Recepten: drie lokale specialiteiten uit Midden-Amerika

CATA, het verkeersbureau van Midden-Amerika en de Dominicaanse Republiek wil liefhebbers van lekker eten, met de recepten eenvoudig thuis te bereiden lokale specialiteiten uit de regio toch een beetje in de vakantiesfeer brengen.  Serveer eens gebakken vis met bakbananen en augurken uit Honduras, enchiladas uit Guatemala of picadillo de papa uit Costa Rica

Enchiladas – Guatemala
Vergeleken met de klassieke enchilada uit Mexico vallen de deze Guatemalteekse op door de harmonieuze smaak die ontstaat door de combinatie van sla, bieten, uien, tomatensaus, verse peterselie, eieren en kaas. Het geheim zit hem in het correct ordenen van alle ingrediënten op de maïstortilla.

Bereiding: Begin met een slablad, dit beleg je met een groentemengsel naar keuze, ui en bieten mogen in ieder geval niet ontbreken. Vleesliefhebbers kunnen kleine stukjes gesneden rundvlees of kip toe te voegen en (naar smaak) een beetje tomatensaus. Leg bovenop de enchilada een in plakjes gesneden hardgekookt ei, wat harde kaas en gehakte koriander.

Picadillo de Papa – Costa Rica
De aardappel is een wezenlijk ingrediënt van het basisdieet van veel landen in Latijns-Amerika. In Costa Rica zijn er verschillende recepten om Picadillo de Papa (aardappelen met gehakt) te maken en die zijn heel gemakkelijk te bereiden.

Bereiding: Verhit de olijfolie in een dikke pan, voeg 300 gram rundergehakt toe, 4 plakjes spek, half gehakte ui, 150 gram gehakte paprika, 2 teentjes knoflook, 1 1/2 theelepel zout en gehakte koriander toe. Kook, af en toe roerend, tot het vlees niet meer roze is. Voeg 1 kg in blokjes gesneden aardappelen toe samen met een glas water en oregano. Dek af en laat sudderen tot de aardappelen zacht zijn (ongeveer 15 minuten). Voeg nog wat koriander toe en laat het nog een paar minuten staan. Serveer warm met tortilla’s.

Gebakken vis met plakjes bakbanaan en augurken – Honduras
Het is een van de meest traditionele en meest gekookte gerechten van het land, zeer gewaardeerd om zijn sappigheid en scherpe textuur. Vooral populair in het noorden, te danken aan de overvloed van vis in het gebied en wordt meestal geserveerd met plakjes banaan, augurk, chismol specerijen en kool.

Bereiding: breng de vis (in Honduras gebruiken ze vaak mojarra, tilapia is een goed alternatief) op smaak met zout, tijm, oregano, peper naar smaak en kippenbouillon. Doe de bloem in een diepe kom en wentel de vis er in. Bak het in een pan met de hete olie aan beide kanten bruin. Snij plakjes banaan (bij voorkeur bakbanaan) in plakjes van een halve centimeter dik en bak ze 3 minuten aan elke kant tot ze goudbruin en knapperig zijn. Leg ze op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen. De augurk kan met veel groenten gemixt worden, maar een van de meest karakteristieke is die met rode ui en kool. Giet 1 kopje water, een beetje suiker, 2 lepels witte azijn en 2 laurierblaadjes in een diepe pan. Breng aan de kook, voeg dan 2 rode uien en in reepjes gesneden kool toe (desgewenst ook chili of een pepertje) en haal de pan van het vuur, plaats hem in een andere met water en ijs zodat de ingrediënten snel afkoelen. De augurkenmix blijft (mits gekoeld bewaard) tot drie maanden goed .

Meer info: https://www.visitcentroamerica.com/en/