Recept van de week: groentebouillon by Niven

Gedurende de hele maand juli is sterrenchef en Nederlands grootste groentekampioen Niven Kunz onze gastchef. Vandaag deelt hij zijn eerste recept afkomstig uit zijn nieuwe boek Groente! met ons: een groentebouillon! Ideaal als lunchgerecht of lekker light avondmaal (na een weekend barbecuen) op een warme zomerse dag.

INGREDIËNTEN

2 liter water

een klontje boter

25 g prei, fijngesneden

225 g uien, gesnipperd

1 groot laurierblad

enkele takjes verse tijm

enkele takjes verse peterselie, de

stengels gekneusd

225 g worteltjes, fijngesneden

150 g bleekselderij, fijngesneden

1 tl zout

5 zwarte peperkorrels

BEREIDING

Smelt de boter in een grote pan op een middelhoog vuur. Voeg prei en uien toe en temper het vuur. Dek de pan af met een goed sluitend deksel en laat de groenten zo 20 minuten ‘zweten’.

Bind de kruiden samen als bouquet garni. Doe dit in de pan, samen met de worteltjes, de bleekselderij, het zout, de peperkorrels en 2 liter koud water.

Verhoog het vuur en breng het water langzaam aan de kook. Verwijder indien nodig regelmatig schuim van de oppervlakte. Zodra het water kookt, temper het vuur en laat nog 35 minuten sudderen. Zeef de bouillon boven een grote, vuurvaste kom en zet deze opzij om af te koelen. Gebruik de bouillon onmiddellijk of bewaar hem in een goed gesloten pot of koelkastdoos.

Voor wie niet een week wil wachten op Nivens volgende recept: het boek (verschenen bij Uitgeverij Kosmos) kan via Bol.com voor € 24,99 hier besteld worden.