De mooiste plekjes van Grand Est

De Europese grenzen zijn weer open en dus, op een korte rijafstand, verwelkomen ook de Fransen je op een gepaste afstand. Ga er weer heerlijk tussenuit in het land van champagne, gastronomie, natuur, rijke historie en charmante steden en dorpen. Ga lekker de stad in en doe je voordeel met onze tips om weer weg te dromen op de mooiste plekjes van de regio’s Champagne, Ardennen, Vogezen, Lorraine en Elzas, samen Grand Est genoemd.

Châlons-en-Champagne

Klaar om de Champagnestreek te ontdekken? Begin je reis dit keer bij Châlons-en-Champagne. Een supergroene stad, met haar stadspark aan het water en een indrukwekkend historisch erfgoed. Met zijn glas-in-loodramen, 56 klokken en een van Europa’s grootste beiaarden pronkt de Notre Dame en Vaux in het centrum van de stad. En slechts een halve kilometer verderop staat Porte Sante-Croix, een triomfboog die oorspronkelijk als stadspoort diende. De vele monumenten zijn vooral met een boottocht op de Marne-rivier goed te bewonderen, terwijl de gids je meeneemt door de rijke geschiedenis en bijzondere verhalen van Châlons-en-Champagne.

Épinal

In het hart van de uitgestrekte bossen ligt Épinal, de hoofdstad van de Vogezen en ook wel bekend als Cité de l’Image, de Prentenstad. Deze naam is te danken aan de vele kinderprenten die vroeger werden aangebracht als muurversiering. De rijke verzameling aan prenten is nu te bewonderen in het Musée de l’Image. Als je een korte wandeling naar de andere oever van de Moezel maakt, dan wacht je een tweede unieke bezienswaardigheid. In Planetarium maak je een virtuele reis door het sterrenstelsel. En maak zeker tijd vrij voor een duik in de stadsgeschiedenis bij de ruïnes van het 13e-eeuwse Château d’Épinal.

Eguisheim 

Het middeleeuws dorp Eguisheim betovert je met zijn prachtige architectuur, bloemrijke straten en balkonnetjes, geplaveide pleinen en gekleurde vakwerkhuizen. De ruïnes van de Trois-Châteaux – de drie kastelen – staan ​​op een beboste heuvel en bieden een prachtig uitzicht over de Elzasvlakte en de smalle straatjes van het dorp. Maar het dorpskasteel Le Château des Comtes d’Eguisheim is de echte kers op de taart. Wandel door Le Sentier Viticole, een wandelpad net buiten het centrum dwars door de wijngaarden, en geniet van spectaculaire uitzichten. En laat je de heerlijke Elzasser wijn smaken!

Sedan

Sedan, de stad van kunst en geschiedenis, is geroemd om het indrukwekkende Château Fort de Sedan* uit 1424. De rijke geschiedenis van de Ardense stad leeft voort in de vele oude gebouwen en herenhuizen, die het historische stadsbeeld kenmerken. Imposante straatjes, zoals Manufacture royale de draps Le Dijonval, herinneren aan de belangrijke religieuze en militaire rol die Sedan vroeger had. Na een cultuurbad is het een aanrader om op de Place Crussy een gezellig terrasje te pakken en de wekelijkse markt te bezoeken.

Nancy en Metz

Een bezoek aan Nancy en Metz in Lorraine is een mooie combinatie van cultureel erfgoed, historische stadscentra, pittoreske straatjes, het moderne Centre Pompidou-Metz – dé tempel voor hedendaagse kunst – en Unesco Place Stanislas, de ‘brug’ tussen de oude en nieuwe stad. De stadse charme van het veelzijdige Nancy contrasteert mooi met de groene eilandjes en weelderige tuinen zoals Pépinière Park. Ontdek Metz per fiets en paradeer door de keizerlijke wijk met fraaie brede lanen en kleurrijke gevels. Het treinstation, in neoromaanse stijl gebouwd, is verkozen tot Frankrijks mooiste station.

*Château Fort de Sedan opent 1 juli en vanaf 9 juli is het weer mogelijk om te overnachten in het kasteelhotel.

0 replies on “De mooiste plekjes van Grand Est”