Werken en genieten op tijdelijke oogstcamping in Flevoland

In verband met de coronacrisis hebben veel boeren moeite om genoeg buitenlandse seizoenarbeiders te vinden voor dit oogstseizoen. Tegelijkertijd zijn er veel mensen in Nederland – die als gevolg van de crisis – tijdelijk geen werk hebben, met name mensen uit de horeca en evenementenbranche. Het initiatief ‘De Seizoenarbeiders’ koppelt tijdelijk werkloze mensen aan boeren met een arbeidstekort. 

Tijdelijke Oogstcamping in Flevoland
Ook in Flevoland zijn boeren naarstig op zoek naar seizoenarbeiders. De akkers zijn echter niet goed bereikbaar vanuit Amsterdam en andere steden. Om meer jongeren de mogelijkheid te bieden bij Flevolandse boeren te werken, openden Slow Food Youth Network Nederland (SFYN Nederland), Boerkok, Flevoboeren en NijkAgro zaterdag 8 augustus een tijdelijke Oogstcamping.

Seizoenarbeiders uit heel Nederland komen naar Lelystad om bij Boerkok te verblijven voor een werkvakantie. Vijf dagen appels, pompoenen en bloemkolen oogsten, en in de avonden en weekenden goed en lokaal eten, leren over de Nederlandse landbouw en muziek. Elke dag wordt er door een chefkok gekookt met de producten die zijn geoogst en er worden rondleidingen bij boeren in de buurt georganiseerd. Op de zaterdagen is er een boerenmarkt en op de vrijdagen wordt de VrijMiBo omgetoverd tot een heus oogstfeest voor seizoenarbeiders en boeren. Met een week werken verdienen de nieuwe seizoenarbeiders ongeveer € 500 euro en krijgen ze op de camping elke dag een programma, ontbijt, lunch en avondeten. Een win-win voor de boeren én de werkers!

Over De Seizoenarbeiders
De Oogstcamping is een initiatief van De Seizoenarbeiders en wordt gerealiseerd in samenwerking met het Slow Food Youth Network Nederland (SFYN Nederland)BoerkokNijkAgro en boeren uit Flevoland. Een belangrijk doel van De Seizoenarbeiders is het versterken van de verbinding tussen stad en platteland. Door boer en burger door middel van werk samen te brengen creëren de initiatiefnemers een context voor meer wederzijdse betrokkenheid en begrip. Daarnaast willen ze door middel van verhaal en beeld een breed publiek inzicht geven in wat er nodig is om onze landbouw en voedselvoorziening draaiende te houden, met speciale aandacht voor de rol van seizoenarbeiders. Tenslotte kan het succes van dit initiatief mogelijkheden bieden om op lange termijn werkgelegenheid in de landbouwsector voor Nederlandse jongeren makkelijker te realiseren.

De Oogstcamping is nog t/m zaterdag 5 september geopend en is alleen toegankelijk voor seizoenarbeiders die zich via www.deseizoenarbeiders.nl aanmelden.

0 replies on “Werken en genieten op tijdelijke oogstcamping in Flevoland”