Club Med Les Arcs Panorama

 Ontspanning, opwinding en puur plezier

In december ging Club Med Les Arcs Panorama open. Een architectonisch hoogstandje in een sparrenbos met wijds uitzicht over de vallei van de Tarentaise in de Franse Alpen. Met een Cinq Mondes Spa, Arcs 1600 op loopafstand en de indrukwekkende flora en fauna van het hooggebergte letterlijk aan je voeten, biedt Club Meds nieuwste aanwinst 365 dagen per jaar vertier voor jong en oud.

Voor wie optimaal wilde profiteren van de 225 kilometer aantrekkelijke pistes van Paradiski, waren de ski-in/ski- out dorpen Arcs 1600, 1800, 2000 en 1950 tot voor kort de beste opties. Sinds 16 december jongstleden biedt Club Med Les Arcs Panorama een zeer aantrekkelijk alternatief: een luxe, hypermodern all-inclusive resort dat het hele jaar door geopend is!

Met 433 kamers, 21 verdiepingen, drie restaurants en bars, diverse kids clubs, wellness met binnenen buitenzwembad, gym, hammam en grote Cinq Mondes Spa is Club Med Les Arcs een dorp in zijn eigen recht. Om zo min mogelijk impact op de omgeving te hebben, is het gigantische bouwwerkdoor de architect vernuftig tegen de helling op gebouwd én wit, wat betekent dat het vanaf de weg nauwelijks zichtbaar is. Zo blijkt als onze buschauffeur de afslag voorbij rijdt en achteruit de bochtige helling weer af moet. Aan zijn stuurmanskunsten mankeert gelukkig niets, dus slechts vijftien minuten later dan gepland arriveren we alsnog bij Club Meds allergrootste troef in de Alpen: Club Med Les Arcs Panorama.

Balkons met uitzicht

Direct springt het frisse, kleurrijke interieur in het oog, waarbij traditionele bergmotieven een moderne make-over gekregen hebben. De entree vloeit naadloos over in Le Bar & Theatre, waar ‘s avonds het dak eraf gaat (niet letterlijk!), met daarachter een gang die naar het gourmetrestaurant voert. Eyecatcher is de enorme kroonluchter in het opengewerkte trappenhuis, dat deze verdieping in directe verbinding stelt met de lagergelegen wellness en de lockerruimte, de kidsclub en het buffetrestaurant op de bovengelegen etage. Omdat het resort de natuurlijke glooiing van de berg volgt – en om optimaal van het uitzicht te profiteren – zijn alle hoeken van het gebouw afgerond en bestrijkt het complex meerdere lagen, die via afzonderlijke liften te bereiken zijn. Mijn kamer met balkon en bad bevindt zich op de zeventiende en kijkt niet uit op de vallei, maar ligt direct aan de piste, wat mij tot mijn vreugde front-row seats geeft tijdens de spectaculaire freestyle demonstraties die op het programma staan. Een minibar heeft mijn kamer ook niet, maar het resort telt drie restaurants en twee bars, waar je terecht kunt voor ontbijt, lunch of diner; en voor een drankje na het skiën en het aperitief en digestief uiteraard. Ik onderstreep het nog maar eens: alle voorzieningen en hapjes en drankjes zijn bij de prijs inbegrepen.

International appeal

Sinds 2015 is het beursgenoteerde bedrijf dat de wereld de all-inclusive schonk overigens in handen van een consortium onder leiding van de Chinese miljardair Guo Guangchang. Een overname die tot felle reacties leidde onder Franse nationalisten, die vinden dat er hiermee een stuk Frans erfgoed verkwanseld is, maar feit is dat hiermee de slagkracht en reikwijdte van Club Med aanzienlijk zijn vergroot. Ter verduidelijking: tweederde van de gasten in de meer dan zeventig resorts die Club Med wereldwijd telt is níet van Franse komaf. Niet voor niets zette de in 2003 aangetreden CEO Henri Giscard d’Estaing, de oudste zoon van de voormalige Franse president, al veel eerder een strategie van internationalisering in. Door de focus te verleggen naar het hogere segment en China en andere opkomende markten, w Club Med zich internationaal herpositioneren als hét luxe reislabel met Franse roots.

Ontzorgen

Omdat de voor het inchecken noodzakelijke gegevens, schoenmaat en overige wensen al op voorhand zijn doorgegeven, behelst het inchecken niet meer dan skipassen in ontvangst nemen en de armband met digitale sleutel omdoen. Ook de ski’s en schoenen staan al klaar in een persoonlijke locker – eveneens te openen met de armband – in de lockerruimte. Vandaar stap je rechtstreeks de piste op en ben je in vijf minuten bij de lift. Wie ski- dan wel snowboardlessen blieft, ook deze zijn vooraf geboekt, zodat er niets staat tussen jou, de GM (Gentil Membre) en totale ontspanning. Welkom bij vakantie Club Med-style! Dit is mijn eerste kennismaking met het fenomeen overigens, maar afgaand op het grote aantal terugkerende gasten dat erbij zweert, zou de ervaring best eens verslavend kunnen zijn. De voordelen spreken voor zich. Wie met kinderen reist, kan rekenen op toegewijde GO’s (Gentils Organisateurs) die de zorg, opvang en het vermaak van GM’s vanaf 4 maanden tot 17 jaar op elk gewenst tijdstip kunnen overnemen. Dankzij facial recognition apps is het in de toekomst zelfs mogelijk om real-time updates te krijgen met foto’s en filmpjes van de kids. En vooraf precies weten waar je financieel aan toe bent is prettig. Onvoorziene pijn in de portemonnee kan zelfs de mooiste herinneringen overschaduwen en mooie herinneringen creëren is een kunst die ze bij Club Med tot in de puntjes geperfectioneerd hebben.

Nóg meer luxe

Over perfectioneren gesproken: tegenwoordig omvat het portfolio enkel nog resorts met 4 en 5 Tridents (Club Meds versie van de sterrenkwalificering). Les Arcs is een 4T met exclusief 5T-gedeelte, genaamd Belvédère. Belvédère bestaat uit 23 suites die over een gemeenschappelijke lounge met groot panoramaterras met jacuzzi én zicht op de Mont Blanc kunnen beschikken. De toegang hiertoe is exclusief voorbehouden aan de gasten van de suites. Tevens hebben ze de beschikking over roomservice en een eigen conciërgeservice en is champagne vanaf zes uur ‘s avonds inbegrepen (bij 4T is dit een extra).

Club Med Les Arcs mag in dat opzicht mijlenver verwijderd zijn van het allereerste Club Méditerranée- skidorp dat oprichter Gérard Blitz in 1956 opende en dat niet veel meer was dan een veredelde camping. Blitz’ propositie voor zijn Club: ‘levensvreugde in de buitenlucht bevorderen en het beoefenen van gymnastiek en sport’ is in essentie ongewijzigd gebleven. Wie eenmaal een Club Med, waar dan ook ter wereld, heeft bezocht, weet dat de levensvreugde met bakken over de GM’s wordt uitgestort. Zelfs ondergetekende, die aanvankelijk nogal sceptisch stond tegenover de feestavonden met dresscodes en ingestudeerde dansjes, is binnen een uur helemaal om. Jazeker, de champagne hielp, maar dat doet niets af aan het feit dat ze bij Club Med echt weten hoe ze een feestje moeten bouwen. De formule in dit geval: een uitstekend productieteam, een waanzinnig goede band, een populaire Franse artiest, een wereldberoemde dirigent, enkele Olympische atleten en een blik hotte DJ’s uit Nederland; laat die los in het zwembad en werkelijk iedereen gaat uit zijn dak. En wat de natuur betreft? Ook daarvoor is natuurlijk een glansrol weggelegd. Aangezien we gisteren arriveerden onder een mantel der duisternis, zie ik tijdens het ontbijt in buffetrestaurant Pierre Blanche de vallei van de Tarentaise zich voor het eerst in haar volle pracht voor me uitstrekken. En alsof dit nog niet mooi genoeg is, kust vanuit een helderblauwe hemel de zon de glinsterende, vers besneeuwde bergtoppen. Een stralender welkom had ze het zojuist geopende skiseizoen en dit nieuwe hypermoderne familieparadijs in Paradiski niet kunnen geven.

Prijzen voor het Club Med premium ski all-inclusive pakket (incl. vluchten, transfers, full-board gourmet cuisine, premium aprèsski inclusief hapjes en drankjes, skipassen en groep-skilessen met Engelssprekende skileraren) vanaf € 1.769 p.p.p.w.

Prijzen voor het Club Med premium ski all-inclusive pakket in 5T-zone vanaf € 13.100 (o.b.v. vertrek week 31 maart, twee volwassenen en twee kindjes (leeftijd 4 en 6) in een regular room (dus niet specifiek met panoramaview).

0 replies on “Club Med Les Arcs Panorama”