Wat is er allemaal te doen in zomers Tirol?

Laten we de après-ski bars en al wat daar misging even vergeten, want met meer dan 24.000 kilometer aan gemarkeerde berg- en wandelroutes en met duizenden kilometers aan wielren-, mountainbike- en fietsroutes én ongeveer 115 singletrails biedt Tirol reizigers deze zomer de mogelijkheid social distancing te waarborgen, en tegelijkertijd te genieten van de grote variatie in deze Oostenrijkse deelstaat. 

Natuurlijk, de bergen!
Deze zomer vind je je geluk in de bergen. Er zijn meer dan 24.000 kilometer aan gemarkeerde berg- en wandelroutes. De wandelpaden en klimroutes, variërend van gezinsvriendelijke tot uitdagend, brengen je naar de mooiste uitzichtpunten en bergmeren of naar de volgende bergtop. Voor een welverdiende (culinaire) pauze wordt ook gezorgd: in een van de 170 vele authentieke almen en berghutten die deels op een hoogte van 3.000 meter liggen. Voor de avonturiers die op zoek zijn naar een extra dosis avontuur en puur natuur, zijn de “Great Walks” een aanrader. Dit is een selectie van langeafstands wandelroutes geselecteerd op een unieke natuurbelevenis, een optimale infrastructuur, maar ook de sportieve en mentale uitdaging. Ervaar bijvoorbeeld de Tiroler Adlerweg, “de Koning van de langeafstandswandelpaden”. Op deze route doorkruisen 24 etappes Tirol, van St. Johann tot St. Anton am Arlberg, en dan zijn er nog eens negen etappes door het schilderachtige Ost-Tirol. Of je waant je in de 19e eeuw op de achtdaagse Berliner Höhenweg in het Zillertal met als hoogtepunt een maaltijd of overnachting in de Berliner Hütte, een juweeltje van authentiek alpinisme en een van de weinige berghutten in Oostenrijk die onder monumentenzorg staat. Ervaren bergwandelaars kunnen op de Lechtaler Höhenweg genieten van een wild, groots, hoogalpen landschap.
Tenslotte heeft Tirol ook nog negen geweldige culinaire wandelroutes naar almen met een uitstekende keuken voor de culinaire fijnproevers maar ook liefhebbers van alpenboter, yoghurt en zelfgemaakte kaas. Van de door Gault Millau bekroonde Mutterer Alm bij Innsbruck tot de Angerer Alm in de Kitzbüheler Alpen met een meer dan 6.000 flessen getelde wijnkelder.

De fietsregio van de Alpen
De hoogstgelegen weg over een pas in Oostenrijk, het hoogste per racefiets bereikbare punt of het steilste fietspad van de Alpenrepubliek: voor de wielersport is Tirol een gebied van superlatieven. Met 3.800 kilometer aan wielrenroutes, 6.000 kilometer MTB-routes, ongeveer 115 singletrails en meer dan 1.000 kilometer aan fietspaden heeft Tirol zich in de Alpen als fietsregio nummer één gepositioneerd. De 5 beste singletrails in Tirol zijn de Arzler Alm Trail, de Blindsee Trail, de Fleckalm Trail, de Leiterberg Trail en de Plamort Trail en kregen zelfs de titel “Great Trail”. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van singletrails in Tirol die alle dromen van mountainbikers over het grote avontuur op smalle paden waarmaken. Het langste ononderbroken mountainbikecircuit in de Alpen, de Bike Trail Tirol, is maar liefst 1.000 kilometer lang. Tirol biedt ook geweldige routes voor wielrenners die het niet om topsport is te doen zoals de Great Rides, tien heel bijzondere wielertochten met veel hoogtemeters, fantastische uitzichten en snelle afdalingen. De Draude Inn-fietsroute is een mooi voorbeeld voor gezinnen die maar een paar hoogtemeters willen afleggen en die vooral langs de rivieren en door de dalen loopt. Een insider tip voor fietsers die ook graag culinair genieten, is de Via Claudia Augusta. Langs deze route liggen tal van Tiroler eetgelegenheden. maken het fietsaanbod compleet.

Accommodaties waar comfort en natuur samengaan
Luxe chalets, ruime suites, royale zwembaden en moderne wellnessfaciliteiten zijn de trend in Tirol. Dat zie je duidelijk terug in nieuwe accommodaties en verbouwingen. Maar ook de combinatie tussen dit comfort en rust van de omgeving en natuur komen bij veel nieuwkomers samen. Neem bijvoorbeeld het nieuwe boomhuis in de tuin van Alpenpension Claudia in Ellmau, dat haar gasten een 360 graden uitzicht op de Wilder Kaiser biedt. Of het spiksplinternieuwe natuurbelevenis- en wellnesshotel Haldensee in het Tannheimer Tal met een uitzicht over het water vanuit het wellnesscentrum. Wellnessresidenz Alpenrose in Maurach maakt indruk met de groots(t)e hoteltuin in Oostenrijk, de “Alpine Botanic Garden”. Deze alpine tuin heeft een oppervlakte van 12.000 vierkante meter en de verse kruiden die geteeld worden, worden zowel in de keuken als in de SPA van het hotel gebruikt. Lokale producten worden steeds belangrijker voor zowel de consumptie als de bouw. Ook de Bierbron in het Hotel Klosterbräu in Seefeld is hier een mooi voorbeeld van. Een bijzondere attractie: bier van het huis, rechtstreeks van de bierbron. Het gebruik van het alpendennenhout in de lobby van Posthotel Kassl in Oetz is het hoogtepunt naar het voorbeeld van de 130 jaar oude hotelbar. Terwijl hotel Zillertalerhof in Mayrhofen haar sterren upgrade tot vier sterren superior hotel heeft afgedwongen met modern design van de massa onderscheiden en een bar met zelfs een snufje rock’n’roll.