Aan de zwier in het zuiden van Spanje!

Andalusië heeft alles voor een fantastische vakantie vol cultuur! Toer met je huurauto door graanvelden vol klaprozen en eindeloze olijfboomgaarden naar de zwierige steden Granada, Córdoba en Sevilla. Hier bewonder je beroemde must-sees zoals het Alhambra en de Mezquita. Maar er valt tijdens een roadtrip door het zuiden van Spanje nog veel meer te ontdekken!

[Opener: uitzicht over Cadiz]

Dwaal door de nauwe steegjes van de pueblos blancos, de verstilde witte dorpjes, en slenter over kleine pleintjes, waar de terrasjes in de schaduw liggen en het leven zich voltrekt in een aangenaam lome sfeer. Ontdek de ongerepte natuur in Coto Doñana, bezoek een bodega in Jerez voor een sherryproeverij en geniet van de mooiste vergezichten bij Ronda of Cádiz. Wat je op je roadtrip door Andalusië echt niet mag missen? Wij vertellen het je!

Het Alhambra in Granada is de niet te missen Moorse attractie

Ontdek het Moorse verleden

Op vakantie in Andalusië word je er overal aan herinnerd dat deze Zuid-Spaanse regio vele eeuwen onder Moorse heerschappij heeft gestaan. Het paleizencomplex Alhambra in Granada is de bekendste Moorse must-see. Hier raak je betoverd door intieme binnenhoven, klaterende fonteinen en geurende tuinen. Wandel na je bezoek ook naar El Albaicín, de oude Moorse wijk tegenover het Alhambra, met een doolhof van smalle straatjes en witgekalkte huizen. Zo fotogeniek!

Ook Córdoba heeft een Moorse bezienswaardigheid van wereldformaat: de schitterende Mezquita. Het interieur van deze voormalige moskee bestaat uit een woud van ranke, deels Romeinse zuilen met talloze bogen. Eens was dit de grootste moskee van Europa, maar in de 16e eeuw gaf Karel V toestemming om in het hart van de Mezquita een kathedraal te bouwen. Het resultaat is een bijzondere mengelmoes van Moorse en katholieke bouwstijlen.

Veel minder bekend, maar misschien nog wel mooier, is Medina Azáhara, even buiten Córdoba. Deze Moorse residentiestad overtrof in schoonheid en praktisch vernuft alles wat er in de islamitische en christelijke wereld te vinden was. Hoewel het complex in de 11e eeuw grotendeels werd verwoest, is er nog veel moois te zien. Dwaal door de zalen en paleizen en verwonder je over de ongekende schoonheid. Als de ruïnes al zo fraai zijn, hoe mooi is het complex dan wel niet geweest…

Miradores: de mooiste uitzichten

Door de prachtige ligging in de bergen en aan de kust, geniet je in Andalusië van de mooiste miradores. Een van de spectaculairste vergezichten bewonder je bij het liefelijke Ronda: de stad is hoog gelegen en in tweeën gesplitst door de rivier Guadalevín, die een diepe kloof in het landschap heeft achtergelaten. Bij de mirador van Alameda Del Tajo kijk je vanaf een klein zwevend balkon kilometers weg over de wijngaarden, het immense dal en de omliggende bergen. Waanzinnig mooi!

Wie van een betoverend uitzicht over zee houdt, toert naar de havenstad Cádiz, die aan drie zijden wordt omringd door de Atlantische Oceaan. Al struinend door het sfeervolle centrum zullen de vele torens bij de koopmanshuizen je vast opvallen. De Torre Tavira uit 1778 is met 45 meter de hoogste. Vanaf het dakterras heb je een schitterend uitzicht over Cádiz en de zee.

De modernste mirador vind je in Sevilla. In deze zwoele stad mag je het Real Alcázar, het sprookjesachtige Huis van Pilatus, de Giralda – die ooit een minaret was – en het kleurrijke Plaza de España natuurlijk niet missen. Sinds enkele jaren heeft Sevilla er nog een bijzonder monument bijgekregen: Metropol Parasol is een golvende houten constructie waarop een wandelpad met een terras is aangelegd voor het mooiste uitzicht over Sevilla.

In Córdoba valt veel te ontdekken

Het andere Andalusië

Liever de natuur in? Toer dan naar het zuiden van Andalusië. Hier ligt de Coto Doñana, het vroegere jachtgebied van Doña Ana, waar in de wetlands, duinen en naaldbossen flamingo’s, roofvogels en de zeldzame Spaanse lynx leven. Je verkent dit ongerepte stukje natuur vanuit het met zand bestrate pelgrimsdorpje El Rocío, waar in de stralend witte dorpskerk al eeuwen de Heilige Maagd van de Morgendauw wordt vereerd.

Rij vervolgens naar het witte dorpje Arcos de la Frontera, dat hoog op een rotsachtige bergkam ligt. Dwaal hier door de smalle straatjes tussen de witgekalkte huisjes en strijk neer op een terras op het dorpsplein om met de locals een café te drinken. Eindig de dag in Jerez de la Frontera, waar al sinds de 15e eeuw van witte druiven een versterkte wijn wordt gemaakt, de jerez-wijn oftewel sherry. Nog altijd vind je in Jerez een overvloed aan grote wijnhuizen zoals Tio Pepe, Sandeman en Fundador. Wil je het Andalusische leven echt proeven met een tapa en een glas sherry, dan zijn deze traditionele bodega’s in het centro historico de plek voor een proeverij!

Je ziet het: Zuid-Spanje is een paradijs voor de culturele levensgenieter! Wil je dit ook ontdekken? Boek een fly-drive naar Andalusië bij SRC Reizen. Kijk op src-reizen.nl of bel 050 – 30 123 123

0 replies on “Aan de zwier in het zuiden van Spanje!”