Hertog Jan lanceert Grand Prestige Vatgerijpt

Na een rijpingsperiode van negen maanden is het nu zover: Hertog Jan lanceert een bijzondere reeks speciaalbieren.  Vanaf 19 maart kunnen fijnproevers de vier smaakvarianten van Grand Prestige Vatgerijpt bestellen. Doordat het kroonjuweel van Hertog Jan heeft gerijpt op cognac-, bourbon- en portvaten hebben de houtaroma’s invloed gehad op de smaak. Dit levert een bourgondisch en bijzonder bier op, dat qua smaakbeleving flirt met een goede wijn.

De Grand Prestige is al een bewezen klasse bier na het winnen van de World Beer Cup. Meesterbrouwer Gerard van den Broek van Hertog Jan trachtte zijn grote trots naar een nieuw niveau te tillen. Een spannend proces, aangezien de uitkomst na de rijpingsperiode moeilijk te voorspellen viel. De complexiteit zorgt voor een geheel nieuwe beleving van bier. Het beste uit te leggen als een smakelijk bier dat flirt met een klasse wijn. Dit is een bier waarvan genoten moet worden.”

Samenwerking Goose Island
Naast de drie verschillende varianten in de Arcense kelders, heeft de Grand Prestige ook in de Verenigde Staten een smaakontwikkeling doorgemaakt. Bij de eerste kennismaking tussen Goose Island en Hertog Jan in Arcen, waren beide brouwers direct gecharmeerd van elkaars kennis en kunde. Ze raakten door elkaar geïnspireerd en het plan voor een gezamenlijk project werd al snel geboren. Voor een samenwerking met de brouwerij Goose Island, pionier op het gebied van barrel aging, heeft Gerard zijn geheime recept gedeeld met de brouwers uit Chicago. Gezamenlijk hebben zij de Grand Prestige op locatie gebrouwen, om het bier aldaar te laten rijpen op vaten van de wereldberoemde Goose Island Bourbon County Stout. Beide brouwers zijn enorm tevreden over het resultaat van hun collaboratie. Het speciaalbier met de Limburgse basis wordt sinds januari in de Verenigde Staten verkocht.

Gebrouwen voor liefhebbers
Het was een spannend experiment. Bier laten rijpen op bourbonvaten wordt vaker gedaan, het gebruik van port- en cognacvaten is daarentegen minder gebruikelijk. Het was in alle gevallen onzeker of de smaakevolutie een succes zou worden. Dit hield meesterbrouwer Gerard echter niet tegen om toch een behoorlijke oplage van zijn geliefde Grand Prestige te laten rijpen. Gerard: “Ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk trouwe Hertog Jan fans kunnen meegenieten van dit avontuur. Genieten doe je immers samen.”

Vanaf 19 maart zijn alle Grand Prestige Vatgerijpt varianten verkrijgbaar op www.hertogjan.nl/vatgerijpt. De 75cl flessen kosten €19,50 per stuk en komen in een bijzondere verpakking met bijhorend glas. De vier varianten zijn ook als set verkrijgbaar in een limited edition voor € 78.