Recept: Lahmacun (Turkse pizza)

De Turkse pizza is over bijna heel de wereld bekend, maar de originele Turkse naam is Lahmacun. Lahmacun wordt gemaakt door gekruid gehakt te verspreiden over een dun laagje deeg, wat vervolgens wordt gebakken in een stenen oven of op een metalen plaat om het knapperig te maken. Het deeg wordt vervolgens in een wrap gerold. Het gerecht is ook behoorlijk gezond door het dunne deeg en de toegevoegde sla, peterselie, rucola, fijngesneden uien en eventueel normale of hete peper. Lahmacun is enorm populair door de heerlijke smaken en ook omdat het een redelijk betaalbare maaltijd is.

Ingrediënten  (voor 5-6 porties)

VOOR DE TOPPING:

500 gram gehakt

2 grote uien

4 tomaten

1 eetlepel paprikapasta

1 eetlepel tomatenpasta

1 theelepel pepervlokken of poeder

1 theelepel zwarte peper

1/2  bundel peterselie

VOOR HET DEEG:

500 gram bloem

300 ml water

5 gram zout

snufje suiker

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 250 graden.

VAN HET DEEG: Schenk langzaam het water bij de bloem en kneed dit vervolgens met je handen. Voeg het zout en suiker toe vlak voor het deeg volledig gevormd is. Het deeg moet vervolgens een dag (als het kan) rusten, maar 3-4 uur voldoet ook, als je in tijdnood zit.

VAN DE TOPPING: rasp de tomaten en uien en voeg deze toe aan het gehakt en roer het geheel door. Meng de tomaten- en paprikapasta erdoor en vervolgens de pepers en peterselie. De mix is wat nattig, dat is geen probleem. Verdeel het over het deeg, dat je hebt uitgerold in 5-6 porties. Verwarm de oven voor en bak de lahmacun op 250 °C ongeveer 6 tot 8 minuten. De vegetarische versie kan worden gemaakt door het gehakt te vervangen met kaas.

TIPS

  1. Na het bakken is het handig om het gebakken deeg op te stapelen met de gehaktmix naar elkaar gericht. Zo blijft het gehakt niet plakken aan de onderkant van een andere pizza.
  2. Serveer met een bijpassend drankje. Ayran is een goede optie. Deze mix van water, yoghurt en een snufje zout is de beste combinatie bij dit gerecht.
  3. Toppingvariaties:  radijzen, uien, peterselie, rucola of een salade van rode ui. Vermijd tomaten zijn absoluut, want deze verslechteren de smaak, evenals de meeste andere groenten.

ACHTERGROND

Het gerecht is al 5000 jaar aanwezig in de Turkse keuken en volgens historische bronnen werd Lahmacun origineel gemaakt op brood, maar door de jaren heen werd het deeg dunner en de laag gehakt dikker. De gehaktmix bestaat uit lams- of rundvlees, uien, tomaten, paprika en een aantal kruiden. Dankzij seizoensingrediënten of regionale recepten is er een enorme variatie ontstaan. Van de vier grootste steden in Zuidoost Turkije wordt in Şanlıurfa en Mardin de turkse pizza gemaakt met uien, terwijl Gaziantep knoflook gebruikt en de stad Kahramanmaraş voegt beiden toe. Een ideaal lahmacun deeg is 20 tot 25 cm in diameter en 2 tot 3 mm dik na het uitrollen. Het deeg bevat geen gist dus zal ook tijdens het bakken niet groter of dikker worden. De vegetarische variant met kaas is de laatste tijd sterk in populariteit toegenomen.