Tijdens de We’re Smart Awards 2025 in Londen zijn Nederlandse chefs groots in de prijzen gevallen. Restaurant Flore in Amsterdam, onder leiding van chef Bas van Kranen, stijgt naar de derde plaats in de Top 10 van beste groenterestaurants ter wereld. De titel van Beste Groenterestaurant ter Wereld blijft in handen van El Invernaderoin Madrid, met chef Rodrigo de la Calle.
Chef Bas van Kranen van Flore
Chef Steven Klein Nijenhuis van Herberg onder de Linden
Flore: pionier van de Pure Plant gastronomie
Flore, gevestigd aan de Herengracht in hotel De L’Europe, heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een internationale referentie in de plantaardige gastronomie. Onder leiding van Bas van Kranen koos het restaurant in 2021 voor een volledig nieuw concept, waarin groenten en kruiden de hoofdrol spelen. Zijn visie draait om terroir, duurzaamheid en precisie. Het beroemde Botanic Menu bevat meer dan tachtig verschillende planten, waarbij elk gerecht draait om balans, textuur en natuurlijke elegantie.De jury van We’re Smart roemde Flore om zijn verfijnde techniek, uitzonderlijke productkennis en minimalistische aanpak die niet ten koste gaat van complexiteit. Met deze derde plaats bevestigt Van Kranen zijn status als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Pure Plant beweging in Europa. Flore is daarmee het hoogst genoteerde Nederlandse restaurant in de wereldwijde top 10.
Herberg onder de Linden wint Discovery Award
De Discovery Award Nederland ging naar Herberg onder de Linden in Groningen, geleid door chef Steven Klein Nijenhuis. De jury roemde zijn vernieuwende benadering van groenten en fruit en zijn bijdrage aan de “Pure Plant”-filosofie van We’re Smart.
Nederlandse topposities en 5 Radijzen-status
Naast Flore en Herberg onder de Linden ontvingen ook Vannu en Mearkas de prestigieuze 5 Radijzen-status, de hoogste beoordeling in de We’re Smart Green Guide 2025. Nederland telt nu twintig restaurants met vijf Radijzen. Restaurant Spectrum van chef Sidney Schutte steeg bovendien sterk in de wereldranglijst, van plaats 58 naar 44.
Lady Chef of the Year 2025
De titel We’re Smart Pure Plant Lady Chef of the Year 2025 ging naar Chantelle Nicholson van restaurant Apricity in Londen. De uit Nieuw-Zeeland afkomstige chef wordt geprezen om haar regeneratieve en duurzaam bewuste keuken.
Wereldleider El Invernadero
Voor het tweede jaar op rij kroont We’re Smart El Invernadero tot Beste Groenterestaurant ter Wereld. Chef Rodrigo de la Calle onderscheidt zich met innovatieve, 100% plantaardige gerechten en verfijnde alcoholvrije pairings. De We’re Smart Green Guide 2025 beoordeelt wereldwijd 1.500 restaurants in 52 landen op creativiteit en duurzaamheid in hun gebruik van groenten en fruit. Dit jaar werden 191 nieuwe restaurants opgenomen en 47 stijgers vermeld.
We’re Smart El Invernadero Beste Groenterestaurant ter Wereld
lees ook
Tobias Camman en Camiel Kesbeke introduceren de Dikke Pickle bij Crisp
De Nederlandse borrelplank krijgt een broodnodige upgrade. Geen kaasprikkers of droge leverworst meer, maar een smaakvolle revolutie dankzij de Dikke Pickle, de nieuwste creatie van wijnkenner Tobias Camman en augurken-kroonprins Camiel Kesbeke. Samen met boodschappen-app Crisp brengen zij een serie bovengemiddeld lekkere borrelrecepten, met als hoofdrolspeler een augurk die smaakt als een Elzasser wijn.
Louis Vuitton presenteert feestelijke creaties en Tea Time door Maxime Frédéric
Dit feestseizoen onthult Louis Vuitton een reeks gastronomische meesterwerken van Maxime Frédéric, die onlangs werd uitgeroepen tot ’s werelds beste patissier 2025. In zijn atelier aan de rue du Pont Neuf creëert hij verfijnde lekkernijen die vakmanschap en creativiteit verenigen – van vernieuwde kerstklassiekers tot een luxueuze afternoon tea.
Fitz’s Bar presenteert nieuw cocktailmenu in Amsterdam
In de elegante setting van Fitz’s Bar aan het Oosterpark herleeft de sfeer van de Roaring Twenties. Onder leiding van award-winnende bartender Nick Vrielink brengt het team een ode aan klassieke cocktails met een moderne twist. Het nieuwe menu combineert vakmanschap en verbeelding, geïnspireerd door drie thema’s: Art, Crime en Apothecary.