Upcycling tijdens Texel Beach Food Festival

In het laatste weekend van juli (van 28 t/m 30 juli), wordt in de Waddenhaven Texel het Beach Food Festival georganiseerd. Tijdens het festival wordt er gekookt, gebakken, en gebraden door voornamelijk Texelse koks. Tijdens deze tweede editie staat het hergebruik van restproducten, voor het vervaardigen van nieuwe smakelijke gerechtjes centraal. Voor deze culinaire ‘upcycling’ wordt onder meer worst gemaakt van ‘vlees zonder bestemming’ en mozzarella kaas van ongebruikte wrongel. De lokale TX Gin, wordt geproduceerd van het overschot van afgekeurde Texelse aardappelen. Dit outdoor-cooking festival biedt ruimte aan 20 foodtrucks en mobiele keukens, die in een ontspannen festivalsfeer in de haven van Oudeschild staan opgesteld.

Valerie Jongeneel, organisator van het Beach Food Festival: ‘Het Beach Food Festival is de vertaling van een zilte picknick: met de voeten in het zand en op een ongedwongen manier genieten van lokale producten. Het open grasveld, het strand en de dijk achter de haven van Oudeschild maken het geheel tot een gevarieerd festivalterrein waar jong en oud spelen, eten, drinken en genieten.’ Het driedaagse festival is gratis toegankelijk, de keukens zijn open vanaf 12.00 uur.

Tweede leven

Naast upcycling van eetbare producten staan op het festivalterrein meubelen gemaakt van gerecycled hout. Deze meubelen zijn ter plekke verkrijgbaar voor een tweede of zelfs derde leven. De festivalorganisatie omarmt het principe van zelfredzaamheid en maakt gebruik van herbruikbare producten. Valerie Jongeneel, organisator: “We willen zo min mogelijk afval. Het afval dat er is wordt gescheiden afgevoerd. Omdat we op blote voeten lopen, is glas hier niet toegestaan; daarom wordt alle servies en bestek gemaakt van bio-afbreekbaar of gerecycled materiaal. Ook duurt het festival tot 22.00 uur zodat het gebruik van verlichting tot een minimum wordt beperkt.

Outdoor activiteiten

Het festivalterrein biedt eveneens ruimte aan tal van andere activiteiten, waaronder stand-up paddelen, waaronder ook sjoelen en twister en kunnen deelnemers genieten van de strand pop-up-shop of een massage. Ook voor gezinnen met kleine kinderen is er genoeg te doen: krabbetjes zoeken bij de krabbensteiger, zandkastelen bouwen of spelen bij de waterspeelplaats, het speelwrak of het pannaveld.

Beach Food Festival

Op het Beach Food Festival staan 20 foodtrucks en mobiele keukens – omringd door schaduwdoeken & parasols – in festivalsfeer op het strand in de Waddenhaven van Oudeschild opgesteld. In de typische strandnatuur van Texel wordt gekookt, gebakken, en gebraden door voornamelijk Texelse koks. Het Beach Food Festival is de vertaling van een zilte picknick: met de voeten in het zand en op een ongedwongen manier genieten van lokale producten. Het driedaagse festival is gratis toegankelijk, de keukens zijn op vrijdag en zaterdag open van 12.00 – 22.00 uur, op zondag van 12.00 tot 20.00 uur. Impressies op: facebook en youtube.