Smaakvolle kerstgerechten met Spaanse ham

Ben je op zoek naar smaakvolle inspiratie voor de decembermaand? Neem dan zeker even een kijkje bij deze recepten met Jamón ConsorcioSerrano. Zo wordt het samenstellen van je kerstmenu een stuk makkelijker en houd je 's avonds meer tijd over om aan tafel te genieten.

ConsorcioSerrano
© Food from Claud Nine

Spanje staat natuurlijk bekend om zijn rijke eetcultuur, en serranoham is daar een echte smaakmaker in. Een kwaliteits-serranoham als Jamón ConsorcioSerrano past overal bij: op pintxos (de iconische Spaanse borrelbite op een prikker), op een mooi borrelplankje, krokant gebakken in een gerecht of als krokante chips uit de oven. Het geeft elk gerecht net dat hartige extraatje. Gelukkig hoef je er niet helemaal voor naar Spanje: in de meeste supermarkten vind je ConsorcioSerrano-ham gewoon in het schap. Het keurmerk maakt het makkelijk, zo weet je zeker dat je kiest voor topkwaliteit. De ham wordt gemaakt van 100% Spaanse grondstoffen, rijpt minimaal 12 maanden en wordt handmatig geselecteerd door experts. Alleen de allerbeste hammen krijgen het keurmerk.

Pintxos met manchego, tapenade en Jamón ConsorcioSerrano 

Recept en fotografie door @foodfromclaudnine

Ingrediënten (voor 16 pintxos) 

1 pakje Jamón ConsorcioSerrano 

1 stokbrood 

2 el rode tapenade 

140 gram manchego 

4 artisjokharten 

Olijfolie 

Bereiding

Snijd het stokbrood in plakken. Smeer in met een beetje olijfolie en toast in een koekenpan tot het stokbrood goudbruin is. Snijd intussen de manchego in plakjes en snijd de artisjokharten in vieren. Smeer het stokbrood in met wat van de tapenade, beleg dan met de manchego, wat Jamón ConsorcioSerrano en als laatste de artisjok. Serveer direct. 

Wie deze feestdagen wil koken zonder stress, maar wel met smaak en kwaliteit, heeft aan deze recepten een praktische leidraad voor een menu dat direct werkt.

© @foodfromclaudnine
© @foodfromclaudnine

Gevulde kip met geitenkaas en Jamón ConsorcioSerrano uit de oven

(recept en fotografie: @foodfromclaudnine)

Kip vullen klinkt misschien ingewikkeld, maar deze versie is verrassend makkelijk én feestelijk. Romige geitenkaas en hartige Jamón ConsorcioSerrano vormen samen een combinatie waar je gasten meteen voor vallen. Het mooiste? Het staat snel in de oven, terwijl jij alvast van een drankje geniet, zo houd je het gezellig én relaxed tijdens je etentje.

Ingrediënten (voor 3 personen)

1 pakje Jamón ConsorcioSerrano

100 gram roomkaas

100 gram zachte geitenkaas

2 tenen knoflook, geraspt

2 takjes tijm (+extra voor garnering)

3 kipfilets

250 gram cherrytomaten

Olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Meng de roomkaas, geitenkaas, knoflook en tijm en breng dit op smaak met peper en zout. Snijd de kip in de lengte in en klap open. Smeer één kant in met 1/3 van het geitenkaasmengsel en klap weer dicht. Herhaal met de overige kip en breng de kip dan op smaak met peper en zout. Wikkel de Jamón ConsorcioSerrano om de kip heen. Besprenkel een ovenbestendige pan of ovenschaal met wat olijfolie. Leg hier de kip, de cherrytomaten en wat takjes tijm in. Sprenkel nog wat olie over het geheel en breng de cherrytomaten op smaak met peper en zout. Bak ongeveer 20 minuten af in de oven, tot de Jamón ConsorcioSerrano krokant is en de kip gaar is. Dit is wel afhankelijk van hoe groot en dik je kipfilet precies is, dus houd het in de gaten. Laat de kip 5 minuten rusten en serveer dan met wat aardappelpuree en gebakken bimi. ¡Buen provecho! Deze recepten zijn onderdeel van een gecofinancierde promotiecampagne van het Consorcio del Jamón Serrano Español en ICEX, de Spaanse overheidsdienst voor internationaal ondernemen.



Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en volg Villa d’Arte