Meesterkok Mario Ridder opent fine dining restaurant Azurite in Delft

Nederland is een nieuwe culinaire hotspot rijker. Met de opening van restaurant Azurite in het Huis van Delft heeft tweesterrenchef Mario Ridder iets neergezet dat in ons land nauwelijks zijn gelijke kent. Niet in Amsterdam of Rotterdam, maar juist in het intieme Delft, waar hij eerder Brasserie en Winebar Lalou opende, laat de mede-eigenaar van CEO Baas van het Vlees, zien er voor fine dining absoluut nog plek is. 24 plekken om precies te zijn. 

Image View from entrance Restaurant Azurite Delft
Mario Ridder
Mario Ridder
Ode aan Hollands Erfgoed
Ode aan Hollands Erfgoed
Mario's versie van
Mario's "snert"
Azurite's wijnzolder
Een labour of love: Azurite's wijnzolder

Grootste ambities, verpakt in 9 tafels

Met slechts 24 couverts, een open keuken en een radicale focus op verfijning kiest Ridder bewust voor kleinschaligheid. Elke avond staat hij zelf achter de pannen om gerechten te perfectioneren – van iconische sauzen tot klassiekers in een nieuw jasje, zoals de Likkepot 2.0 met Noordzeekrab en kaviaar. De avond begint voor iedere gast op een van de negen krukken aan het kookeiland voor de ode aan Nederlandse klassiekers (Westlandse tomaat, Noordzeekrab ‘Snert’, IJsselmeer paling, kaviaar). Naast langoustine, krab en kreeft is er ook een glansrol weggelegd voor kaviaar dat zelfs een eigen menu kreeg. 

Er worden bij Azurite twee menu's gehanteerd (niet vast maar afhankelijk van het aanbod): een Tasting Menu  en een  Kaviaarmenu en daarnaast hebben gasten de mogelijkheide de gerechten uit deze menu's à-la-carte te bestellen. "Ik wil nog één keer alles geven en koken op het allerhoogste niveau,” aldus de chef, die eerder furore maakte met De Zwethheul (2 Michelinsterren) en Joelia (1 Michelinster) in Rotterdam.

The Stairway to (wine)heaven: Azurite’s wijnzolder

Ridder mag dan bekendstaan als een meesterlijke kok, diep in zijn hart is hij bovenal een wijnliefhebber. Zijn filosofie is helder: niet de wijn past zich aan het gerecht aan, maar het gerecht aan de wijn. Die toewijding zie je terug in de indrukwekkende wijnzolder met meer dan 12.000 flessen. Nooit eerder had hij zijn volledige collectie op de kaart, maar hier kunt u deze voor het eerst vinden! Om zijn passie nog maar eens te onderstrepen is elke fles - een heus monikenwerk - voorzien van een met de hand geschreven label. Ondanks het ingenieuze digitale systeem waarmee de collectie beheerd wordt, blijft het een bijna poëtische schatkamer.  Met één van de meest indrukwekkende collecties van Nederland en een kaart die zowel internationaal als klassiek geschoold is, met een sterke focus op Bourgogne en erticale en horizontale selecties van huizen die er wereldwijd toe doen:  is de wijnkaart op zich al een reden om naar Delft af te reizen. Voor wie de omvang een beetje te intimiderend vindt, is er de kennis en kunde van de ervaren top sommelier Alain Rosier (bekend van onder meer De Zwetheul en Zwethheul en lid van de Gilde van Sommeliers) waar gasten blind op kunnen varen. Hij selecteert elke avond enkele open flessen, maar arrangementen zijn er bewust niet, zodat gasten zelf kunnen kiezen. 

Tot in de kleinste details

Het perfectionisme stopt niet bij de keuken of de wijn. Azurite is gevestigd in het Huis van Delft, een nieuwbouwicoon direct tegenover station Delft. In het pand dat een oppervlakte telt van 700m² zijn slechts negen tafels beschikbaar. De overige ruimte is grotendeels ingericht als keuken of wijnopslag. In samenwerking met Studio Job werd een omgeving gecreëerd die Delfts blauw subtiel eert, maar tegelijkertijd rust en focus biedt. Natuurlijke materialen (roestvrijstaal, beton en hout), zachte belichting en een minimalistische benadering zorgen voor een omgeving waarin niets afleidt van wat op het bord ligt. Zelfs niet wanneer dit servies, van onder meer Stefanie Hering, een kunstwerk op zich is. Over werkelijk alles is nagedacht en nergens is op bezuinigd: van de zorgvuldig gecureerde kunstwerken, tot het allermooiste glas- en aardewerk, de fragrance diffusers van Atelier Rebul en de elpees en koffietafelboeken... Alles ademt ingetogen luxe en persoonlijkheid, zonder ook maar ergens een concessie te doen.

“Ik wil in de nadagen van mijn carrière nog één keer alles geven. Niet om te imponeren met pracht en praal, maar om gasten écht te raken. In een stille omgeving waar het gerecht de muziek maakt.” Mario Ridder

Een ode aan smaak en beleving

Bij Azurite draait alles om intensiteit, ambacht en beleving. Tussen de klassiek gedekte tafels, het open zicht op de keuken en de intieme whiskybar waar na afloop ruimte is voor een digestief, ontstaat een setting waarin gasten niet alleen eten, maar geraakt worden. Ridder zet in Delft - gesteund door een toegewijd vijftienkoppig team dat onder meer nog bestaat uit GM Florine Jonkhart en Maître Remko Böggeman - een standaard neer die bewijst dat de top van fine dining niet voorbehouden hoeft te zijn aan de grote stad en dat topgastronomie zeker nog toekomst heeft. 

Restaurant Azurite – Houttuinen 2, Delft
Open: dinsdag t/m zaterdag voor diner.

Voor meer informatie en reserveringen ga naar: www.restaurantazurite.nl

Azurite's Chef's Table voor 8 personen
Azurite's Chef's Table voor 8 personen in de keuken
Azurite's whiskybar
Azurite's whiskybar

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en volg Villa d’Arte