Wellness Voorkomend en genezend

Iedereen heeft het erover: wellness. Maar wat is dat nu eigenlijk precies? Het Engelse woord wellness kan vertaald worden als ‘welzijn’ of ‘welbevinden’. Maar dat drukt eigenlijk niet duidelijk uit wat wellness is. Wellness is een gevoel, een levensstijl: bewust bezig zijn met je gezondheid en je fit en vitaal voelen – dat is wellness!

Een fit en vitaal leven zorgt voor lichamelijke, emotionele en spirituele gezondheid. Wellness brengt lichaam en geest in balans door middel van beweging, gezonde voeding, ontspanning en het beheersen van stress. Wellness beleven doe je actief; je bent zelf bezig met het verbeteren van je geestelijke en lichamelijke gezondheid door bewuste keuzes te maken. Het maakt je fit en vitaal én zorgt voor ontspanning uit de dagelijkse hectiek. Er is tegenwoordig steeds meer behoefte aan wellness. Het tempo van leven neemt steeds meer toe: een hoge werkdruk en een druk gezinsleven leiden al snel tot vermoeidheid, stress en tekort aan ontspanning. Daardoor hebben steeds meer mensen behoefte aan het verbeteren van de kwaliteit van leven op een laagdrempelige manier. Ook is de reguliere gezondheidszorg niet altijd in staat de klachten weg te nemen die door de moderne levensstijl ontstaan. Daarom is er steeds meer aandacht voor preventieve gezondheidszorg. Voorkomen is immers beter en goedkoper dan genezen! Wellness is hier eigenlijk een onderdeel van: wie zich fit, vitaal en ontspannen voelt, zal minder snel naar de dokter hoeven.

Er zijn uiteraard allerlei manieren om wellness te bereiken. Belangrijk is dat niets móet, alles mag. Wellness hoeft dus niet duur, moeilijk of tijdrovend te zijn – ontspanning staat voorop! U kunt zelf kiezen op welke aspecten van wellness u de nadruk legt. Hieronder zullen we de verschillende mogelijkheden even op een rijtje zetten.

Stress beheersen

Stress vormt een van de grootste gevaren voor onze gezondheid. Een beetje stress is niet erg, want het helpt je beter te presteren. Stress is van nature een toestand waarin je lichaam zich voorbereidt om je te verdedigen of te vluchten. Je lichaam maakt hierbij het hormoon adrenaline aan. Daardoor gaat je hart gaat sneller kloppen, je gaat sneller ademhalen en spant je spieren. Als het gevaar lang duurt, maakt je lichaam het hormoon cortisol aan. Cortisol zorgt ervoor dat het lichaam energie vrijmaakt om paraat te blijven voor actie. Deze energie kun je dan niet meer voor andere activiteiten gebruiken! Ook dempt cortisol de reacties van je brein, waardoor je emoties ‘verdoofd’ aanvoelen. Stress is dus op zichzelf niet erg, maar het wel moet na een tijdje kunnen verdwijnen; er moeten rustige periodes zijn waarin je kunt herstellen. Een langdurige toestand van stress, waarbij er chronisch een hoog cortisolgehalte in het lichaam aanwezig is, kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten. Eerst oververmoeidheid, daarna hartproblemen, reuma, astma en aantasting van het immuunsysteem. Uiteindelijk kan je zelfs een burn-out krijgen, waardoor je maanden uit de running kan zijn. Zorgen voor balans tussen werk en vrije tijd is dus heel belangrijk. Hier kan wellness een grote rol in spelen. Wellness zorgt ervoor dat je je bewust wordt van de factoren die voor jou stress veroorzaken. Dan kun je die ook beter aanpakken. Belangrijke manieren om stress tegen te gaan zijn sport en ontspanning. Door te sporten ontstaat het hormoon endorfine, wat zorgt voor een geluksgevoel. En op de lange termijn is sporten natuurlijk goed voor je fitness en gezondheid, waardoor je je vanzelf beter voelt.

Sporten hoeft niet moeilijk of duur te zijn. Regelmatig een flinke wandeling maken is heerlijk ontspannend voor de geest, terwijl je lichaam herstelt van alle stress die het dagelijks meemaakt. Je kan ook simpelweg vanuit huis een stukje gaan joggen of zelfs thuis op een Wii Fit trainen. Vind je het leuker om samen met anderen te sporten, dan kun je yoga- of pilateslessen nemen, in een fitnessclub trainen of een teamsport uitkiezen.

Sauna, thermen, spa’s en wellnesscentra

Ook de sauna is een heerlijk middel tegen stress. Even geen drukte om je heen, gewoon lekker genieten van de warmte en je geest vrijmaken van drukke gedachten. Wil je eens echt in de watten gelegd worden, dan kun je naar een thermencomplex, hammam of kuuroord gaan voor een wellnessbehandeling. In een stoombad, whirlpool of zwembad kun je heerlijk ontspannen, gevolgd door een fijne massage. Daarna kun je je laten verwennen met een pedicure, manicure, pakkingen, gezichtsreiniging en andere schoonheidsbehandelingen. In thermen vind je speciale thermale, zoutwater- en modderbaden die goed werken tegen gewrichtsklachten, huidproblemen en dergelijke. Hiernaast bieden veel wellnesscentra tegenwoordig vaak inspannings- en ontspanningstraject aan. Je kan bijvoorbeeld lessen fitness, aquafit, yoga en meditatie volgen en zelfs programma’s die helpen omgaan met stress en burn-out. Ook kun je bij een diëtist terecht voor tips omtrent afvallen en gewichtsbeheersing. Er zijn zelfs programma’s die tot doel hebben om vermoeidheid en hoofdpijn te bestrijden. In een wellnesscentrum kun je dus in een ontspannen sfeer aan je geestelijke en lichamelijke gezondheid werken. Maar gewoon lekker een dagje relaxen is natuurlijk ook mogelijk: niets moet!

Wellnessreizen

Een wellnessreis kan van alles inhouden: enkele maanden weg om je in India te verdiepen in yoga, een lange wandelvakantie naar Santiago de Compostela, of een stiltereis in de Sahara. Maar een wellnessvakantie hoeft helemaal niet lang te duren of veel te kosten. Een weekend weg, je lekker laten verwennen in een zonnig oord. Even de dagelijkse stress vergeten, helemaal niets moeten, heerlijk! U kunt bijvoorbeeld heel eenvoudig een sauna-arrangement met hotelovernachting boeken. Je kunt tegenwoordig op steeds meer plaatsen genieten van eeuwenoude tradities op het gebied van ontspanning. Uiteraard de bekende thermen of hammam, maar ook een zweettent volgens de traditie van de Amerikaanse indianen, een Mexicaanse temazcal, Japanse sentoo of Russische bania. Boek er een luxe hotel bij en het ideale weekend is geregeld! Ook kun je kiezen voor meer therapeutische vakantie, zoals een fitnessvakantie, een detoxvakantie of een weekend thalassotherapie, waarbij je baadt in zeewater verrijkt met helende algen en mineralen. Voor je geestelijke welzijn kun je kiezen voor Ayurvedareizen, yoga- en pilatesreizen, anti-stress- en anti-burnoutreizen of mindfulnessreizen. Focus je even helemaal op jezelf, los van de hectiek, bekijk je leven eens van een afstand en besluit hoe je je dagelijkse leven anders kan inrichten. Je komt vast met nieuwe inzichten thuis, die je leven positief kunnen veranderen!

Yoga en meditatie

Het oorspronkelijke doel van yoga is om de geest, het emoties en het lichaam te leren beheersen, om daarmee de vereniging met God te bereiken. Tegenwoordig beoefenen de meeste mensen yoga vanwege de ontspannende oefeningen en de Veel mensen ervaren yoga als een heerlijk ontspannende activiteit. Na gedane arbeid op het werk is het heerlijk om zowel je lichaam als je geest rust te gunnen. Met yoga ben je fysiek bezig, maar je geest krijgt ook voldoende aandacht met rustgevende meditatie. Afhankelijk van de soort yoga ligt er meer of minder nadruk op meditatie. Bij Yin yoga worden de verschillende posities lang vastgehouden, zodat je ruim de tijd krijgt om je lichaam te leren kennen en je grenzen te verleggen. Bij Iyengar yoga gaat het erom de posities zo precies mogelijk uit te voeren, waardoor fysieke, spirituele en emotionele stabiliteit bereikt worden. Ashtanga yoga legt de nadruk op bewegen, omdat door zweet lichaam én geest gereinigd worden. Kies dus een soort yoga uit die bij jou past, dan zul je er het meeste plezier aan hebben en er ook het meeste voordeel uit halen. Andere vormen van meditatie kunnen uiteraard ook bijdragen aan geestelijk welbevinden. Het is altijd goed om de geest even rust te geven en vervelende gedachten buiten te sluiten. Een van de populairste vormen is mindfulness. Hierbij gaat het erom je eindeloos voortdurende gedachtestroom en het hier en nu te accepteren. Je gedachten mogen vrij ronddwarrelen, waarna je ze van elkaar probeert te scheiden om ze te kunnen verwerken. Even niet denken aan alles wat er nog moet gebeuren of zou kunnen gebeuren, maar gewoon accepteren wat er is. Dat draagt zeker bij aan wellness!

Afvallen en op gewicht blijven

Gewicht verliezen kan een onderdeel van wellness zijn. Een gezonde geest heeft immers een gezond lichaam nodig om optimaal te kunnen functioneren. Toch is wellness geen dieet, eerder een levensstijl. Als je balans creëert tussen lichaam en geest, zul je je bewust worden van de redenen waarom afvallen niet lukt. Door kleine aanpassingen in je levensstijl kan afvallen al veel makkelijker worden. Wellness omvat dus een groot scala aan verschillende ideeën en activiteiten, die allemaal bijdragen aan een gezond en vitaal lichaam en een ontspannen geest. Onthoud dat het allemaal niet moeilijk of ingewikkeld moet zijn; doe wat goed voor jou voelt, kies de activiteiten die bij jou passen. Je zult al snel merken hoe effectief wellness kan zijn!

0 replies on “Wellness Voorkomend en genezend”