Den Haag – Culturele stad aan zee

Den Haag is de enige grote Nederlandse stad die direct aan zee ligt. Hier ervaar je, met maar liefst 11 kilometer strand, vier seizoenen lang het ultieme vakantiegevoel. De gevarieerde binnenstad in combinatie met de haven en het strand maken een citytrip compleet.

Haven vol bedrijvigheid

Met festivals als de North Sea Regatta, Vlaggetjesdag en de finish van de Volvo Ocean Race staat Den Haag – Scheveningen Seaport internationaal al flink op de kaart. Van 19 tot en met 23 juni 2019 wordt de haven opnieuw het centrum van een groot internationaal maritiem evenement, wanneer twintig klassieke windjammers en dertig middelgrote zeezeilschepen aanmeren voor de finish van de Liberty Tall Ships Regatta. Maar ook zonder festivals barst de haven van de bedrijvigheid. Op zondag varen de kotters uit om een week lang op zee de lekkerste vis te vangen. Op vrijdag komen ze weer terug en starten de drukke werkzaamheden van het laden en lossen. En in de jachthaven is het vooral ‘s zomers een komen en gaan van boten. Het aanmeren van de cruiseschepen en de tallships is een ware attractie en een belevenis voor jong en oud.

Verse vis, zo uit de zee

Rondom haven liggen verschillende restaurants, van laagdrempelig tot trendy en luxe. Verse vis, zo uit de zee, domineert hier de menukaart. Het zicht op de bedrijvigheid, van kotter tot powerboat, is vanaf de kade altijd de moeite waard, zeker met een verkoelend drankje in de hand op een van de terrassen. Encore is een van de nieuwste hotspots in Scheveningen- haven. Gevestigd in de voormalige visafslag biedt het restaurant een brede keus aan vis- en vleesgerechten met een Aziatisch tintje. De ware visliefhebber kan even verderop bij Catch by Simonis terecht voor de lekkerste kreeft en oesters. In dit rijtje restaurants aan de jachthaven zit ook Waterproef, vanwege de verfijnde Franse keuken en de bekroonde wijnkaart een absolute aanrader. De haven bevindt zicht op nog geen 15 minuten afstand van de historische binnenstad.

Zelf ervaren

De sfeer van het Scheveningse vissersleven van dichtbij meemaken? Eén keer per maand kan, onder leiding van een gids, een kijkje worden genomen achter de schermen van de Scheveningse visafslag. Rederijen als Trip en Vrolijk verzorgen in de zomermaanden ook rondvaarten op de Noordzee! De Watertaxi verbindt de Tweede, Eerste en de Derde Haven met elkaar, zodat een rondje haven mogelijk is.

De Pier

Naast het brede strand vol strandtenten en restaurants is de boulevard ook omringd door allerlei attracties, zoals SEA LIFE, Holland Casino, Pathé en het AFAS Circustheater. De imposante Pier is inmiddels ook een ware foodboulevard geworden met een eigentijds aanbod aan streetfood, restaurants, bars, terrassen, overdekte winkels en exclusieve hotelsuites met panoramisch zicht op de Noordzee. De Pier en het reuzenrad zijn overdekt, dus perfect voor als het regent.

Kijk voor meer tips op denhaag.com /scheveningen

Historische binnenstad van Den Haag

Den Haag is niet alleen de woon- en werkplek van koning Willem-Alexander. Het is ook een koninklijke stad met allure dankzij de vele historische monumenten, woon- en werkpaleizen, koninklijke routes en koetsen. Het Binnenhof en de Ridderzaal behoren tot de herkenbaarste plaatsen van Nederland. Het Mauritshuis telt een wereldberoemde collectie schilderijen met als hoogtepunt Vermeers ‘Meisje met de parel’. Het surrealistische werk van graficus M.C. Escher wordt getoond in Escher in het Paleis. En in het Gemeentemuseum Den Haag hangt de grootste collectie Mondriaans ter wereld. De Haagse binnenstad is ook uitermate geschikt voor een middag shoppen of heerlijk dineren. Bovendien zijn de winkels in het autoluwe centrum zeven dagen per week geopend.

Richard de Mos, Wethouder Economie gemeente Den Haag: ”Voor toeristen is Den Haag the place to be. De internationale hoofdstad van vrede en recht, de residentie van het land en vooral wereldstad aan zee. Scheveningen, onze diepzeehaven, biedt het decor van een van de oudste vissershavens van het land. Den Haag is Nederlands enige grote kustplaats, met 11 km strand, de haven en maar liefst twee badplaatsen. Den Haag verwelkomt met open armen de toeristen, zowel in de stad als in de haven. Naast uitstekende voorzieningen in onze haven heeft Den Haag met een historische binnenstad, musea, attracties en bezienswaardigheden een enorm excursieaanbod.”

0 replies on “Den Haag – Culturele stad aan zee”