Zo vrij als een vogel tijdens een roadtrip in de VS

DCIM100MEDIADJI_0012.JPG

Opgehokt, opgesloten, afgelopen! De grenzen van de VS zijn open voor internationale reizigers. Hier tovert het landschap zowel een glimlach als een traan op het gezicht, zo episch is het af en toe: van de donkerrode vlaktes van Arizona tot de ruige pieken van de Rocky Mountains. Dus pak die koffers, het is tijd voor de roadtrip van je leven.

Iedereen kan zijn eerste roadtrip nog herinneren. Denk niet aan de ongezonde snacks, de playlist vol guilty pleasures of die ene vakantieliefde waar je af en toe nog over dagdroomt. Maar aan dat onoverwinnelijke gevoel van vrijheid. Het idee dat je kan gaan en staan waar je wilt, zonder dat iemand daar iets over te zeggen heeft. Een gevoel waar vele van ons inmiddels naar hunkeren. In dat opzicht is de VS de beste reisbestemming die een mens zich kan wensen. Niet alleen voor die ultieme vrijheidsbeleving, maar ook voor als je inmiddels van iets meer luxe en ontzorging houdt dan tijdens je eerste roadtrip. Deze hoogtepunten staan je te wachten:

Zion Scenery

De Great American Roadtrip

Van panoramische bergpassen tot kaarsrechte highways door ontzagwekkende woestijnlandschappen. De Verenigde Staten zijn gemaakt om per auto te verkennen. Dit is te danken aan het presidentschap van Dwight D. Eisenhower. In 1919, toen Eisenhower nog luitenant was in het leger, trok hij met een militaire colonne van Washington D.C. naar de westkust. Het doel was om de Amerikaanse wegen te testen.

De Great American Road Trip – zoals de reis heette – was verre van gemakkelijk. De colonne kreeg te maken met moerassen, riskante bergweggetjes en onbegaanbare bruggen en tunnels. Na 62 dagen kwamen ze eindelijk aan in San Francisco. Toen Eisenhower jaren later werd verkozen tot president, werd het verbeteren van de Amerikaanse wegen een van zijn prioriteiten. Die erbarmelijke roadtrip stond nog altijd vers in zijn geheugen. Tegenwoordig rijdt men van de ene kust naar de andere in slechts 42 uur.

Schilderachtige kustwegen

Denk straks dus even aan Eisenhower als je bijvoorbeeld over de Oregon Coast Highway rijdt. Wie deze route van het noorden naar het zuiden volgt, ontdekt adembenemende uitzichten en stranden met kilometers aan ruimte waar je ongestoord je gang kan gaan. Daarnaast kent het kustgebied van Oregon enkele charmante kleine steden, elk met zijn eigen unieke karakter. Neem bijvoorbeeld Newport. Dit is een typisch Amerikaanse kuststad met kleurrijke houten huizen, dikke zeeleeuwen die op de kade lummelen en talloze barretjes en restaurants waar je eersteklas seafood krijgt voorgeschoteld.

Een andere prachtweg is de Pacific Coast Highway tussen San Francisco en San Diego. Deze schilderachtige route leidt je langs de ruige kustlijn van Californië, die bekleed is met bergen, torenhoge naaldbossen en uitgestrekte stranden. Wie richting het zuiden rijdt, heeft een eindeloos uitzicht op zee en zal geregeld willen stoppen om een foto te maken bij een van de vele uitkijkpunten. Neem dus lekker de tijd en rijd in een rustig tempo.

Rij door Capitol Reef National Park

Rijd door wonderschone natuurgebieden

Europa moet het hebben van middeleeuwse kathedralen, maar de VS glundert in de glorie van zijn nationale parken. Die vergelijking komt niet uit de lucht vallen. Zo noemde Teddy Roosevelt het gebied van Yosemite National Park eens “een kathedraal mooier dan de mens ooit zou kunnen bouwen”. Het is ook dankzij Teddy Roosevelt dat de VS zoveel wonderschone natuurgebieden kent. Zijn presidentschap bracht een specifieke wetgeving voort die hem en zijn opvolgers in staat stelde om grote stukken land tot beschermd gebied uit te roepen. Zelf creëerde hij vijf nationale parken. Inmiddels zijn het er 63, waarvan de een nog mooier dan de ander. Neem bijvoorbeeld Yellowstone National Park, dat op een slapende supervulkaan ligt. Of Capitol Reef National Park waar je een vallei vindt met gigantische rode rotspieken, genaamd Cathedral Valley (hoe kan het ook anders). Naast een scala aan wildlife, bestaande uit grizzlyberen, wolven, bizons en nog veel meer, hebben de meeste parken prachtige autoroutes die je door de ruige natuur leiden. Dat kan je van een kathedraal niet zeggen. Bij de ingang krijg je een kaart van het gebied. De auto zet je gemakkelijk langs de kant voor een wandeling of om even van het uitzicht te genieten.

Vervlochten met de stille ruige woestijn

Wie van al dat natuurschoon en die mooie wegen wilt genieten, moet zich niet laten verleiden tot het huren van zo’n wit slagschip. Oftewel, een camper. In wezen zijn campers leuke dingen, maar ervaring leert dat het continue op- en afbouwen van een kampement snel verveelt en veel tijd kost. Daarbij ben je elke avond veroordeelt tot hetzelfde matte interieur en het koken van je eigen maal. Dat terwijl de Verenigde Staten de meest waanzinnige kleinschalige accommodaties kent. Stel je eens voor, een boetiekhotel dat uitkijkt op de baai van San Francisco. Een ranch in Colorado, omringd door weiden, met op de achtergrond de toppen van de Rocky Mountains. Bed & Breakfasts waar vroeger beroemde schrijvers logeerden zoals Steinbeck en Hemingway. Of een lodge in Montana, vervlochten met de stille ruige woestijn. Dit soort accommodaties zijn meer dan een slaapplek, het zijn ervaringen op zich. Dat komt ook door de locals die de accommodaties bestieren. Zij kennen de omgeving door en door. In de ochtend geniet je van een big American breakfast (de pancakes vliegen je om de oren), waarna de host je met de kaart op tafel vertelt waar de verborgen parels van het gebied te vinden zijn. Daar kan geen reisgids aan tippen.

Doorkruis het hart van de Rocky Mountain te paard

Gaan en staan waar je wilt

Met een comfortabele huurauto ben je een stuk flexibeler. Je kan echt gaan en staan waar je wilt. Een camper “staat” eigenlijk vooral. Want zodra je de juiste kampeerplek hebt gevonden en het kamp hebt opgezet, gaat de camper nergens meer heen. Niet naar een lekker restaurant, niet naar een nabijgelegen natuurpark en niet naar een uitkijkpunt om in alle vroegte de zonsopgang te aanschouwen. Het fijne van een huurauto is ook dat je hem gemakkelijk even laat staan voor een meerdaagse activiteit. Verruil het stuur bijvoorbeeld voor een paar teugels en doorkruis het hart van de Rocky Mountains te paard. Of trek Yellowstone National Park in met een natuurgids en ga op zoek naar grizzlyberen en wolven tijdens een driedaagse kampeertocht. Kamperen kan ook tussen de druiven, zoals bij een wijngaard in de bergen van Santa Cruz. De keuze is aan jou.

Het land van de onbegrensde mogelijkheden

Het mag geen verrassing zijn dat de VS bekend staat als het land van de onbegrensde mogelijkheden. Maar al die mogelijkheden kunnen ook een beetje overweldigend zijn. Misschien heb je nog nooit eerder een roadtrip ondernomen (helemaal niet van die omvang), of levert de voorbereiding of het plannen van een dergelijke reis de nodige stress op. Dat zou natuurlijk zonde zijn. Wil je echt zorgeloos genieten van een roadtrip door de VS, wetende dat aan al je wensen wordt voldaan, laat je dan goed adviseren door ervaren reisspecialisten.

Meer weten over de verschillende mogelijkheden tijdens een roadtrip door de VS? Kijk op littleamerica.nl

0 replies on “Zo vrij als een vogel tijdens een roadtrip in de VS”