Recept: koreaanse vispannenkoek

lunch, borrel, voorgerecht (schelpdieren)
voor 4 personen

[Foto: David Loftus]

voorbereiding: 10 minuten
bereiding: 25 minuten

ingrediënten
dipsaus

2 el zoute sojasaus

2 el vissaus

25 g suiker

1 el citroensap

15 ml rijstazijn

½ teen knoflook

½ rode peper, zaadlijsten verwijderd, fijngehakt

pannenkoeken

1 el wit sesamzaad

250 g bloem

250 ml koud water

2 eieren

4 coquilles, uit de schaal

4 pijlstaartinktvissen, schoongemaakt (zie p. 243), in kleine stukken

4 grote garnalen, gepeld

12 bosuien, in de lengte doorgesneden, in stukken van 4 cm

2 rode paprika’s, zaadlijsten verwijderd, in blokjes, plus extra om te garneren

2 jalapeñopepers, in ringen, plus extra om te garneren

handvol verse koriander, de blaadjes van de steeltjes gehaald

½ rode peper, in dunne ringen

zonnebloemolie

zout

Ook benieuwd naar de online kookvideo? Kijk op www.youtube.com/bartsfishtales

Rooster in een droge koekenpan op middelhoog vuur de sesamzaadjes 1-2 minuten tot ze mooi gekleurd zijn. Houd apart.

Meng voor de dipsaus de sojasaus, vissaus en de suiker in een steelpan op laag vuur totdat de suiker is opgelost. Laat afkoelen en voeg dan het citroensap, de rijstazijn en eventueel 1 eetlepel water toe. Pers de knoflook in de saus en voeg de rode peper toe. Roer nog een keer door.

Doe voor de pannenkoeken de bloem in een grote kom. Om zo min mogelijk klontjes te krijgen, meng je eerst met een garde beetje bij beetje het water door de bloem en voeg je vervolgens al roerend het ei toe tot je een glad beslag hebt. Voeg ten slotte nog wat zout toe.

 

Dit recept is afkomstig uit Bart van Olphens nieuwste boek Vis voor elke dag. Vis voor elke dag biedt 100 makkelijke visrecepten afkomstig uit alle windstreken; van IJsland tot India en van Gambia tot Australië. Of je nu inspiratie zoekt voor een snelle lunch, een snack voor bij de borrel of een feestelijke maaltijd, de gerechten zijn geschikt voor elke dag, op elk gewenst moment. Van bakkeljauwkroketjes, tonijntosti en pasta met kokkels en witte wijn tot tajine met rode poon, viskoekjes en risotto met kreeft.

Voor wie niet een week wil wachten op Bart van Olphens volgende recept: het boek (verschenen bij Uitgeverij Carrera) kan via Bol.com hier voor € 25  besteld worden.