Laatste update uit Portugal

Op dit moment is er geen sprake van lockdown in de stadscentra van Porto en ook niet in de hoofdstad Lissabon in de regio Lisboa. Het historisch centrum van de stad Lissabon, de gehele regio van Porto & Noord Portugal en alle overige regio’s van Portugal zijn gewoon toegankelijk, waarbij uiteraard wel de social distancing (2m) in acht moet worden genomen en waarbij het gebruik van mondkapjes in afgesloten ruimtes verplicht is. In de gehele regio Lisboa sluiten de winkels nu om 20:00 uur, en de supermarkten om 22:00 uur. Er is een verbod op bijeenkomsten met meer dan 10 personen.

In heel Portugal zijn musea, restaurants/terrasjes (het gebruik van alcohol op de openbare weg is niet toegestaan), winkels, toeristische attracties, apotheken, benzinestations en supermarkten gewoon open. Alle grenzen en de nationale luchthavens zijn ook open. In 19 deelgemeenten van de 5 gemeenten van de regio Lisboa zijn de regels verscherpt en worden de bewoners verzocht om, voor zover mogelijk, binnen te blijven. Kortom, in Portugal is er momenteel sprake van drie verschillende situaties:

1. Staat van calamiteit*: In 19 deelgemeenten van 5 gemeenten van de regio Lisboa;

 • Amadora – alle 6 deelgemeenten:
  – Alfragide, Águas Livres, Falagueira/Venda Nova, Encosta do Sol, Venteira, Mina de Água
 • Hoofdstad Lissabon – 1 van de 24 deelgemeenten:
  – Santa Clara
 • Loures – 2 van de 10 deelgemeenten:
  – Camarate/Unhos/Apelação; Sacavém/Prior Velho
 • Odivelas – alle 4 deelgemeenten:
  – Odivelas, Pontinha/Famões, Póvoa de Santo Adrião/Olival Basto, Ramada/Caneças
 • Sintra – 6 van de 11 deelgemeenten:
  – Agualva/Mira Sintra, Algueirão/Mem Martins, Cacém/ S. Marcos, Massamá/Monte Abraão, Queluz/Belas, Rio de Mouro

2. Staat van beheersing*: In alle overige deelgemeenten van de regio Lisboa;

3. Staat van waakzaamheid*: Alle overige delen van het Portugese vasteland.

De recentelijke toename van de gevallen in de regio Lisboa is het resultaat van een grootschalige testcampagne waarbij Portugal tot op heden 106.345 tests per miljoen inwoners heeft afgenomen. Daarmee neemt het land de 6e plaats in op de ranglijst van de Europese Unie betreffende het aantal COVID-19 tests per miljoen inwoners.

De hele toeristische sector in Portugal is er klaar voor om gasten garantie te geven dat aan alle hygiënische en veiligheidseisen wordt voldaan, zodat ze veilig en met vertrouwen door het land kunnen reizen. Al meer dan 17.000 bedrijven en activiteiten in de toeristische sector hebben vrijwillig het keurmerk portugalcleanandsafe.com aangevraagd en meer dan 20.000 mensen zijn getraind. Dit project heeft ervoor gezorgd dat Portugal de eerste Europese bestemming is die door het WTTC (World Travel & Tourism Council) is onderscheiden met het “TravelSafe”-keurmerk. Ook het feit dat Portugal is gekozen om de laatste fase van de Champions League te organiseren is een enorme blijk van internationaal vertrouwen.

De epidemie in Portugal is momenteel gestabiliseerd en het vertrouwen is er dat het land op de goede weg is. Portugal heeft altijd zijn best gedaan en zal dat blijven doen om alle gasten zo goed mogelijk te verwelkomen.
Portugal waardeert het vertrouwen dat alle Nederlanders de afgelopen jaren hebben gegeven, net zoals alle steun die Portugal heeft ontvangen van de professionals uit de Nederlandse toeristische sector.

Portugal heeft alle vertrouwen en is er klaar voor om alle Nederlandse gasten te blijven verwelkomen!

*Note:
1. Staat van calamiteit: Advies: blijf zoveel mogelijk binnen. Verbod op bijeenkomsten met meer dan 5 personen.

2. Staat van beheersing: Advies: houd de regels van social distancing in acht, groepsvorming (max 10 personen),
hou rekening met eerdere sluitingstijden winkels, mondkapjes in binnenruimtes verplicht.

3. Staat van waakzaamheid: Advies: houd de regels van social distancing in acht, mondkapjes in binnenruimtes verplicht. Groepsvoming (max 20 personen)

#CantSkipOpening | @VisitPortugal | Meer info klik hier.