Roadtrippen door Georgië in een Lada

Twee Friese twintigers, Willem van Houten (26) en Evert Brolsma (27), zijn in Georgië het Lada verhuur- en tourbedrijf, Travel by any Means  gestart. Toeristen kunnen deze oude, bergachtige Sovjet-parel,doorTripadvisor geplaatst in de top-3 opkomende bestemmingen, in de ruim dertig jaar oude bolides ontdekken. De Lada’s zorgen voor unieke ervaring en laat vakantiegangers ontdekken waarom Georgië vroeger de vakantie-hotspot van de Sovjet Unie was.

Het idee ontstond toen Willem stage liep op de Nederlandse ambassade in Tbilisi: ‘De Lada is het symbool van de Sovjet Unie. Het is een auto met karakter. Georgië was vroeger de parel van de Sovjet-Unie en als je rondrijdt zie je waarom. De Lada maakt de ervaring extra bijzonder. De historie en de ziel van het land komen je toe, rondrijdend met een van de Lada’s is er geen ontkomen aan, of je nu in of uitstapt.’

Cruisen door de Kaukasus
De gastvrijheid is in het geboorteland van Jozef Stalin is ongekend. Lada rijders kunnen vanaf vijfduizend meter hoogte uitkijken over de Kaukasus, cruisen langs de kustlijn van de Zwarte Zee en kan genieten van het turbulente Tbilisi. De ongerepte natuur en het subtropische klimaat zorgen ervoor dat de bestemming het hele jaar kan worden bezocht. In de winter kan er worden geskied en gesnowboard in ongerepte wintersportgebieden, terwijl in de zomer de kust en de wijngebieden kunnen worden aangedaan.

Het Friese duo heeft ondernemerservaring in Georgië. Na een succesvolle crowdfundactie startten ze vorige jaar een motorverhuurbedrijf en reisbureau. Met de Lada’s wil het duo het land ontsluiten voor een breder publiek. Willem: “We kregen steeds meer aanvragen van niet-motorrijders We willen alleen niet met zomaar een autootje door het land sjezen, er zijn al genoeg grote verhuurbedrijven die dat doen en het is simpelweg niet de sfeer die we zoeken. Zoekend naar iets unieks en iets dat past bij het land, vonden we onze Soviet Bolides. Door de oude Soviet republiek rijden in een Lada laat vervoer en omgeving perfect in elkaar overgaan.’

Over Travel By Any Means
Travel By Any Means introduceert Georgië aan Europeanen. Het bedrijf organiseert tailor made tours van een dag tot een kleine twee weken. Toeristen ontdekken in een oude Lada Georgië. Het bedrijf wordt geleid door Evert Brolsma en Willem van Houten. Na een indrukwekkende trip van Tbilisi naar Nederland op hun motoren besloten de twee pas afgestudeerde studenten (Internationale betrekkingen en Entrepreneurship) in 2016 terug te gaan naar het land waar hun droomreis begon, Georgië. Daar delen zijn hun passie met hun gasten. Vanaf Schiphol gaan er directe vluchten naar Tbilisi.