbonden aan Bodegas Barbadillo, heeft hij een sleutelrol gespeeld in de internationale herwaardering van sherry. Tijdens het evenement proefden bezoekers bijzondere wijnen, waaronder de eerste 100% biologische Manzanilla, stille wijnen van de Palomino Fino-druif en unieke cuvées beïnvloed door de warme Levante en de koele Poniente.
De proeverij liet zien hoe veelzijdig droge sherry kan zijn. De verfijnde Manzanillas werden gecombineerd met gerechten uit de rokerij van Smit Bokkum: van risotto met gerookte paling tot tartaar van zalm en eendenborst. Een verrassende ontdekking voor sommeliers en fijnproevers, die de complexiteit van sherry koppelden aan de rijkdom van de Nederlandse keuken.
Met The Secret Sherry Society willen oprichters Karel Klosse en Marten Meijboom meer dan alleen proeverijen organiseren. Hun doel is ook educatie en de introductie van exclusieve sherries die nog niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Binnenkort zullen deze bijzondere flessen, waaronder de nieuwste range van Barbadillo, ook beschikbaar zijn voor de Nederlandse markt.
Benieuwd naar de verhalen, smaken en geheimen van sherry? Ontdek meer via www.thesecretsherrysociety.com en laat je inspireren door een wereld vol traditie, innovatie en gastronomisch plezier.
Vanaf 16 september 2025 hoef je voor de iconische producten van bakkerij Fort Negen nu eens niet in Amsterdam-West in de rij te staan, maar kun je deze nu ook door heel Nederland bestellen via de boodschappen-app Crisp. Van het beroemde boeren desembrood en de viral kaassoufflé sandwich tot croissants met amandel-frangipane, romige canelés en zelfs het gloednieuwe Fort Negen receptenboek: de publieksfavorieten zijn tijdelijk verkrijgbaar in de digitale pop-up van Crisp.
Nederland is een nieuwe culinaire hotspot rijker. Met de opening van restaurant Azurite in het Huis van Delft heeft tweesterrenchef Mario Ridder iets neergezet dat in ons land nauwelijks zijn gelijke kent. Niet in Amsterdam of Rotterdam, maar juist in het intieme Delft, waar hij eerder Brasserie en Winebar Lalou opende, laat de mede-eigenaar van CEO Baas van het Vlees, zien er voor fine dining absoluut nog plek is. 24 plekken om precies te zijn.