Wereldpremiere bij AAG Auctioneers in Amsterdam

Sculptuur fameuze Amerikaanse kunstenaar Ron Garrigues naar Amsterdamse veiling

Maandag 13 december 2021 zal in Amsterdam bij Nederlands grootste veilinghuis AAG Auctioneers voor het eerst in de geschiedenis een bronzen sculptuur van de Amerikaanse kunstenaar Ron Garrigues worden geveild. De werken van de uit San Francisco afkomstige en in 2020 overleden kunstenaar, zijn in bezit  van fameuze verzamelaars en liefhebbers liefhebbers o.a. de Bill Clinton Library, Laurance S. Rockefeller en het Pasadena Museum of Modern Art. Het was een grote wens van de erfgenamen en familie om deze veiling in Ron’s geliefde Amsterdam te laten plaatsvinden. Een deel van de opbrengst zal ten gunste komen aan maatschappelijke doelen zoals Movement on the Ground die zich bezighouden met de thematiek van Ron’s werk.

Ron Marcel Garrigues (21 juni 1930 – 12 juni 202) was een Amerikaanse beeldhouder, Aziatische en tribal kunstverzamelaar en eigenaar van een koffie handelshuis in San Francisco. Een autodidact die sterk beïnvloed is door Constantin Brancusi en Isamu Noguchi begon in de late 50er jaren van de vorige aan zijn eerste werken.

Klimaatverandering en sociale ongelijkheid

Werkend met brons, ambachtelijk gegoten in was, is Garrigues een van de eerste kunstenaar die thematisch focuste klimaatverandering en sociale ongelijkheid.

𝐑𝐢𝐬𝐢𝐧𝐠 𝐖𝐚𝐭𝐞𝐫𝐬 𝐈𝐈 – 1998 𝐂𝐚𝐬𝐭 𝐛𝐫𝐨𝐧𝐳𝐞

Bill Clinton en Laurance S. Rockefeller

Daarnaast was Garrigues een fervent verzamelaar van tribal en Himalaya kunst, samen met zijn vrinden John Gilmore, Ford en Thomas Murray vergaarden zij een van de grootste verzamelingen heilige en rituele fallische objecten in de wereld. Zijn werken zijn te zien in het Crocker Art Museum en The Hood Museum of Art op de Dartmouth University en in collecties van Adam Hochschild (auteur van King Leopold’s Ghost), Laurance S. Rockefeller, Joan Halifax en in privébezit van US President Bill Clinton.

Three Birds of Paradise Lost⁠⁠ – 1996⁠⁠ – Cast bronze, Ed. 5⁠⁠ – 14 in. h • 13 in. w • 13 in. d

Garrigues’ Amsterdamse tijd

Na jarenlange en betekenisvolle ‘hikes’ door ‘s werelds grootste bergketens, ontdekkingen op het psychedelische terrein over de hele wereld, maar toch bovenal in zijn geliefde Amsterdam, kwam hij tot steeds nieuwe realisaties. Mede door die reizen zag Garrigues de eerste klimaatveranderingen al in de vroege jaren 80, wat hem ertoe bracht om met een reeks bronzen esthetisch abstracte vormen die de door de mens veroorzaakte ‘ziekten’ in de natuur laten zien.

Transglobal Virus I⁠⁠ – 1997⁠⁠ – Cast bronze, Ed. 5⁠⁠ –
14 in. h • 111/8 in. w • 63/4 in. d

De veiling

Op maandag 13 december bent u van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de veiling bij AAG Auctioneers. Ook kan deelgenomen worden aan de online veiling die dag. Reservering is hiervoor op de website verplicht.
Edit: Op 13 december 2021 heeft The Nature of the Beast I van Ron Garriques op de veiling bij AAG Auctioneers US$ 50.000,00 opgeleverd (inclusief buyers premium).

The Nature of the Beast I – 1994 – Cast bronze, Ed. 5 – 13 in. h • 8 in. w • 10 in. D

Voorafgaand aan de veiling vindt er op zaterdag en zondag 11-12 december van 10 uur ’s ochtends tot 5 uur ’s middags kijkdagen plaats. Waar u ook van harte voor bent uitgenodigd.
Een eventuele privé bezichtiging behoort ook tot de mogelijkheden, hiervoor kunt u contact opnemen met onderstaand nummer of emailadres.

Voor informatie rondom de kunstenaar kunt u contact opnemen met +31850041944 of email: info@rongarrigues.eu
W: rongarrigues.eu

AAG Auctioneers
Lekstraat 63
1079 EM Amsterdam
Telefoon: 020-3012950
www.veilinghuisaag.com

0 replies on “Wereldpremiere bij AAG Auctioneers in Amsterdam”