Skyscrapers, Samoeraikastelen en sneeuwapen

Achter het ultramoderne Japan schuilt een wereld van eeuwenoude tradities. Ook al zijn sushi, karaoke, kimono, manga en zen ondertussen ook aan onze kant van de wereld gemeengoed geworden, het land van de rijzende zon voelt nog altijd intrigerend onbekend en de aantrekkingskracht is enorm. Op naar Japan dus!

Met een rechtstreekse KLMvlucht ben je er al in 11 uur. Bij aankomst op de luchthaven Narita van Tokyo merk je meteen dat Japan zich niet met andere Aziatische landen laat vergelijken én hoe efficiënt het land is, want voordat we het weten zitten we al in de limousinebus naar ons hotel in Tokyo.

De metropool Tokyo

Het bijzondere van Tokyo zijn de vele wijken met ieder een andere sfeer, die samen een verassende stad creëren. We moeten een keuze maken, dus gaan we eerst naar Akihabara. Als je van computergames, high-tech en de allernieuwste gadgets houdt, dan gaat hier je hart sneller kloppen. In Harajuku kijken we onze ogen uit naar de vele tieners gekleed in de wonderlijke pop-keistijl en de aparte boetiekjes. ‘s Avonds kan een wandeling door de neonverlichte Sinjuku-wijk niet ontbreken. Er zijn overal geweldig hippe restaurantjes en de Japanse keuken is fantastisch, dus keuze te over. We zitten al snel aan een heerlijke shabu shabu-fondue te genieten in deze levendige stad.

De heilige berg Fuji

Vanuit Tokyo reizen we met de hogesnelheidstrein in twee uur naar de meest iconische vulkaan van Japan: Fuji. Met zijn kenmerkende vorm is deze slapende vulkaan tevens hét symbool van het land. We maken ook een boottocht op het Kawaguchiko-meer om zo de perfecte panoramische foto te maken.

Slapen als een roos

Overnachten doen we in een ryokan. We worden hartelijk ontvangen en de houten slippers staan al klaar voor de deur. In onze mooie traditionele kamer met schermen van rijstpapier, is ons futon-bed al opgemaakt en ontvangen we een yukata (soort kimono). Zoals vele ryokans heeft ook deze een onsen (geothermisch bad), waar we heerlijk kunnen relaxen voordat het voortreffelijke diner wordt opgediend. Een niet te missen ervaring tijdens een reis in Japan.

De sneeuwapen van Yudanaka

We reizen weer verder met de trein naar Yudanaka. Een leuk plaatsje omringd door bergtoppen, maar vooral beroemd om de Japanse makaken, ook wel sneeuwapen genoemd. Dit is de enige plek ter wereld waar je apen kunt zien genieten van de hete bronnen in een vaak besneeuwd landschap. Na een half uur lopen bereiken we de bronnen en genieten we van het unieke schouwspel van de relaxende sneeuwapen.

Samoeraikastelen en Japanse Alpen

Het landschap verandert razendsnel als we op weg zijn naar Matsumoto. Dit oude stadje wordt gezien als de poort tot de Japanse Alpen. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Kraaienkasteel, een van Japans belangrijkste historische kastelen, dat zijn naam dankt aan zijn opvallende zwarte uiterlijk. De gevreesde samoeraikrijger die hier ooit heer en meester was, was tevens een elitesoldaat en meester in de Japanse vechtsporten. Met een comfortabele bus reizen we dwars door de bergen en langs snelstromende rivieren in tweeënhalf uur naar het bijzondere bergstadje Takayama in het hart van de Japanse Alpen. Ingeklemd tussen de besneeuwde bergtoppen hebben we het gevoel terug te zijn in de tijd. We dwalen door smalle straatjes met historische houten koopmanshuisjes, theehuizen en sakebrouwerijen. We genieten in een van de vele restaurantjes van de lokale specialiteit hida gyu, een soort wagyu-rundvlees en noedels.

De tempelstad Kyoto

Met maar liefst zeventien Unesco-sites wordt Kyoto als mooiste stad van Japan gezien. Eenmaal hier gearriveerd hebben we een fietsexcursie geboekt om deze prachtige stad te bekijken. We bezoeken de mooiste tempels en zentuinen, maar worden ook verrast door de vele leuke koffietentjes, winkeltjes en sfeervolle wijken. Gion is wellicht het bekendst, omdat je hier nog een glimp kunt opvangen van de mysterieuze geisha. Op straat is het ons niet gelukt, dus hebben we een bezoek gebracht aan het Miyagawacho Geisha Quarter.

Fushimi Inari Taisha in Kyoto maakte de meeste indruk op ons. Het is geen tempel, maar een pad naar de top van de heilige berg omgeven door duizenden traditionele Japanse rode poorten, de zogenaamde torii. Hoe hoger je komt, hoe stiller het wordt. Het pad slingert door een bos en onderweg kom je langs kleine tempels en ervaar je een mystieke sfeer. Hiroshima en het heilige godeneiland Miyajima Hiroshima is vandaag de dag een zeer moderne stad, maar als we in het Peace Memorial Park zijn, waar de atoombomaanval wordt herdacht, zijn we stil en onder de indruk van zoveel leed en verschrikking. In de middag nemen we de ferry naar het heilige godeneiland Miyajima. Omringd door tamme hertjes dwalen we over het eiland en fotograferen we de beroemde “drijvende” torii. Diep onder de indruk van Japan sluiten we onze reis af in de havenstad Osaka.

Meer informatie: 333travel.nl