Bhutan

Een reis naar het land van de donderdraak

Bhutan, het kleine koninkrijk in het hart van de Himalaya, is een unieke bestemming. Een authentiek land met een indrukwekkende cultuur, majestueuze bergen, uitgestrekte bossen, mooie valleien en een vriendelijke bevolking. Pas in 1992 zette het tot dan toe afgesloten Bhutan de deur op een kier en kreeg een beperkt aantal buitenlanders de kans hun voetstappen achter te laten in dit fantastische land. Tegenwoordig is het voor reizigers eenvoudiger om Bhutan te bezoeken en ook voor ú is het mogelijk een reis te maken naar het “land van de Donderdraak”.

Ontdek het boeddhisme

Verscholen tussen India en Tibet is Bhutan de enige staat ter wereld waar de tantrische vorm van het Mahayana-boeddhisme de belangrijkste godsdienst is. Na een bezoek aan deze serene omgeving zult u zich de symbolen van het boeddhisme voor altijd blijven herinneren: de chortens die het landschap kleuren, wapperende gebedsvlaggen, gebedsmolens aangedreven door het stromende water van rivieren en beekjes, de kloosterburchten… het boeddhisme is overal. Zelfs in de lucht, waar de bekende mantra “om mani padme hum” door de wind wordt meegevoerd. Het belangrijkste culturele erfgoed van Bhutan is het Tijgersnest of Taktsang. Dit klooster, van waaruit het boeddhisme zich over Bhutan heeft verspreid, lijkt op grote hoogte geplakt te zijn tegen de steile bergwand. Guru Rinpoche is vanuit Tibet op de rug van een tijger naar deze speciale plek gevlogen en heeft hier drie maanden in een grot gemediteerd. Daarna is hij in de Paro-vallei begonnen met het bekeren van de toen nog heidense bewoners van Bhutan. Later, in 1692, werd bij deze grot Taktsang gebouwd. U kunt tijdens uw reis door Bhutan naar dit klooster toe wandelen, een flinke klim omhoog. Het is ook mogelijk om vanaf een uitkijkpunt Taktsang te bewonderen.

Beleef de festivals

Een religieus festival is een van de meest indrukwekkende gebeurtenissen die u meemaakt tijdens uw reis door Bhutan. Veel kloosters organiseren elk jaar een eigen festival, waarbij monniken gekleed in prachtige gewaden en achter veelzeggende maskers hun dansen uitvoeren. De grotere festivals zijn de Tshechu-festivals waarin het leven van Padmasambhava (Guru Rinpoche) een belangrijke rol speelt. Vaak dienen de dansen om kwade geesten uit te bannen en de hulp van goede geesten te krijgen. De lokale bevolking komt vanuit de wijde omtrek naar zo’n festival toe, niet alleen voor de dansen maar ook om vrienden en familie te ontmoeten. De meeste Bhutanezen dragen tot op de dag van vandaag de traditionele kleding: mannen dragen een gho, vrouwen een khira, en vooral bij een bezoek aan de festivals is deze kleding extra mooi en kleurrijk. Tijdens de festivals vinden vaak ook boogschietwedstijden plaats. Boogschieten is de nationale sport van Bhutan en wordt door de Bhutanezen met zeer veel enthousiasme uitgeoefend. Leuk om zo’n wedstrijd bij te wonen.

Gross National Happiness

De bevolking is trots op de traditionele normen en waarden en op de zo bijzondere eigen identiteit, die nog nooit beïnvloed is door een vreemde cultuur. Het land wordt geregeerd op een wijze die gericht is op “Gross National Happiness” of bruto nationaal geluk. Het geluk van de bevolking en natie komt op de eerste plaats. Men probeert dit te verwezenlijken door een gelijke verdeling van welvaart, natuurbescherming, culturele identiteit en goed bestuur. Regelmatig wordt Bhutan bezocht door afgevaardigden van westerse overheden op zoek naar het Bhutanese recept voor een gelukkige bevolking. Ervaar het zelf tijdens uw reis door dit prachtige land.

Traditionele huizen met bijzonder houtsnijwerk

De huizen en boerderijen in Bhutan worden gekenmerkt door bijzonder houtsnijwerk en zijn beschilderd met boeddhistische symbolen. Vaak zijn zij gegroepeerd om een dzong, een kloosterburcht, die in vroegere tijden niet alleen een religieus centrum was, maar ook een functie had bij de verdediging van de valleien.

Ga erop uit in de adembenemende natuur

Ongeveer 60% van Bhutan is bedekt met bos en daarmee is Bhutan het bosrijkste land ter wereld. De pittoreske valleien worden van elkaar gescheiden door bergkammen die vanuit de hoge Himalaya in het noordelijke deel van Bhutan richting het zuiden lopen. Tussen de bomen door zijn de wit besneeuwde bergen goed te zien en in het voorjaar kan men genieten van de felle kleuren van de bloeiende rododendronbomen. Veel bos brengt ook veel dierenleven met zich mee. Apen, waaronder de Golden Langur die alleen in Bhutan voorkomt, zult u regelmatig zien. De takin, het nationale dier van Bhutan, komt vooral in het noordwesten en noordoosten voor en in het hooggebergte leeft het bijzondere maar schuwe sneeuwluipaard. Verder is Bhutan het thuis van onder andere olifanten, tijgers, beren, rode panda’s en neushoorns. Voor de vogelliefhebbers is Bhutan een waar paradijs. Er zijn op dit moment 675 vogelsoorten gespot en er komen elk jaar meer bij. Het zijn vogels die het hele jaar in Bhutan verblijven, in Bhutan overwinteren of uitrusten tijdens hun trek tussen Tibet en India. Een voorbeeld is de zeldzame zwartnekkraanvogel, die van half oktober tot begin maart de winter doorbrengt in de Phobjikha-vallei.

Wandelen langs dorpen of naar het hooggebergte

Een reis naar Bhutan is een unieke culturele ervaring. Maar niet alleen de cultuur is een goede reden om een bezoek te brengen aan dit sfeervolle land. Tijdens een dagwandeling of meerdaagse trektocht merkt u goed hoe mooi de weelderige groene natuur van Bhutan is. Op veel plekken kunt u een dagwandeling maken. Meerdaagse kampeertrektochten kunt u doen in de lagergelegen gebieden van Bhutan, maar ook een trektocht over hoge passen is mogelijk.

Cijfers Bhutan
• Oppervlakte: 38.394 km² (ongeveer zo groot als Nederland)
• Aantal inwoners: ruim 725.000
• Hoofdstad: Thimphu • Internationale luchthaven: Paro
• Officiële taal: Dzongkha • Regeringsvorm: democratie
• Staatshoofd: koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuk
• Munteenheid: ngultrum
• Klimaat: tropisch (zuid-Bhutan) tot hooggebergteklimaat (noord-Bhutan)
• Arbeid: 90% landbouw
• Toerisme: alleen via een reisorganisatie en altijd geheel verzorgd. Een visum is vereist en wordt verzorgd door de reisorganisatie
• Beste reistijd: maart t/m mei, oktober-november

Rondreis Bhutan
12-daagse privé reis

Beleef de bijzondere sfeer in dit kleine Himalaya koninkrijk.

Lang afgesloten geweest maar nu open voor reizigers die dit nog zeer authentieke Himalaya staatje willen verkennen en kennis willen maken met de gastvrije lokale bevolking en de vriendelijke boeddhistische cultuur. U bezoekt tempels en kloosterburchten, ontmoet een lama, staat oog in oog met de Takin, het nationale dier van Bhutan én maakt een bijzonder festival mee. U reist met een gids in een privé auto met chauf-feur door de uitbundige groene natuur en kan ge-nieten van zicht op de met sneeuw bedekte pieken van de Himalaya.

Vanaf € 3229,- per persoon
Lokale vluchten, overnachtingen, maaltijden, excur-sies, gids, auto met chauffeur en het visum voor Bhutan zijn bij de prijs inbegrepen.

Atma Asia Travel
W: atma-asia.nl
E: info@atma-asia.nl
T: 050 5274183

0 replies on “Bhutan”