Proef Formentera

Staat Ibiza bekend staat als een party-eiland, Formentera wil zich liever onderscheiden als vakantiebestemming voor rustzoekers. Langs de 69 km lange kustlijn geen hoogbouw en discotheken, slechts azuurblauw water en witte strandzanden. Het eiland biedt een verrassend rijk aanbod aan landschappen en veel activiteiten voor jongeren en volwassenen. Ook op culinair gebied valt er veel te ontdekken.

Peix sec
Het drogen van vis is een zeer oude traditie op het eiland, die sinds mensenheugenis door de vissers wordt toegepast. Op Formentera, bijvoorbeeld in de dorpjes Es Caló de Sant Agustí en Torrent de S’Alga, zie je vaak vis hangen aan de takken van een zevenboom (sabina) die hier overal groeien. Peix sec is in glazen potten met olijfolie te koop.

Wijn
Formentera heeft twee wijngaarden: Cap de Barbaria en Bodega Terramoll Op weg naar de Faro de la Mola vuurtoren passeer je wijngaard Terramoll waar familie Arantxa Moll zes bijzondere wijnen maakt. Van mei t/m september worden er (met uitzondering van woensdagen en het weekend) rondleidingen inclusief proeverijen georganiseerd. Het eigen karakter van Formentera proef je terug in de wijn: veel zon, weinig regen en een zilte bries geeft de druif een minder zoete smaak dan de meeste Spaanse wijnen.

Honing
Een van de bekendste merken is Es Morer dat zowel tijm als rozemarijnhoning maakt en in veel winkels op het eiland te koop is.

Vloeibaar zout 
Voordat het toerisme de belangrijkste bedrijfstak op Formentera werd, was die plek ingenomen door zoutwinning. Het Ses Salines natuurgebied met zoutmeren staat op het Unesco Werelderfgoedlijst. Posidonia zout heeft het voordeel dat het een zeer laag natriumgehalte heeft. Het vloeibare zout Lico Puro de Sal de ses Salines is overal op het eiland in supermarkten en markten te koop in flessen met een spraydop. Meer info hier.

Flaó 
Een van de populairste en meest traditionele gerechten op het eiland is ensalada payesa – een boerensalade met als belangrijkste ingrediënten verschillende soorten gedroogde vis, rode en groene paprika, tomaten en droog brood. Andere geliefde gerechten zijn Calamares a la bruta (inktvis), frit de bestiar (lamskoteletten) en Calamars a la bruta (inktvis). Een favoriet nagerecht is Flaó, een cheesecake van verse kaas en munt en greixonera, een zoet broodje in de vorm van een slakkenhuis. Recepten staan in de Gastronomie van Formentera-folder.

Slow food
Het verkeersbureau heeft een kaart van het eiland gemaakt met daarop aangegeven waar lokale producten zoals fruit, vlees, vis, olijfolie, wijn en groenten gekocht kunnen worden. Klik hier om deze te bekijken.

Gastronomisch weekend 2021
Ieder jaar worden op Formentera in het eerste weekend van mei en oktober een gastronomisch weekend georganiseerd waar deelnemende restaurants menu’s samenstellen voor 20, 25 en 30 euro, waarbij uitsluitend lokale producten gebruikt worden. .

Meer lezen? Gastronomie van Formentera en overzicht van alle restaurants op het eiland kunnen hier gedownload worden.

0 replies on “Proef Formentera”