Veelzijdig Nevada

Om te beginnen, deze reis is tot stand gekomen door vraag ‘er moet toch meer in Nevada te zien zijn dan alleen Las Vegas?’ Na mijn zoveelste bezoek aan Las Vegas om de standaard rondreizen te rijden, bedacht ik samen met een bevriende fotograaf om de route helemaal om te gooien om te zien wat Nevada als staat te bieden heeft.

Na een rechtstreekse vlucht van Londen naar Las Vegas met British Airways landden we rond 15:00 uur, haalden de huurauto op (een Ford Explorer SUV) en reden naar ons hotel. De avond begon met een zeer aan te raden Foodie Walking Tour. De tour bracht ons langs diverse restaurants waar men kleine hapjes aan de groep uitdeelde. Om te beginnen, deze reis is tot stand gekomen door vraag ‘er moet toch meer in Nevada te zien zijn dan alleen Las Vegas?’ De volgende dag begonnen we onze drie-statenrondreis bij Speed Vegas. Hier kun je je droomauto besturen op een racetrack. Met een ruime keuze uit Porsches, Lamborghini’s en Ferrari’s wordt hier elke jongensdroom vervuld. Vroem vroem!

Hierna volgden we de snelweg richting Californië voor een unieke tocht langs het historische dorp Nipton. Na Niptop rijd je Nevada weer in, op de GPS stond aangegeven Joshua Tree Highway! Je rijdt dan door een Joshua Tree-bos. Hier kregen we een eerste blik op de diversiteit binnen de staat Nevada. We maakten een lunchstop bij Laughlin, een kleine stad waar je de Coloradorivier op kan in een boot, jetski of ander voertuig. Na het oversteken van de volgende brug zaten we in Arizona en reden naar Kingman, om een belangrijk stuk van de historische route 66 te kunnen zien. Vanaf Kingman ging de reis terug naar Vegas via de Hooverdam. Terwijl Las Vegas langzaam in de verte kleiner werd, reden we over de Great Basin Highway naar Ely. Opeens werd het landschap groener en groener, met water en bomen eromheen. We reden de plaats Pioche binnen, waar de culturele kant van onze rondreis begon. Dit dorp was vroeger een echt Wild West-dorp; een bezoek aan de 18e-eeuwse begraafplaats ‘Boot Hill’ laat zien hoe de inwoners hier aan hun einde kwamen. Mocht je een thrillseeker zijn, dan kan je een overnachting boeken in Amerika’s beroemdste ‘Haunted Hotel’: het Overland Hotel. In het Nevada Silver Trails-gebied kwamen we nog meer mijnbouw en Wild West-ruïnes tegen.

Ely groeide door de Nevada Northern Train, die zilver en goud transporteerde. Hier vertrok de laatste trein op 16 juni 1983; alle gebouwen en enkele treinstellen werden gewoon achtergelaten. Vrijwilligers onderhouden nu de treinstellen, waaronder een paar historische, en maken dagelijks een treintocht met een van de twee stoomtreinen. De volgende dag moesten we vroeg op, want een bezoek aan het enige nationale park van Nevada stond hoog op onze lijst. We begonnen met een stop bij Lehman Caves en gingen door naar Wheeler Peak, het hoogste punt van Nevada en de plek waar ’s werelds oudste pijnboomsoort, de “Bristlecone”, groeit. De rit de heuvel op en af is een ervaring waar je sterk voor in je schoenen moet staan. Op de meeste plekken zijn er geen vangrails, dus mijn bijrijder zat tussen de emoties in: van “wat mooi” naar “oooh wat dicht bij de rand!”

De staatsgrens van Utah bij Baker hebben we aangedaan om te tanken, waarna we doorreden richting West Wendover via de beroemde Bonneville Salt Flats. Bij Bonneville zijn we de zoutvlakte opgereden en gaven plankgas. Ja, dit mag,; de zandvlakte is voor iedereen toegankelijk! Hier zijn al vele snelheidsrecords voor de auto en fiets gebroken.

West Wendover is een leuk stadje dat door de staatsgrens gesplitst wordt. Als je komt aanrijden, is er een lijn over de weg getekend met Utah aan de ene en Nevada aan de andere kant. Pas aan de Nevada-kant beginnen de casino’s. Hier tref je hier Nevada’s grootste neonmonument, ‘Wendover Will’, een zwaaiende cowboy. Dit is je welkom in Nevada Cowboy Country. We vervolgden de route richting Elko. In Elko heeft zich ooit een Baskische gemeenschap zich gevestigd om te werken in de mijnbouw. Restaurant STAR is een populair Baskisch restaurant om T-bone steak te eten: een aanrader voor de echte vleeseters!

De stad Elko was een belangrijke pleisterplaats op de pelgrimsroutes California Trail en Oregon Trail. Een bezoek aan Lamoille Canyon met haar diverse watervallen en rivieren laat zien waarom stromend water zo belangrijk is, vooral gezien ons eerdere bezoek aan zoutvlaktes en zoutmeren, waar geen schoon water te bekennen was. Midden in het centrum hebben we J.M. Capriola Co. bezocht, waar men nog steeds met de hand zadels en chaps maakt. Jaarlijks houdt Elko twee grote evenementen: de Cowboy Poetry Gathering en Burning Man. We wilden een stukje van de ‘Loneliest Highway van America’ rijden, van Elko naar Austin. In Austin werd duidelijk dat dit een echt Western-stadje was. We bleken de rechtbank te kunnen bezoeken en hebben de rechter de hand geschud.

Highway 50 heeft meerdere malen een rol gespeeld in Amerikaanse geschiedenis – eerst als route voor pioniers, daarna voor de kortstondige Pony Express. Nu staat zij bekend als de Lincoln Highway, de snelste route tussen New York en San Francisco. Wij kwamen de ruïnes van Pony Express-huisjes tegen in een divers landschap met zoutvlaktes, ravijnen, Joshua Tree-bossen, uitgestrekte vlaktes en twee bomen met honderden schoenen erin: ‘The Shoe Tree’. Hier hebben we de essentie van de Loneliest Highway kunnen meemaken: meer dan een half uur was er geen auto te horen of te zien. Het landschap op Highway 50 veranderende weer en we zagen verkeersborden met waarschuwingen voor laagvliegende vliegtuigen. Eerst keken we elkaar verbaasd aan, maar toen we na de borden langzamer gingen rijden zagen we duidelijk een rare opstelling in de vallei rechts, en toen militaire borden van Naval Air. Toen wisten we dat Fallon erg dichtbij was, de plek waar de nieuwe film Top Gun met Tom Cruise zal worden opgenomen. Eenmaal Fallon binnengereden, werden we getrakteerd op een zestal straaljagers die oefeningen uitvoerden.

De volgende dag werden we opgehaald en naar de bergen gebracht, dichtbij de gebieden waar de Nevada mustangs leven. Hier kregen we uitleg over de werkzaamheden van een stichting die deze mooie paarden beschermt, zoals de actie ‘We brake for our horses’. Echt een unieke ervaring om mee te maken. We bezochten hierna de eerste vestiging van Nevada, het stadje Genoa, en historisch Virginia City. We sloten onze Nevada-rondreis af bij Lake Tahoe in het Edgewood Tahoe Resort, gelegen op een strand aan Lake Tahoe met prachtige uitzichten op het meer.

0 replies on “Veelzijdig Nevada”