Wijn en uw keuken

Wat is er mooier dan een wijnhobby… een hobby vol met passie, genieten en gezelligheid. Een gepassioneerde wijnliefhebber zal zich niets heerlijkers voor kunnen stellen dan zijn of haar ziel en zaligheid leggen in het aanleggen van de perfecte wijncollectie. Maar hoe bewaar je die nu perfect? In een wijnrekje in de gangkast, in een overvolle te koude koelkast of in een schuur waar het ’s winters vriest? Liever niet! Gelukkig zijn er genoeg stijlvolle oplossingen voorhanden om uw wijncollectie een prachtig en verdiend plaatsje in uw keuken te geven.

Wijn bewaren en serveren: hoe moet het?

Goede wijnen kunnen met de jaren nog beter worden. Maar dan moeten ze wel onder de ideale omstandigheden worden bewaard. En die zijn niet eenvoudig te realiseren. Zo zijn een constante temperatuur van 12 °C en een luchtvochtigheid rond de 75% essentieel, maar zeker niet voldoende. In een goede bewaaromgeving wordt de lucht continu ververst, om schimmelvorming tegen te gaan. Daarnaast is het voor de rijping van de wijn van groot belang dat deze in een donkere en trillingvrije omgeving ligt. Alleen als aan al deze eisen is voldaan, weet u zeker dat uw wijn zich tot zijn volle potentieel kan ontwikkelen. Het is niet verwonderlijk dat een gewone koelkast voor bijvoorbeeld vlees en groente niet aan deze voorwaarden kan voldoen. Wie wijnen niet lang wil bewaren, maar juist snel op wil drinken, loopt tegen heel andere problemen aan. De grote uitdaging bij het serveren is namelijk om de juiste serveertemperatuur te vinden. En iedere wijn heeft zijn eigen, ideale temperatuur. Zo smaakt een rode Bordeaux bijvoorbeeld het beste tussen de 16 en 18 °C, maar een rode Bourgogne weer beter bij een temperatuur tussen 15 en 16 °C. Een pittige witte Bourgogne smaakt prima bij 13 °C, maar een zoete dessertwijn kan rustig tien graden koeler geserveerd worden. Ook hier schiet een gewone koelkast dan tekort.

De stijlvolle oplossing: wijnklimaatkasten

Waar een gewone koelkast het af laat weten, neemt een wijnklimaatkast het over. Zo’n systeem lijkt op het eerste gezicht misschien op een fraai vormgegeven koelkast, maar wie beter kijkt, merkt dat een goede wijnklimaatkast voldoet aan alle eisen die wijn stelt. Zo zijn er wijnbewaarkasten, waarin een perfect kelderklimaat wordt nagebootst, com- pleet met gefilterde luchtcirculatie, een trillingvrije compressor en verlichting die geen uv-straling afgeeft. Daarnaast zijn er wijnserveerkasten, waarin de temperatuur geleidelijk oploopt, met op ieder niveau een iets andere serveertemperatuur. Sommige merken bieden zelfs combinatiekasten aan, met aparte koel- en chambreervakken. Voor iedere wijnbehoefte is dus wel een passende wijnklimaatkast te vinden.

Voor veel liefhebbers is wijn meer dan alleen iets lekkers om te drinken. Wijn is een beleving, een reis in een wondere wereld waar passie en plezier de boventoon voeren. Maar bovenal een wereld om met anderen te delen. En ja, soms ook om mee te pronken. Een wijnklimaatkast moet dan ook meer zijn dan alleen een stuk koelapparatuur. Gelukkig besteden de betere leveranciers, zoals EuroCave, net zoveel aandacht aan het design als aan de klimaattechnologie. Wijnkasten met een glasdeur, schuiflades en verlichting zijn allang geen uitzondering meer, maar sommige aanbieders gaan veel verder. Zo bieden schuifplateaus met een soft-closesysteem nog betere bescherming aan de wijn door trillingen op te vangen. En een glasdeur zonder omlijsting, een zogenoemde full glassdeur, geeft een extra luxe uitstraling. Sommige wijnklimaatkasten zijn zelfs helemaal in rvs leverbaar, of met een houten ombouw. Maar voor wie wijn wil bewaren of serveren in de keuken, is een wijnklimaatkast om in te bouwen natuurlijk ideaal. Ook dat is mogelijk. Diverse leveranciers, bieden inbouwwijnkasten die probleemloos zijn te integreren in bestaande keukens. Deze kasten variëren van kleine ovenmodellen voor 15 flessen tot complete bewaar- of serveerkasten voor ruim 150 flessen. Uiteraard is ook hier het verschil te merken tussen de leveranciers van gewone koelkasten en de specialisten in wijnklimaatkasten. Zo zijn de betere wijnkasten uitgerust met frontventilatie, zodat er geen uitsparing in het keukenblad nodig is. Enkele leveranciers hebben bovendien een deur-op-deursysteem met vlakscharnieren in het assortiment, waarmee de wijnkast compleet in een keukenblok opgaat. Volgende maand wordt er in Nederland zelfs een wijnklimaatkast geïntroduceerd met een deur-op-glasdeursysteem, een unicum in de wereld van de keukenbouw. Een goede wijnkast biedt dus niet alleen de beste zorg voor uw wijn, maar ook een prachtig design, volledig passend in uw interieur.

Wat te doen met geopende flessen?

Stel: het is laat op de avond, maar u wilt toch nog één lekker glas wijn. Opent u dan een nieuwe fles? Veel mensen niet, omdat ze bang zijn dat de wijn vervolgens snel verslechtert en een dag later weggegooid moet worden door oxidatie. Een reële angst, maar erg jammer. En ook niet meer nodig. Met een vacumeersysteem kunt u aangebroken flessen tot wel tien dagen goed houden, zodat u de wijn kunt opdrinken wanneer ú er zin in heeft. Zo hoeft u ’s avonds nooit meer dat glas wijn te laten staan. Vacumeersystemen zijn er in alle soorten en maten, maar er zijn ook wijnkoelers en zelfs kleine wijnkastjes die de wijn niet alleen vacumeren, maar ook nog op serveertemperatuur houden. Een ideale oplossing voor de alledaagse problemen waar wijnliefhebbers tegenaanlopen!

Het beste voor uw wijn

U ziet het, een wijncollectie hoeft niet langer een vloek op uw interieur te zijn. Moderne wijnkasten zijn stijlvol vormgegeven en te voorzien van vrijwel iedere afwerking die u wenst. Hierdoor zijn ze een aanwinst voor uw keuken. Tel daarbij op het gebruiksgemak en de perfecte zorg voor uw wijn, en u begrijpt dat de tijden van instabiele wijnrekjes en lompe koelkasten definitief voorbij zijn. Wilt u uw wijnverzameling ook tot blikvanger maken en delen met uw familie en vrienden? Ga dan eens op zoek naar een mooie wijnklimaatkast. Met dank aan EuroCave Nederland.

Kijk voor het volledige aanbod aan wijnklimaatkasten, wijnkelderkoelingen, wijnrekken en vacumeersystemen op www.eurocave.nl.

0 replies on “Wijn en uw keuken”