Suriname – powerful green beauty

Ongerepte broccolivelden verschijnen zodra het vliegtuig na 9 uur uitzicht op de Atlantische Oceaan het Zuid-Amerikaanse continent bereikt. Het land van uitgestrekte oerwouden, vol kronkelende rivieren is bij veel mensen nog vrij onbekend als vakantiebestemming. Het gebrek aan hordes toeristen, internationale hotel- en winkelketens, all-inclusive formules met entertainment maakt Suriname nu juist dé bestemming om te ontdekken. Iedereen die op zoek is naar een zonnig, tropisch land met authentieke sfeer, vriendelijke mensen en prachtige natuur zou een keer naar Suriname moeten afreizen om het zelf te ervaren. Laat u betoveren door deze groene schoonheid.

De aankomst op JA Pengel International airport is een belevenis op zich. U ruikt meteen de typische tropische geur van Suriname zodra u via de vliegtuigtrap het toestel verlaat. Het luchthavenpersoneel zegt u vriendelijk gedag in het Nederlands: welkom in Suriname. Het is een aparte ervaring, na negen uur vliegen komt u in een andere wereld en kunt u zich prima verstaanbaar maken in het Nederlands.

Multiculturele samenleving

Suriname is niet alleen qua taal een vreemde eend in de bijt in Zuid-Amerika. De mix van culturen en het inwonersaantal van net een half miljoen mensen zorgen voor de unieke sfeer. De roots van de zeer diverse samenleving liggen verspreid over de gehele wereld. Deze verscheidenheid aan inwoners maakt Suriname tot een harmonieus multicultureel land waar iedere bevolkingsgroep zijn eigen cultuur, geloof, taal, tradities en eetgewoontes in ere houdt. Veel Surinamers hebben uiterlijke kenmerken van verschillende bevolkingsgroepen en worden ook wel moksi’s genoemd. Daar staat Suriname eigenlijk ook symbool voor: een gemêleerde bevolking die Suriname als hun land beschouwt.

Paramaribo – the mixed-up city

Een kennismaking met Paramaribo is als een reis rond de wereld. Op de Centrale Markt waant u zich in Afrika. Daar kijkt u uw ogen uit bij de diverse kramen met geneeskrachtige kruiden uit het binnenland. Vervolgens kunt u Javaanse lekker nijen verorberen aan de Waterkant, zoals saté, bami en saoto soep, daarna boodschappen doen in de Chinese supermarkt en de beelden van de Hindustaanse goden in hun gebedshuizen bewonderen. Tot slot kunt u een kaarsje opsteken in de St Petrus en Paulus Basiliek. Dit cederhouten bouwwerk is de grootste houten kathedraal van het Zuidelijk halfrond.

Tempo Doeloe

Menig toerist staat versteld van de rust in het land. Zodra u de drukke stad heeft verlaten en de districten bezoekt, lijkt het alsof de tijd stilstaat. Rustieke woninkjes met kleurige en keurig aangeharkte tuintjes, een paar loslopende kippen en honden. Kinderen rennen op blote voeten in het warme zand. Wanneer de zon op zijn hoogst staat, is het op straat uitgestorven. Onder het huis of tussen de bomen wiegen de hangmatten en komen de mensen bij elkaar om ‘tori’ te praten. Wat er nu zo aantrekkelijk is aan deze omgeving, daar zijn de meningen over verdeeld. Wij vinden hier een unieke sfeer terug uit het Java van weleer. De typische dessa’s van het Indische platteland die in de loop der tijd zijn verdwenen in Indonesië zijn in Suriname nog te vinden. Bij Peperpot komt de geur van versgemaakte pindasambal, gebakken bananen chips en pejeh je tegemoet tijdens een wandeling door de naastgelegen kampong. De vriendelijke bewoners zijn altijd in voor een praatje of laten u rustig rondkijken terwijl ze zelf verder gaan met hun dagelijkse bezigheden.

Ontwaken op de plantage

Overnachten op deze magische plek kunnen wij u van harte aanbevelen. Na een gezonde nachtrust ontwaakt u met een goed verzorgd ontbijt op de veranda van een historische plantagewoning onder begeleiding van een melodieus vogel concert. De geluiden van het Surinaamse bos, dat is iets waar u waarschijnlijk vaak naar terug zult verlangen als u dit ooit heeft gehoord. Als vogel- en natuurliefhebber bent u sowieso op uw plek in Suriname. De variëteit aan vogels is enorm. Veel vogelaars hebben deze bestemming nog op hun lijstje staan en willen bijzondere en zeldzame vogelsoorten zoals de Harpy Eagle, Cock of the Rock, Scarlet Ibis en Hoatzin op de gevoelige plaat vastleggen.

Green Jungle Experience

Na deze indrukken in de kustdistricten is het tijd voor rust en natuurschoon in het indrukwekkende binnenland. Suriname is een van de groenste landen ter wereld. De natuur is voor velen één van de voornaamste redenen om een reis te plannen naar dit land. Vanaf de onstuimige, wilde mangrove kust tot ver in de ongerepte jungle blijft de natuur boeien en verbazen.

Houten boomstam

Door het gebrek aan een uitgebreide infrastructuur is het vervoer dieper landinwaarts alleen nog maar per boot uit te voeren. De zogenaamde korjalen – die van uitgeholde boomstammen worden gebouwd door de lokale bewoners in het binnenland , zijn de enige boten die over de rivieren vol stroomversnellingen kunnen navigeren. In tijden van droogte wordt de waterstand zo laag dat men op moeilijk toegankelijke stukken in de rivier de boten moet slepen. De lokale bevolking weet niet beter maar voor ons als toerist blijft het een spectaculair evenement als de bootsmannen door de woeste kolkende watermassa hun weg moeten banen met de zware houten boomstam vol bagage. Offline in de jungle Via de rivieren in het binnenland komt u in de woongebieden van de marrons en de inheemsen terecht. Ze leven hier nog steeds in zeer primitieve omstandigheden en volgens tradities van hun voorouders. Toch veranderen er langzaam dingen en zijn er invloeden van de Westerse wereld inmiddels ook in het Surinaamse binnenland doorgedrongen. Als toerist kunt u nog steeds locaties vinden waar u een aantal dagen offline in de Surinaamse jungle verblijft. En wij kunnen uit eigen ervaring vermelden dat dit absoluut heilzaam is voor lichaam en geest; u komt als herboren terug uit het groene paradijs.

Reizen in Suriname

Mocht u van plan zijn binnenkort een reis naar Suriname te maken dan is het van belang u goed voor te bereiden op deze bijzondere vakantie. Er is geen taalbarrière – dat is wellicht een voordeel ten opzichte van veel verre bestemmingen – omdat de officiële voertaal nog altijd Nederlands is. Maar u reist wel naar een Zuid-Amerikaans land waar het toerisme nog in ontwikkeling is. Door de kleinschaligheid van diverse accommodaties doet u er verstandig aan de diverse uitstapjes naar het binnenland alvast voor vertrek in Nederland te -laten- regelen om teleurstellingen ter plaatse te voorkomen.

Over Suriname Holidays

Suriname Holidays is de specialist in Nederland op het gebied van vakanties naar Suriname. In de afgelopen 15 jaar hebben wij in Suriname een zeer uitgebreid en betrouwbaar netwerk opgebouwd. Laat u aangenaam verrassen en ga op ontdekkingsreis door Suriname, an undiscovered secret op het Zuid-Amerikaanse continent.

W: surinameholidays.nl

 

0 replies on “Suriname – powerful green beauty”