Grootste ambities, verpakt in 9 tafels
Met slechts 24 couverts, een open keuken en een radicale focus op verfijning kiest Ridder bewust voor kleinschaligheid. Elke avond staat hij zelf achter de pannen om gerechten te perfectioneren – van iconische sauzen tot klassiekers in een nieuw jasje, zoals de Likkepot 2.0 met Noordzeekrab en kaviaar. De avond begint voor iedere gast op een van de negen krukken aan het kookeiland voor de ode aan Nederlandse klassiekers (Westlandse tomaat, Noordzeekrab ‘Snert’, IJsselmeer paling, kaviaar). Naast langoustine, krab en kreeft is er ook een glansrol weggelegd voor kaviaar dat zelfs een eigen menu kreeg.
Er worden bij Azurite twee menu's gehanteerd (niet vast maar afhankelijk van het aanbod): een Tasting Menu en een Kaviaarmenu en daarnaast hebben gasten de mogelijkheide de gerechten uit deze menu's à-la-carte te bestellen. "Ik wil nog één keer alles geven en koken op het allerhoogste niveau,” aldus de chef, die eerder furore maakte met De Zwethheul (2 Michelinsterren) en Joelia (1 Michelinster) in Rotterdam.
The Stairway to (wine)heaven: Azurite’s wijnzolder
Ridder mag dan bekendstaan als een meesterlijke kok, diep in zijn hart is hij bovenal een wijnliefhebber. Zijn filosofie is helder: niet de wijn past zich aan het gerecht aan, maar het gerecht aan de wijn. Die toewijding zie je terug in de indrukwekkende wijnzolder met meer dan 12.000 flessen. Nooit eerder had hij zijn volledige collectie op de kaart, maar hier kunt u deze voor het eerst vinden! Om zijn passie nog maar eens te onderstrepen is elke fles - een heus monikenwerk - voorzien van een met de hand geschreven label. Ondanks het ingenieuze digitale systeem waarmee de collectie beheerd wordt, blijft het een bijna poëtische schatkamer. Met één van de meest indrukwekkende collecties van Nederland en een kaart die zowel internationaal als klassiek geschoold is, met een sterke focus op Bourgogne en erticale en horizontale selecties van huizen die er wereldwijd toe doen: is de wijnkaart op zich al een reden om naar Delft af te reizen. Voor wie de omvang een beetje te intimiderend vindt, is er de kennis en kunde van de ervaren top sommelier Alain Rosier (bekend van onder meer De Zwetheul en Zwethheul en lid van de Gilde van Sommeliers) waar gasten blind op kunnen varen. Hij selecteert elke avond enkele open flessen, maar arrangementen zijn er bewust niet, zodat gasten zelf kunnen kiezen.