Kenia – het mooiste van Afrika verenigd

Tekst Hugo Schipper

Begin twintigste eeuw ging de Europese elite reeds op safari in Kenia. Gelukkig is inmiddels het jachtgeweer verruild voor het fototoestel, zodat we hier kunnen genieten van een enorme hoeveelheid wild en indrukwekkende natuur. Van de eindeloze grasvlakten in de Masai Mara tot de moerassen en graslanden van Tsavo en Rhino Sanctuary Lake Nakuru: Kenia is overrompelend mooi. tek

Voor de ultieme safari is er eigenlijk geen mooiere plek denkbaar dan Kenia, dat met haar adembenemende landschappen en grote wildaantallen kan worden beschouwd als microkosmos van bijna het gehele Afrikaanse continent. Een safari in Kenia is één grote ontdekkingstocht. Van de grote kuddes olifanten tegen het fraaie decor van de majestueuze berg Kilimanjaro in Amboseli National Park, tot de uitgestrekte goudgele savannes en de snelstromende Mara-rivier in het Masai Mara Game Reserve, waar ontelbaar veel migrerende gnoes en zebra’s oversteken. Van de mystieke nevelbossen op de flanken van Mount Kenya tot de fotogenieke semi-woestijn van Samburu National Park, waar leeuwen hun prooi bespieden, en roodgekleurde olifanten die contrasteren met het uitgestrekte landschap van Tsavo National Park, dat zich vlak bij de kust bevindt.

Kenia’s onbetwiste hoogtepunt

De Masai Mara in het zuidwesten van Kenia vormt vaak het decor van interessante natuurdocumentaires. Wie raakt niet geboeid door de indrukwekkende beelden van eindeloze grasvlaktes waarin leeuwen in een hinderlaag liggen, of waaruit een cheeta elk moment op volle snelheid op zijn prooi afschiet, terwijl kuddes olifanten en buffels waakzaam toekijken? Het hele jaar door biedt de Masai Mara goede wildkansen; veel dieren zijn territoriaal. Je maakt daarom kans om alle leden van de Big Five te spotten: leeuw, luipaard, buffel, olifant én neushoorn! In de Masai Mara leeft ook het semi-nomadische Masai-volk. Een bezoek aan een authentiek Masai-dorp waar men leeft in een kraal – een houten omheining die vee en bewoners afschermt van de wilde dieren – behoort tijdens een safari ook tot de mogelijkheden.

The Great Migration

De Masai Mara vormt samen met de Serengeti in buurland Tanzania één spectaculair ecosysteem met een ongelofelijke diversiteit aan wilde dieren. Jaarlijks vindt tussen beide parken een bijzonder natuurspektakel plaats: circa anderhalf miljoen gnoes en honderdduizenden zebra’s zijn massaal op de been in hun zoektocht naar vers gras. Dit fenomeen staat wereldwijd bekend als The Great Migration, ook wel de Grote Trek genoemd. De enorme kuddes gnoes en zebra’s volgen instinctief de regenbuien, die hen naar nieuwe graasgronden leiden. De beste tijd om de migratie in de Masai Mara mee te maken is van juli t/m oktober. In deze periode lijken de vlaktes in de Masai Mara volledig te zijn ingenomen door gnoes en zebra’s en door roofdieren die hen heimelijk opwachten. Tijdens hun massale trek stuiten de kuddes op grote obstakels, waaronder de woeststromende Mara-rivier die de Masai Mara doorsnijdt. Om bij nieuwe graslanden aan de overzijde van de rivier te komen, worden de gnoes en zebra’s flink op de proef gesteld: in de rivier liggen enorme krokodillen op de loer, die een jaar lang geduldig op dit lopend buffet hebben gewacht. Wanneer de grasvlaktes in de Masai Mara zijn kaalgevreten, trekken de kuddes terug naar het zuiden, waar in november in Tanzania de korte regentijd begint en de Serengeti opnieuw groen wordt. Wanneer de kuddes uit de Masai Mara zijn vertrokken, betekent dit echter geenszins dat het park leeg is!

Out of Africa

Tsavo National Park, het grootste wildpark van Kenia, was het terrein van de avonturier Denys Finch Hatton, die later wereldberoemd is geworden door de legendarische film ‘Out of Africa’ met Meryl Streep en Robert Redford in de hoofdrollen. Los van het romantische verhaal rond Finch Hatton en Karen Blixen, maakten vooral de beelden van het prachtige landschap van Tsavo, waarover Finch Hatton in zijn vliegtuigje rondvloog, veel indruk. Dit enorme park is vernoemd naar de Tsavo-rivier, die uit twee delen bestaat: Tsavo East en Tsavo West. Beide parken worden door de weg van Nairobi naar Mombasa van elkaar gescheiden en bieden een heel verschillende aanblik. In het ruige, eindeloos lijkende Tsavo East zwerven olifanten, neushoorns, leeuwen, zebra’s, hartebeesten, kudu’s en waterbokken rond. Het uitgestrekte, voornamelijk vlakke landschap lijkt eentonig, maar is op haar eigen manier zeer indrukwekkend en de moeite waard door moerassen, grasland en baobabbomen. Aan de voet van de Kilimanjaro ligt Tsavo West, dat veelzijdiger is qua landschap. Open vlaktes worden afgewisseld door dicht struikgewas en heuvels door valleien. In het noorden, in de Ngulia Hills, domineren steile rotsen met hoge pieken het landschap. Kenmerkend voor Tsavo West is de vulkanische activiteit. Verspreid door het park vindt u vulkanische kegels en zwarte lavastromen, waaronder de Shetani Lava Flow. Door de uitbundiger begroeiing in Tsavo West is het wild hier doorgaans iets minder makkelijk te vinden dan in Tsavo East. De kans op een ontmoeting met de karakteristieke rode olifanten van Tsavo is daarentegen groot!

Rhino Sanctuary

Lake Nakuru National Park was ooit fameus vanwege de grote aantallen flamingo’s die de oevers van het sodameer roze kleurden. Vanwege klimaatverandering en de huidige hoge waterstand in dit gebied zijn er sinds een aantal jaren nauwelijks fl amingo’s te vinden. Lake Nakuru National Park is echter nog altijd een bezoek meer dan waard! Dit relatief kleine park biedt de met uitsterven bedreigde neushoorn namelijk een veilige haven en goede bescherming tegen stropers. In dit Rhino Sanctuary kunnen gamedrives gemaakt worden met een goede kans om de witte en zwarte neushoorn te zien.

Alternatieve activiteiten

Niet ver van Lake Nakuru ligt Lake Naivasha, het grootste zoetwatermeer van Kenia. Afhankelijk van de waterstand kan hier een ontspannen boottocht gemaakt worden waarbij watervogels, visarenden en nijlpaarden gespot kunnen worden. In het naastgelegen Hell’s Gate National Park kunt u wandelen in een kloof of een steile rotswand beklimmen, maar ook een tocht te paard of zelfs op de fi ets behoort hier tot de mogelijkheden! Omdat dit park geen roofdieren herbergt, kan hier op een heel andere manier genoten worden van de natuur. Kijk niet vreemd op wanneer je tijdens deze activiteiten oog in oog komt te staan met zebra’s, giraffen en ander ongevaarlijk wild; een unieke ervaring! Tevens behoort een bezoek aan de Menengai Crater, de op twee na grootste vulkanische krater ter wereld, hier tot de mogelijkheden.

Wat is er nog meer?

Nairobi National Park
Maak een safari in het nationale park, bezoek Daphne Sheldricks olifantenweeshuis en slaap onder canvas in Nairobi Tented Camp

Giraffe Manor
Overnacht in dit bijzondere landhuis in Nairobi en geniet tijdens het ontbijt van een persoonlijke ontmoeting met een van Afrika’s meest gracieuze diersoorten: de giraf!

Aberdare National Park
Steile, beboste ravijnen, open heidevelden en prachtige watervallen karakteriseren dit fotogenieke park, dat landschapsfotografen aantrekt

Mount Kenya National Park
Geniet van een wandelsafari in het tropisch regenwoud dat tal van zoogdieren herbergt

Ol Pejeta Conservancy
Maak gamedrives op zoek naar de zwarte neushoorn of de Afrikaanse wilde hond, of bezoek het Sweetwaters Chimpanzee Sanctuary

Laikipia National Reserve
Geniet van pure exclusiviteit en een verscheidenheid aan activiteiten, zoals paardrijden, quadbiken en fietsen, op de hoogvlakte ten noordwesten van Mount Kenya

Meru National Park
Ontdek dit nog weinig bezochte, ongerepte en zeer groene park, waar je uren kunt vertoeven zonder iemand tegen te komen

Jambo Safari Club

Een geslaagde reis naar Afrika vergt een goede voorbereiding. De kennis en ervaring van Jambo Safari Club helpen daarbij. Het kan namelijk enorm verschil maken in welk jaargetijde je op reis wil. De landschappen, staat van de wegen, wildstand en safaribeleving verschillen bijvoorbeeld aanzienlijk tussen het droge en het natte seizoen. Iemand die de migratie van wilde dieren wil meemaken, kan ook niet op elk moment en op elke plek terecht. Daarnaast is het verblijf tijdens een safarireis ook bepalend. Denk aan zaken als: waar ligt de accommodatie, staan er hekken omheen of juist niet? Is het gebied toegankelijk voor iedereen, of is dit exclusief bestemd voor een beperkt aantal bezoekers? Jouw droomreis….. Of het nu gaat om een ‘once in a lifetime experience’ of een reis voor iemand die vaker op safari gaat, Jambo Safari Club maakt met al haar kennis en ervaring van elke reis een onvergetelijke reis!

Voor een persoonlijk reisadvies en/of afspraak met een Kenia-specialist, bel 020-2012740.

W: jambo.nl