Duurzame vakantie in Duitsland

Duitsland staat op nummer 7 in de wereldranglijst van 2017 met de 136 duurzaamste vakantielanden. Een aantal Duitse accommodaties en toeristische bestemmingen heeft een duurzaamheidskeurmerk. Natuurlijk is Duitsland dichtbij. Dus als je voor een vakantie in Duitsland kiest, beperk je je ecologische voetafdruk. Hier vind je een kaart met duurzame accommodaties en bestemmingen.

Duurzame bestemmingen
In Duitsland is er – naast de diverse certificaten voor duurzame accommodaties – ook een certificaat voor verantwoorde vakantiebestemmingen. Verschillende Duitse bestemmingen en accommodaties verwierven het TourCert-keurmerk voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in het toerisme. Zeven gecertificeerde bestemmingen liggen in Baden-Württemberg, waar dit label voor “duurzame toeristische bestemmingen” in 2014 als een pilot project startte. Ook onder andere de regio Winterberg, de gehele deelstaat Saarland en de Uckermark ten noorden van Berlijn gebruiken het TourCert-keurmerk als startpunt voor duurzaam toerisme.

Natuur langs het IJzeren Gordijn
Duitsland was bijna 40 jaar lang verdeeld. De grens tussen de DDR en de Bondsrepubliek Duitsland werd streng bewaakt met hoge muren, prikkeldraad en wachttorens. In deze 763 km lange en slechts 50 tot 200 meter brede grensstrook ontstond een uniek natuurgebied met ruim 1200 zeldzame en bedreigde plant- en diersoorten: de Grüne Band. Dit jaar is het 30 jaar geleden dat de Muur viel en sinds eind 2018 is de Grüne Band een nationaal natuurmonument. Langs deze bijzondere route, die onder andere door de deelstaat Thüringen loopt, kunnen wandelaars en fietsers van de natuur genieten. Ook krijg je hier een duidelijk beeld van de Duitse tweedeling.

Meer over UNESCO bioreservaat Rhön

Ecologische luxe
Het dorp Schmilka aan de rivier de Elbe is omgetoverd tot een ecologisch resort met het Biohotel-keurmerk. Behalve hotels – van eenvoudig tot luxe – zijn er een ecologisch restaurant, een biologische bakkerij, een brouwerij en een wellnesspaviljoen. In het dorp is bewust geen wifi en de slaapkamers zijn vrij van ‘elektrosmog’. In 2017 werd Schmilka uitgeroepen tot het “mooiste dorp van Saksen” en vorig jaar kreeg het dorp een prijs voor het creatieve en duurzame concept. Schmilka ligt 50 km ten zuidoosten van Dresden in het nationale park Sächsische Schweiz. Vanuit de Saksische hoofdstad is er een directe treinverbinding. Fietsers bereiken het duurzame vakantiedorp via de Elberadweg.

Meer over nationaal park Sächsische Schweiz

Ongerepte natuur
Meer dan 130 beschermde nationale natuurlandschappen bestrijken ca. 35 procent van het totale Duitse landoppervlak. Er zijn zestien nationale parken, de twee nieuwste zijn Hunsrück-Hochwald in Rijnland-Palts en het Schwarzwald in Baden-Württemberg. Nationaal park Hunsrück-Hochwald ligt verscholen in een landelijke regio op ongeveer een uur rijden van Trier. De ontwikkeling van deze “hotspotregio voor biologische diversiteit” wordt steeds meer aan de natuur over gelaten. Ook in nationaal park Schwarzwald, zo’n half uur rijden vanaf Freudenstadt, kan “de natuur de natuur zijn”. Volgend jaar opent hier een nieuw bezoekerscentrum: een spectaculair gebouw met veel hout, waarvan de vorm doet denken aan op elkaar gestapelde boomstammen.

Meer over nationale parken 

Duurzame mobiliteit
De bron en 687 kilometer van de rivier de Donau ligt in Duitsland. Dit Duitse gedeelte van de Donau wordt de Jonge Donau genoemd. Voormalige keizerstad Ulm aan de Jonge Donau maakt deel uit van het duurzame mobiliteitsproject Danube.Pearls. Reizigers kunnen de elf bestemmingen aan de Donau in acht landen (Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Slowakije, Slovenië, Bulgarije, Roemenië, Servië en Kroatië) op een duurzame manier bereiken. In plaats van met hun eigen auto kunnen toeristen met de trein, bus, fiets of milieuvriendelijke schepen reizen. Vanuit Ulm fiets je langs het water over de Donauradweg naar de drie-rivierenstad Passau.

 Meer over de Donauradweg