Nog bewuster op reis – ook in 2019

Wat zijn de reistrends in 2019? Uiteraard zetten een aantal trends van 2018 zich voort, maar toch zijn er wel degelijk nieuwe trends te ontdekken. Wij gingen op zoek en vonden de volgende verwachte ontwikkelingen.

Booking.com komt, aan de hand van 163 miljoen gastbeoordelingen en een onderzoek onder 21.500 reizigers uit 29 landen wereldwijd tot de volgende trends.

Reizen om te leren

Voor reizigers wordt het maken van betekenisvolle reizen steeds belangrijker. Meer dan de helft (56%) van de reizigers zegt dat reizen ze nieuwe vaardigheden en inzichten heeft bijgebracht. In 2019 voorziet Booking.com bij alle generaties de wens om op reis iets nieuws te leren, evenals een groei in vakanties met focus op vrijwilligerswerk. 68% van de respondenten wil deelnemen aan een culturele uitwisseling en zo nieuwe vaardigheden leren, 54% geeft aan vrijwilligersvakantie te willen doen en 53% kiest voor internationale werkstages.

Zo gemakkelijk mogelijk

In 2019 wordt gemak de standaard als het gaat om technologische vernieuwingen op het gebied van reizen. De innovaties die volgens reizigers het meest aan zullen slaan, zijn degene die met artifi cial intelligence (AI), virtual reality (VR) en spraakherkenning praktische oplossingen bieden voor op reis. Denk daarbij aan het openen van je hotelkamer met je smartphone of een robot-conciërge die de taal van de gasten spreekt.

Hoe persoonlijker, hoe beter

De generieke reisgidsen zijn verleden tijd en maken plaats voor kortere maar persoonlijk relevante content. Eenderde van de reizigers (34%) wil dat “iets” of iemand het moeilijke werk uit handen neemt en ze voorziet van reisaanbevelingen: 41% ziet graag dat bedrijven in de reisbranche gebruik gaan maken van technologieën als AI om reissuggesties te geven die gebaseerd zijn op eerdere reiservaringen. Het persoonlijke wordt steeds belangrijker; individuele aanbevelingen geven in toenemende mate richting aan elke reis.

Milieuproblematiek speelt rol bij keuze

In 2019 wordt er gekeken naar de sociale, politieke en milieugerelateerde problemen van een mogelijke reisbestemming voordat reizigers ook daadwerkelijk boeken: 48% van de reizigers vindt dat sociale problemen in een reisbestemming meewegen in de beslissing over een bezoek. Millennials en Gen Z zoeken naar duurzaamheid in hun bestemming; accommodaties zoeken naar mogelijkheden om minder plastic te gebruiken en duurzamer te gaan werken. Meer dan een derde (37%) is bereid om plastic en ander afval op te ruimen op een strand of een andere toeristische attractie.

Op jacht naar ervaringen

Twee derde van de reizigers (60%) hecht meer waarde aan ervaringen dan aan materieel bezit. Daarom wordt ‘doen’ op reis net zo belangrijk als ‘gaan’, misschien zelfs wel belangrijker. Het leven wordt er niet minder druk op, en daarom kunnen ervaringen helpen bij het streven naar een minder stressvol bestaan. In 2019 is 42% van de reizigers van plan om een bestemming te bezoeken waar ze zich weer onbezorgd kunnen voelen.

Klein maar heel erg fijn

Meer dan de helft van de reizigers wereldwijd (53%) zegt van plan te zijn om meer weekendtrips te maken in 2019. Deze kleine reizen kenmerken zich door het feit dat er meer activiteiten in kortere tijd ingepland worden. ‘Less is more’ is daarbij het devies, en de consumenten zweren bij deze reizen op maat. De website augustjuly.com waar ervaringen van verschillende reisagenten worden gedeeld signaleert eveneens een aantal verrassende ontwikkelingen.

Wintersport 2.0

Menig wintersporter kent de pistes van Oostenrijk, Frankrijk en Italië op zijn duimpje. Niets mis mee, maar wat avontuur is nooit weg. Daarom gaan we komend winterseizoen massaal voor onbekende wintersportgebieden als Polen, Slowakije en Tsjechië. De invulling van onze wintersportvakantie verandert eveneens. In plaats van skiën gaan we veel meer wandelen en andere activiteiten ondernemen in de sneeuw. Paardenkoets, anyone?

Colombia

Het door velen bekeken tv-programma Wie Is De Mol vindt komend seizoen plaats in Colombia. En zoals dat gaat met WIDM-bestemmingen: die worden razend populair! August.july.com zag dit al gebeuren met de Filipijnen, met Oregon en met Georgië en voorspelt dat Colombia minstens zo geliefd wordt.

Duurzaam reizen

Duurzaam reizen is vanaf 2019 meer de norm dan gewoon een trend. Vliegen is enorm milieuvervuilend en van massatoerisme wordt niemand blij. Daarom pakken we voortaan vaker de trein, compenseren onze CO2-uitstoot bij elke vlucht, nemen we onze Dopper mee op reis en respecteren we de lokale cultuur. Workation Het is al lang niet gek meer om je laptop mee te nemen op reis. De business gaat altijd door, dus werk je liever even wat mail weg tijdens je vakantie dan dat je klanten teleurstelt. De seniorenvakantie (maar dan anders).

Digital detox

In tegenspraak met de trend van de workation is de digital detox. Wie echt tot rust wil komen is digitaal onbereikbaar. Geen telefoon, geen laptop, niets van dit alles! SKYscanner voorspelt op basis van het zoekgedrag de volgende populaire bestemmingen in 2019.

Madagaskar

Madagaskar is een uniek eiland voor de kust van zuidelijk Afrika en wordt niet voor niets het achtste continent genoemd. Regenwoud, woestijn, rijstvelden, witte zandstranden, tropische eilandjes en indrukwekkende bergketens: dit land kent zoveel diversiteit dat je het gevoel hebt een complete wereldreis te maken. Het icoon van het land is natuurlijk de magnifieke baobab, maar ook een ontmoeting met ringstaartmaki’s mag niet in je programma ontbreken. De meeste bezoekers laten zich rondrijden in een 4×4 met chauffeur, maar de avontuurlijke reiziger gaat lekker zelf op pad met een oude Renault 4.

Guatemala

Het is een van de authentiekste landen in Midden-Amerika, maar Guatemala moest het jarenlang afleggen tegen populaire bestemmingen als Nicaragua, Costa Rica en Mexico. Nicaragua is sinds dit jaar echter verwikkelt in een nieuwe burgeroorlog en daardoor wijken veel reizigers uit naar Guatemala. Dat kunnen we best begrijpen, want ook hier heb je geen gebrek aan mooie koloniale steden, sfeervolle backpackersdorpjes en indrukwekkende natuurparken. Nog een reden om Guatemala op je lijstje voor 2019 te zetten? Je kunt een aantal bijzondere Maya-tempels bezoeken. Favoriet zijn de ruïnes van Tikal, die prachtig zijn gelegen in de dichte jungle.

Seychellen

De Seychellen staan bekend om de schitterende stranden, maar ook om het flinke prijskaartje dat daaraan hangt. Dat is niet helemaal waar, want de eilandengroep leent zich ook prima voor reizen met een kleiner budget. Als je goed zoekt via Skyscanner, dan kom je erachter dat een ticket niet veel hoeft te kosten en ook de accommodaties en activiteiten zijn redelijk budget proof. Zo heb je keus uit tal van kleinschalige guesthouses en huisjes. Op het strand liggen kost uiteraard niets en met de fiets kun je eenvoudig de afgelegen paradijsjes bereiken.

Marokko

Op slechts drie uur vliegen van Nederland vind je een wereld die totaal anders is dan je bent gewend. In Marokko hebben moderne stadscentra plaatsgemaakt voor georganiseerde chaos en in de schemerige medina’s waan je je even in een sprookje van 1001 nacht. Hier weerklinkt het getik van paardenhoeven in de smalle steegjes en speelt het leven zich vooral op straat af. Marrakech spant wat dat betreft de kroon, maar ook de oude stad van Fez is een bezoekje waard. Het authentieke Marokko beleef je echter buiten deze historische stadskernen en daarom zet je ook koers naar gebieden als het Atlasgebergte, de woestijn of de Atlantische kust.

Cancun, Mexico

Cancun is de toegangspoort tot het Mexicaanse schiereiland Yucatan. En als je ergens een gave strandvakantie kan beleven, dan is het aan de Mexicaanse kust. Hier kun je dagen achter elkaar luieren op parelwitte stranden en snorkelen met reusachtige zeeschildpadden, maar je kunt er ook genoeg leuke dingen doen. Bekijk in ieder geval de indrukwekkende Mayaruïnes van Tulum en Chichen Itza, ga zwemmen in een cenote en plan stedentrips naar de mooiste koloniale steden van het land. Zo mag je de steden Merida en Valladolid niet overslaan. Meer weten voor Yucatan?

Chicago, Verenigde Staten

Move over New York, want Chicago is de ‘stad die nooit slaapt’ op Skyscanner aan het voorbij streven. Het aantal zoekopdrachten naar Chicago steeg met maar liefst 89 procent en dat begrijpen wij heel goed. Chicago is namelijk een uitstekend alternatief voor New York, want je kunt er goed winkelen, sportwedstrijden bekijken, lekker eten én je hebt er het indrukwekkende Lake Michigan binnen handbereik. Niet alleen kun je uitstekend luieren aan de oevers van het meer, ook Navy Pier is een bezoekje waard. Op deze pier vind je restaurants, attracties, winkels en zelfs musea.

Praia, Kaapverdië

Kaapverdië is al jaren een geliefde bestemming voor toeristen die all inclusive boeken, maar we merken dat de eilandengroep ook steeds meer zelfstandige reizigers trekt. Praia is de hoofdstad van Kaapverdië en de grootste plaats op het eiland Santiago. Hier maak je kennis met het echte Afrika en kun je heel makkelijk op eigen gelegenheid rondreizen. Begin met een paar dagen in Praia en reis dan via het grillige binnenland naar surfdorpje Tarrafal. Hier kun je chillen aan het strand en surfles nemen, maar ook mooie uitstapjes maken in de omgeving. Vanuit Praia kun je ook heel eenvoudig verder reizen naar een van de andere mooie eilanden in Kaapverdië.

Bakoe, Azerbeidzjan

Een stedentrip naar Bakoe, waarom niet? De Kaukasus wordt als vakantiebestemming steeds populairder en ook Azerbeidzjan profiteert daarvan. Tijdens een stedentrip in Bakoe zul je je in ieder geval vergapen aan de spectaculaire architectuur. Zo zijn de Flame Towers een prominente bezienswaardigheid, maar ook de Maagdentoren en het Paleis van de Shirvanshah moet je gezien hebben.

Belgrado, Servië

Ben je op zoek naar een originele stedentrip binnen Europa? Dan moet je Belgrado op je lijstje zetten. De Servische hoofdstad is namelijk minstens zo hip als Berlijn, maar dan een stuk minder gepolijst. Tijdens een stadswandeling zullen de littekens uit de oorlog direct opvallen, maar Belgrado kent ook genoeg lieflijke plekjes. Zo lijkt het kasteel regelrecht uit een sprookjesboek te komen. Het nachtleven van Belgrado is berucht en we kunnen het aanraden om hier ook een avond te gaan stappen. Je kunt dan kiezen voor een van de clubs langs de rivier of de goed verstopte bars in het centrum van de stad.

0 replies on “Nog bewuster op reis – ook in 2019”