De culinaire highlights van de Val Gardena

Je kunt niet alleen lekker skiën in de Val Gardena, je kunt er ook lekker eten. Naast genieten van een schitterend landschap waar vele sportieve activiteiten gedaan kunnen worden, hebben we een selectie van lekkernijen uit Zuid-Tirol gemaakt die het proberen waard zijn tijdens een vakantie in de Dolomieten.

Crafuncins
Naast pizza’s staat Italië ook bekend om haar verrukkelijke pasta’s, dit is in Val Gardena niet anders. Een klassieker uit deze regio is crafuncins. Dit is de benaming voor ravioli, ofwel deegenvelopjes, gevuld met spinazie en kaas. De crafuncins is een smakelijk, en vullend, gerecht op de kaart. Een perfecte maal om nieuwe energie te krijgen voor een volgende ronde op de latten.

Knödel
Een gerecht dat in veel verschillende streken bereid wordt is de knödel. Een knödel is een bal, vaak, maar niet altijd, van oud brood gemaakt is. De vulling van de bal is in veel varianten te verkrijgen. Zo kan de knödel gevuld zijn met gehakt, Tiroler spek, spinazie of kaas. De zoete variant wordt overigens ook vaak gegeten, deze versies zijn gevuld met bijvoorbeeld pruim- of abrikozenjam of vanillesaus.
Bombardino

Bombardino is een populaire warme drank in Italië die gedurende de winter, vooral in wintersportgebieden als Val Gardena, wordt gedronken. Het drankje wordt gemaakt door evenveel advocaat of eggnog als brandy, te mixen. Het wordt warm geserveerd met slagroom. Er zijn verschillende variaties: met koffie, rum of whisky. Ontzettend lekker om vanbinnen weer warm te worden!
Wijnsoep
Ook de wijnsoep is een absolute aanrader wanneer je in een restaurant in Val Gardena wat wilt bestellen. De soep is vrij simpel, een romige soep die gemengd is met een lokale witte wijn, maar dat maakt het gerecht zeker niet minder bijzonder. Als finishing touch worden er vaak vers gemaakte croutons bij geserveerd.

Buchteln
Voor de echte zoetekauw zijn de buchteln een echte ‘must taste’. Het zijn zoete broodjes gemaakt van gistdeeg en gevuld met jam, gemalen maanzaad of wrongel en gebakken in een grote pan zodat de broodjes aan elkaar plakken. De traditionele Buchtel is gevuld met Powidl-pruimjam. Buchteln worden gegarneerd met vanillesaus, poedersuiker of naturel en warm gegeten. Deze lekkernij wordt over het algemeen als dessert geserveerd, maar kan natuurlijk ook als hoofdgerecht worden gegeten.

Val Gardena (1226 – 2700m hoogte), liggend in het hart van de Dolomieten, is een vallei in Zuid-Tirol bestaande uit drie dorpjes, Selva Gardena (Wolkenstein), S. Cristina (St. Christina) en Ortisei (St. Ulrich). Val Gardena (Gröden) alleen bestaat uit 175 km aan pistes, waarvan 52 km blauw, 105 rood en 18 zwart. De 83 liften geven een directe toegang tot de pistes van de Dolomiti Superski, dit gebied bestaat uit 12 dorpen. Met de Dolomiti Superski pas kan de wintersporter gebruik maken van meer dan 450 liften en 1.220 km aan pistes.