Koffietje doen? 9-11 maart Amsterdam Coffee Festival

Sinds 2010 groeide het aantal koffiebars van ketens in Nederland met 121%, naar verwachting zet deze trend gestaag door. De groei is mede dankzij het succes van koffieketen Starbucks, intussen met 67 vestigingen in Nederland. Of je nu naar een Starbucks,  Doppio Espresso, Coffee Company of een independent koffiebar gaat, de barista spreekt er koffietaal.

[Foto: Jelleke van Ooteghem]

Als je een koffiebar binnenstapt wordt je opgewacht door een barista, een expert die voor jou precies de goede koffie wil zetten. Goed om te weten: een barista houdt van koffie, het liefst puur en perfect gezet. Toch gaat er bij de meeste koffiebars in verhouding veel meer melk over de toonbank dan koffie. Latte en cappuccino zijn de meest bestelde koffiedranken.

Wil je best eens een bijzondere koffie proberen, maar weet je nog niet goed waar te beginnen (en vind je de namen en termen op de krijtborden behoorlijk imponerend), volg dan de volgende stappen.

Voor de barista begint alles bij het kiezen van de koffiebonen

De koffiebonen bepalen het grootste deel van de smaak van je kop koffie, geen boon smaakt hetzelfde. De koffiesoorten staan vaak op krijtborden omdat ze constant wisselen, iedere koffieoogst is ten slotte weer anders. Voor het kiezen van een koffiesoort zijn de herkomst en de verwerkingsmethode belangrijk.

Landen van herkomst liggen rond de evenaar, zoals Panama, Ethiopië en Indonesië. De onuitspreekbare woorden als Yirgacheffe, Chiriquí en Minas Gerias  zijn de namen van de exacte gebieden waar de koffie vandaan komt en maakt de koffiesoort een ‘single origin’. Soms is zelfs de naam van de koffieplantage bekend, dit zijn de ‘single estate’ koffiesoorten.

De herkomst heeft veel invloed op de smaak die je mag verwachten van de koffiebonen. Over het algemeen heeft koffie uit Midden-Amerika smaaktonen van cacao en noten, uit Oost-Afrika fruittonen en uit Azië mag je kruidige smaken verwachten. Dit geldt alleen voor arabicakoffie (barista’s werken bijna nooit met robustakoffie) en is algemeen, iedere koffieboer laat zijn of haar koffie weer anders smaken met de verwerkingsmethode.

Met de verwerkingsmethode zet de koffieboer zijn eigen handtekening bij een koffie. De methode geeft aan op welke manier de koffieboon uit de koffiebes is gehaald en heeft veel invloed op de uiteindelijke smaak.

De twee belangrijkste methodes zijn de gewassen (‘washed’)  en de ongewassen (‘natural’) methode. Bij de eerste methode wordt de boon zo snel mogelijk uit de bes gehaald en blijft de smaak van de koffie verfijnd. Bij de tweede methode wordt de koffieboon in de bes gedroogd, waardoor de smaak van de koffie wat zoeter en ‘wilder’ wordt.

Alle andere methodes, zoals honey processed en pulped natural, zitten tussen gewassen en ongewassen in, met variatie in het moment van het verwijderen van de koffieboon uit de bes.

Als je de koffiesoort hebt gekozen, blijft er nog één grote beslissing over: de zetmethode. De glimmende espressomachine trekt de aandacht in iedere koffiebar, maar niet iedere koffiesoort is geschikt voor een espresso. Door het kiezen voor een filtermethode als Chemex, Hario V60, Clever of Aeropress, krijg je de kans om je gekozen koffie echt goed te proeven. De barista helpt je graag bij de keuze en heeft vaak al uitgebreid geëxperimenteerd en zijn favoriet gevonden. Toch liever een espresso of iets met melk? Zorg dan dat je de koffiemenu basics on der de knie hebt!

200 koffiesoorten in één weekend

Voor iedere beginnende en gevorderde koffieliefhebber is The Amsterdam Coffee Festival het jaarlijkse evenement om naar uit te kijken. De ideale plek om nieuwe koffiesoorten te ontdekken en onbeperkt te proeven en te vergelijken. Je kan meer dan 200 koffiesoorten verwachten, daar zit zeker jouw nieuwe favoriet tussen.

Naast het proeven van koffie maak je kennis met de nieuwste zetmethodes, zie je de beste barista’s in actie en kom je innoverende producten tegen die je het komende jaar in je koffiebar terug zal zien. Kan je mooi je koffietaal gebruiken.

The Amsterdam Coffee Festival
9-11 maart 2018
Westergasfabriek, Amsterdam

Tickets vanaf 15 euro via amsterdamcoffeefestival.com